Cum au schimbat Pele și New York Cosmos fotbalul în America? Povestea remarcabilă a celebrei echipe din anii 70

Autor: Flaviu Ilie

Fotbalul în America de Nord murea încet, dar sigur la începutul anilor 70, deși recent se înființase prima ligă profesionistă: NASL (North American Soccer League). Trecuseră 20 de ani în care fotbalul nu mai fusese prezent în State. În 1950, echipa națională a SUA reușea o victorie istorică la Campionatul Mondial în fața Angliei cu o echipă formată din fotbaliști semi-profesioniști, scor 1-0, însă de atunci și până la startul NASL fotbalul a fost inexistent pentru americani.

În anul 1975, la cinci ani după apariția competiției, fotbalul era în continuare un sport nedezvoltat și neatractiv în SUA. Chiar și în New York interesul era scăzut pentru franciza locală, Cosmos, ce era deținută de Warner Communications.

Totul avea să se schimbe în vara acelui an, mai exact în data de 9 iunie datorită spiritului, puterii financiare și reputației globale a celui mai mare fotbalist al planetei, Pele. La o conferință de presă ținută în celebrul Club 21, Cosmos au anunțat poate cel mai mare transfer al secolului prezentându-l pe triplul campion mondial. Toți reporterii au devenit simpli fani în momentul apariției lui Pele.

"Am mai avut superstaruri în Statele Unite ale Americii, dar pe nimeni la fel de mare ca și Pele. Toată lumea voia să-l vadă, să-l atingă, să-l salute" spunea John O'Reilly reprezentantul public al echipei.

Cinci zile mai târziu starul brazilian și-a făcut și mult așteptatul debut pe Downing Stadium, aflat într-o stare execrabilă. Meciul s-a disputat printre cioburi de sticlă și pe un pământ vopsit cu spray verde pe alocuri. La dușuri, Pele a observat o pată verde pe picior și a crezut că este o infecție. În acel moment i-a spus președintelui clubului "Este primul și ultimul meu meci pentru Cosmos. Am jucat 45 de minute și deja m-am infectat". Clive Toye i-a explicat situația și problema a fost rezolvată.

Înainte ca Pele să vină în New York, fotbalul era acoperit doar de jurnaliști tineri, care de multe ori erau pedepsiți să facă asta, iar biletele pentru meciuri erau adesea vândute cu vouchere de la Burger King. Totul s-a schimbat în urma transferului. Au apărut 300 de jurnaliști acreditați pentru soccer, iar Downing Stadium nu era îndeajuns de încăpător pentru toată lumea ce voia să vadă meciul.

Misiunea celor de la New York Cosmos era să facă din fotbal un brand major în America, iar Pele era cel care putea să realizeze acest lucru. Dar în același timp brazilianul era tratat regește de șefii de la Warner. Salariul său era mai mare decât în toți anii la Santos, iar pentru a plăti cât mai puține taxe Pele semnase mai multe contracte cu agenția, unul dintre ele care  chiar atesta că el este artist al companiei.

Un an mai târziu Cosmos a reușit să aducă un alt nume sonor, și anume Giorgio Chinaglia, fost mare atacant la Lazio. Italianul a avut o relație extraordinară cu Steve Ross, șeful de la Warner Communications, iar asta îl diferenția de restul jucătorilor, chiar și de Pele cu care a avut adeseori conflicte. Brazilianul îi reproșa lui Chinaglia că șutează din unghiuri imposibile și că îi irosește pasele, dar italianul răspundea "Eu sunt Giorgio Chinaglia. Dacă Giorgio Chinaglia crede că poate marca din acea poziție, Giorgio Chinaglia va marca".

În 1977 alte nume mari li s-au alăturat lui Pele și Chinaglia, începând cu Franz Beckenbauer și Carlos Alberto. Cosmos aveau datoria de a câștiga titlul în NASL la ultimul sezon al lui Pele și au reușit. În finala Soccer Bowl câștigată împotriva celor de la Fort Lauderdale Strikers, un record de spectatori pentru fotbal în SUA a fost stabilit (77.691) pe Giants Stadium, recent renovat.

Pele a fost înlocuit de Johan Cruyff la Cosmos în sezonul din 1978, iar cu ajutorul olandezului aceștia au câștigat două titluri în trei sezoane (1978 și 1980) după care a început declinul clubului și NASL ce s-a sfârșit cu desființarea celor două în 1975.

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.