12 ani fără Ferenc Puskas. Povestea și realizările lui Pancho, cel mai bun golgheter al secolului XX

Autor: Flaviu Ilie

Astăzi, 17 noiembrie se împlinesc 12 ani de la dispariția lui Ferenc Puskas, unul din liderii Echipei de Aur a Ungariei și unul dintre oamenii de bază din echipa Realului ce domina Europa la sfârșitul anilor 50-începutul anilor 60.

Puskas și-a început cariera la Honved Budapesta pentru care a evoluat nu mai puțin de 13 ani. În această perioadă a îmbracăt tricoul echipei de 341 de ori și a marcat 352 de goluri, având o rată de 1,03 goluri pe meci. A câștigat de cinci ori titlul în Campionatul Ungariei (1949/50, 1950, 1952, 1954, 1955).

Debutul la seniori și l-a făcut la 16 ani la Honved, echipă unde evoluase și tatăl său. A evoluat ca mijlocaș ofensiv sau de bandă stângă. Debutul în naționala Ungariei și l-a făcut la 18 ani, la 20 august 1945 într-un meci împotriva Austriei în care a și înscris. Șapte ani mai târziu a contribuit la startul celei mai mari generații a Ungariei.

În 1952, la Helsinki, Ungaria devenea campioană olimpică, iar în decurs de patru ani a suferit o singură înfrângere, una ce avea totuși să reprezinte enorm pentru maghiari.

În 1954 în Elveția, Ungaria ajungea pentru a doua oară în finala unei Cupe Mondiale, de data aceasta împotriva Germaniei de Vest. În 1938 fuseseră învinși de către Italia. Neînvinși la acel turneu final, elevii lui Gusztas Sebes au început perfect duelul și au înscris de două ori, prin Puskas și Czibor, în decurs de opt minute. Nemții au întors totuși soarta partidei, iar Puskas & co. s-au ales cu încă o medalie de argint.

În 1956, Pancho și-a încheiat aventura la Honved, iar doi ani mai târziu a ajuns în curtea lui Real Madrid. Santiago Bernabeu l-a adus în iunie al anului 1958 pe Puskas, alături de alte nume uriașe precum Alfredo Di Stefano, Raymond Kopa, Francisco Gento sau Jose Santamaria.

Puskas a petrecut opt ani în curtea Realului, a îmbrăcat de 180 de ori tricoul Blanco și a înscris 156 de goluri, spărgând record după record. A fost cel mai în vârstă marcator al Realului într-un meci de La Liga (38 de ani și 255 de zile), deține recordul de goluri marcate într-un meci în Campionatul Spaniei (6), a fost de patru ori golgheter în competiția internă pe care a câștigat-o de cinci ori, iar pe lângă acestea a obținut și trei Cupe Ale Campionilor. A fost denumit cel mai bun marcator al secolului 20.

„Numele lui Puskás este asociat cu marile succese ale Realului, în special în Cupa Campionilor Europeni. Îi mulțumim pentru ce a făcut pe „Bernabeu” 
—Ramón Calderón, fost președinte Real Madrid


„A fost unul dintre cei mai mari fotbaliști ai planetei. Am pierdut un prieten ”
—Alfredo Di Stéfano, fost coleg la Real Madrid


„Era cel mai bun. Dacă existau 1.000 de soluții, o alegea pe a 1.001-a”
— Nandor Hidegkuti, fost coleg la „naționala” Ungariei


Ungurul cel mai ilustru din secolul XX a plecat. Ferenc Puskás a plecat, dar legenda „Puskas Öcsi” va rămâne alături de noi ”
—Ferenc Gyurcsány, fost prim ministru al Ungariei


Puskás a fost un jucător de clasă, dar și un om extraordinar. Am jucat împotriva lui, la una din primele mele selecții, și am rămas impresionat ”
—Just Fontaine, fost fotbalist francez

Sunt doar câteva declarații care îl elogiază pe Pancho. În onoarea lui, stadionul Népstadion din Budapesta, construit în anul 1953, poartă numele său.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Liga 2: Antrenorul Laszlo Balint a lăsat liderul Snagov pentru Metaloglobus

 Antrenorul care a construit cea mai puternică echipă a turului de campionat în liga secundă, Sportul Snagov, a plecat de la echipa ilfoveană.

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Liga 1: Astra Giurgiu a făcut două achiziții

 Astra Giurgiu se întărește în această perioadă de iarnă.

Autor: Andrei Szabo / 17 Ian. 2019

Au fost trase la sorți meciurile din sferturile Cupei României la fotbal

 Fără FCSB sau Dinamo rămase în competiție, CFR Cluj, U Craiova, Viitorul și Astra Giurgiu au rămas favorite la câștigarea competiției, mai ales după cum arată tabloul sferturilor.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 19 Ian. 2019

Australian Open: Simona Halep a eliminat-o pe Venus Williams și se va duela cu Serena

 Simona Halep a făcut cel mai bun meci al său din acest an la Australian Open, în fața lui Venus Williams. 

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Cristi Balaj este noul președinte al Agenţiei Naţionale Antidoping

 Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) are un nou președinte, după ce Graziela Vâjială a decis să părăsească instituția din motive personale.

Autor: Maria Sorescu / 18 Ian. 2019

Doliu în natația românească. S-a stins antrenorul Pantelimon Decuseară

 Pantelimon Decuseară a fost un tip activ până în ultima clipă a vieții.