De ce sportivii sunt reticenți în privința whistleblowingului și cum poate fi îmbunătățită avertizarea neregulilor

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Complexitatea fenomenului sportiv și disputele legate de etică aduc tot mai des în discuție și noțiunea de whistleblowing. Avertizarea și raportarea neregulilor sunt percepute diferit de fiecare sportiv, în funcție de standardele sale etice, dar și în funcție de provocările pe care le întâlnește pe parcurs.

Cercetările din ultimii ani arată că sportivii sunt reticenți și ezitanți când vine vorba de a semnala neregulile. Sunt observate oarecare diferențe în funcție de abuzurile posibile. În doping, spre exemplu, deși mulți sportivi se opun administrării de substanțe interzise, foarte puțini ar ieși public ca să semnaleze aceste nereguli. Reticența are mai multe cauze, potrivit discuțiilor avute cu mai mulți atleți.

Dilema morală este alimentată de relația de prietenie pe care o au sportivii cu cei care ar putea fi subiectul raportării. Acțiunile morale sunt puse la îndoială de relațiile pe care sportivii le-au dezvoltat cu medicii și antrenorii lor, care la un moment dat pot încălca regulile. Astfel, chiar dacă la suprafață lucrurile pot părea simple și ușor de realizat, în realitate, avertizările și raportările sunt greu de realizat.

Whistleblowerul din sport trebuie să ia în calcul mai multe variabile. El este influențat în mod semnificativ de mediul în care activează și care poate fi reticent la noțiunea de raportare. Totodată, acțiunile de whistleblowing nu sunt bine primite de public, ceea ce crește reticența sportivului în procesul de raportare. Discreditarea este o consecință pe care avertizorul o ia deseori în calcul, conștient fiind că va avea de suportat ofensiva celui care este acuzat.

O modalitate de a îmbunătăți rata de whistleblowing  în sport este acordarea de asistență pentru cei care avertizează. În plus, acest sprijin poate fi dublat de o educație a raportării.

Când sportivii se confruntă cu posibilitatea de a alerta/raporta, aceștia recurg la o analiză de tip cost-beneficiu (Miceli & Near, 1992). Mulți specialiști văd whistleblowing-ul ca o formă de altruism, iar aceștia recomandă ca avertizarea să fie promovată în acest fel în rândul sportivilor. Asta ar însemna ca avertizarea/raportarea să fie percepute și de sportivi drept un comportament prosocial, care cere să se facă dreptate în mod voluntar.

 

* Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Sport Whistleblowing of Harmful Irregularities in Sport through Learning and Education (Erasmus+Sport, nr. 579796-EPP-1-2016-2-EL-SPO-SCP). Detalii AICI.

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Sorana Cîrstea și Salvați Copiii au dotat cu aparatură medicală Maternitatea Târgoviște

 Este pauză în circuitul feminin de tenis, astfel că Sorana Cîrstea este preocupată de alte activități.

Autor: Andrei Szabo / 13 Noi. 2019

VIDEO / Nu merge la Bayern, ci la FIFA. Wenger preia funcția de director de dezvoltare

 Arsene Wenger a negociat cu Bayern Munchen preluarea funcției de antrenor, dar numirea nu s-a produs.

Autor: Maria Sorescu / 12 Noi. 2019

Noul ministru al sportului, Ionuț Stroe, și-a prezentat obiectivele

 Premierul Ludovic Orban şi viceprim-ministrul Raluca Turcan au asistat înscăunarea în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului a lui Ionuţ Stroe.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Sorana Cîrstea și Salvați Copiii au dotat cu aparatură medicală Maternitatea Târgoviște

 Este pauză în circuitul feminin de tenis, astfel că Sorana Cîrstea este preocupată de alte activități.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

VIDEO / Liga Campionilor: CSM București pierde și deplasarea cu Rostov Don, dar merge în Main Round

 Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti nu a reușit să câștige în Rusia, pe terenul celor de la Rostov Don.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Hansi i-a convins. Flick rămâne antrenorul Bayernului

 Presa internațională a scris că Bayern a negociat cu Arsene Wenger și Jose Mourinho pentru funcția de antrenor, dar nici unul nu i-a convins pe șefii bavarezilor.