Special de Crăciun/ Ziua în care soldații de pe Frontul de Vest din Germania au lăsat armele jos și au jucat fotbal

Autor: Flaviu Ilie

 Încheiem seria articolelor dedicate zilei de Crăciun cu una din puținele povești frumoase din primul Război Mondial. În 1914, pe Frontul de Vest din Germania, soldații germani și cei englezi au lăsat armele jos și au organizat un meci de fotbal pe tranșeele din front.

Nu este încă atestat dacă s-a jucat cu reguli, cu teren delimitat sau dacă au fost doar niște soldați ce s-au jucat cu o minge în câmp neutru, dar oricum ar fi, rămâne o poveste impresionantă.

Soldații din cele două tabere ar fi pregătit din timp acest meci pentru a se deconecta puțin de la starea de război și pentru a intra în atmosfera sărbătorii.  În anul respectiv fuseseră câteva inițiative de pace, una dintre ele reprezentând-o Open Christmas Letter ce a fost semnată de 101 de sufragete. Acest document a dus la evenimentele din acea zi.

Astfel, saxonii și anglo-saxonii s-au oprit din focuri pentru o zi și pe lângă celebrul meci de fotbal au luat masa împreună, au fumat țigări și au cântat colinde împreună. Acest moment a arătat puterea mondială a fotbalului și a demonstrat că acest sport aduce oamenii aproape.

Acest caz a fost denumit în istorie drept Armistițiul de Crăciun și a reprezentat unul din multele cazuri de încetări ale focului pentru a petrece ale unor soldați din două tabere diferite.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Liga 2: Antrenorul Laszlo Balint a lăsat liderul Snagov pentru Metaloglobus

 Antrenorul care a construit cea mai puternică echipă a turului de campionat în liga secundă, Sportul Snagov, a plecat de la echipa ilfoveană.

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Liga 1: Astra Giurgiu a făcut două achiziții

 Astra Giurgiu se întărește în această perioadă de iarnă.

Autor: Andrei Szabo / 17 Ian. 2019

Au fost trase la sorți meciurile din sferturile Cupei României la fotbal

 Fără FCSB sau Dinamo rămase în competiție, CFR Cluj, U Craiova, Viitorul și Astra Giurgiu au rămas favorite la câștigarea competiției, mai ales după cum arată tabloul sferturilor.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 19 Ian. 2019

Australian Open: Simona Halep a eliminat-o pe Venus Williams și se va duela cu Serena

 Simona Halep a făcut cel mai bun meci al său din acest an la Australian Open, în fața lui Venus Williams. 

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Cristi Balaj este noul președinte al Agenţiei Naţionale Antidoping

 Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) are un nou președinte, după ce Graziela Vâjială a decis să părăsească instituția din motive personale.

Autor: Maria Sorescu / 18 Ian. 2019

Doliu în natația românească. S-a stins antrenorul Pantelimon Decuseară

 Pantelimon Decuseară a fost un tip activ până în ultima clipă a vieții.