Raportarea neregulilor din sport și motivele de îngrijorare ale celor care alertează

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

În 2018, agenția guvernamentală UK Sport, organismul care se ocupă de dezvoltarea sportului în Marea Britanie, a realizat un studiu cu privire la whistleblowing (avertizarea și raportarea neregulilor) în sport. Whistleblowing-ul este un mecanism ce țne de sănătatea sportului, apreciază britanicii, dar care se confruntă cu provocări în mod constant, mai ales în ultimii ani.

De la fenomenul de bullying la discriminare, favoritism, doping sau trucare de meciuri, avertizarea a cunoscut valențe remarcabile, numai că o anchetă realizată în rândul celor implicați în sport arată că scade dorința de a semnala asemenea abuzuri și nereguli. Peste 2000 de sportivi și membri ai staffurilor au răspuns unui set de întrebări, iar rezultatele arată că există o îngrijorare vis-a-vis de consecințele pe care le poate avea avertizarea.

În cadrul cercetării UK Sport se arată că nu xistă diferențe între percepțiile femeilor și ale bărbaților. Ambele sexe se tem de urmări nefavorabile. În același timp însă, antrenorii au recunoscut că din dorința de a elimina posibilele acuze din partea sportivilor i-a făcut să-și schimbe maniera de a pregăti atleții, mai ales în cazul echipelor feminine.

O asemenea situație este consemnată însă la un nivel mai larg, iar principala cauză pare să fie lipsa de măsuri în eliminarea neregulilor semnalate și presiunile la care au fost supuși cei care au realizat avertizările. Modul greoi în care au fost gestionate cazul de corupție FIFA sau cazul de dopaj al atleților ruși a crescut reticența în rândul celor care ar fi dispuși să iasă și să raporteze nereguli.

Specialiștii dn domeniu recomandă instituțiilor sportive să realizeze un mecanism transparent de avertizare, de care să se ocupe mai degrabă o figură cunoscută, poate chiar un fost campion a cărui integritate nu poate fi pusă la îndoială. Credibilitatea și notorietatea acestuia ar trebui să mărească gradul de încredere în acțiunea de whistleblowing.

Procesul de avertizare ar trebui să fie simplu, să transmită clar raportorilor că totul este confidențial, iar pentru acest lucru trebuie să existe niște proceduri bine puse la punct. Un asemenea mecanism ar diminua serios transformarea avertizorului în victimă. Iar în cazul în care s-ar ajunge aici, avertizorul trebuie să știe că omul responsbil de abuzuri asupra whistleblower-ului va fi pedepsit. Există chiar propuneri care sugerează că avertiorul care devine victimă ar trebui despăgubit.

În plus, se propune de către tot mai multe organizații ca entitățile sportive să raportee la finalul fiecărui un raport asupra avertizării, care să arate cum a funcționat mecanismul de raportare, pentru a încuraja acest fenomen și pentru a menține încrederea în noțiunea de whistleblowing. O lipsă de comunicare în această direcție nu face altceva decât să adâncească temerile și îngrijorările posibililor avertizori.

În fapt, avertizarea și raportarea nu fac altceva decât să asigure integritatea sportivă și conferă încredere nu doar celor care se confruntă cu nereguli în cadrul sistemului, dar le transmite un sentiment de optimism și celor care privesc fenomenul sportiv din exterior și care văd competiția sportivă drept un spațiu al fair-play-ului.

 

* Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Sport Whistleblowing of Harmful Irregularities in Sport through Learning and Education (Erasmus+Sport, nr. 579796-EPP-1-2016-2-EL-SPO-SCP). Detalii AICI.

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 22 Mai 2020

Takayuki Seto a scris o carte despre cariera sa

 Pandemia de coronavirus i-a oferit suficient timp japonezului Takayuki Seto, de la Astra Giurgiu, să scrie o carte. 

21 Mai 2020

Poli Timișoara, exemplu de implicare pe timp de pandemie. Sergiu Bumbu, directorul de imagine al bănățenilor, explică abordarea lui Poli

 Pauza cauzată de pandemia de Coronavirus a fost o bună ocazie pentru cluburi să se remarce prin implicarea socială. 

Autor: Andrei Szabo / 20 Mai 2020

The Last Dance, serial documentar despre Michael Jordan, în topul preferințelor pe Netfix

 The Last Dance”, regizat de Jason Hehir, prezintă şi imagini inedite cu echipa Chicago Bulls din sezonul 1997 - 1998.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 24 Mai 2020

Lyon solicită reluarea campionatului Franței

 Clubul Olympique Lyon nu acceptă faptul că prima ligă franceză nu se va relua.

Autor: Maria Sorescu / 24 Mai 2020

Schioarea Anna Fenninger și-a anunțat retragerea

 Lumea schiului se desparte de una dintre cele mai bune sportive ale ultimului deceniu. 

Autor: Maria Sorescu / 23 Mai 2020

Bundesliga: Bayern și Dortmund câștigă în etapa a 27-a. Leverkusen câștigă derby-ul cu Gladbach

 Bayern Munchen și Borussia Dortmund își continuă seria de victorii și după etapa a 27-a.