Interviu exclusiv cu Claudiu Ștefan Stoica, directorul general al lui Shanghai Boji SIPG

Autor: Viorel Berbece

Fotbalul românesc duce lipsă de conducători profesioniști, dar și de antrenori specializați în sectorul juvenil. Un nume puțin cunoscut fotbalului românesc, Claudiu Ștefan Stoica poate îndeplini ambele roluri cu brio.

Școlit în Spania, acolo unde a profesat timp de 15 ani, românul a luat în 2015 drumul Chinei, acolo unde este șef peste zeci de antrenori și unde a avut ocazia să lucreze cu nume mari, precum Sven Goran Eriksson sau Andre Villas Boas.

Despre asta, dar și despre multe altele, antrenorul de 45 de ani ales să vorbească cu noi în cele ce urmează:


Ziarul de Sport:
Pentru început, spuneți-ne de ce ați ales să mergeți în China, după ani buni petrecuți (1999-2014) în sectorul juvenil din Spania, mai ales la Valencia? Și, totodată, vă rog să prezentați și aspecte interesante din cariera dumneavoastră de până acum, pentru cititorii noștri, care nu vă cunosc povestea.

Claudiu Ștefan Stoica: În primul rând, trebuie să vă spun că am stat și am cugetat îndelung dacă să fac sau nu acest pas, acela de a accepta un interviu. Fiind o persoană căreia îi place să se implice și nu să stea pe margine și să comenteze, m-am decis, săturat să văd mediocritatea în care se amăgește fotbalul românesc, să vă răspund la întrebări în ideea că pot să aduc plusvaloare în ceea ce înseamnă organizarea activității la nivelul echipelor de copii și juniori si cu aceasta ocazie vreau să vă multumesc pentru amabilitatea de a vorbi cu mine. Mi-aș dori să implementez și să dezvolt un sistem unic, un sistem care să se plieze pe calitățile jucătorului român. La început nu am dorit să intervin, dar îmi dau seama că nu putem la nesfârșit doar să vorbim și să nu facem nimic.

Mă recomandă pregătirea profesională și expertiza, acumulate în anii precedenți într-un fotbal care nu mai are nevoie de vreo prezentare, este vorba de cel spaniol, precum și faptul că de patru ani sunt director general la Shanghai Boji SIPG, unde coordonez și dezvolt activitatea de selecție și instruire a tinerilor fotbaliști chinezi, grupele de copii și juniori, de la U7 la U14. Totodată, am în subordine un număr de 85 antrenori pe care îi coordonez și cărora le urmăresc activitatea.  Din anul 2016 clubul nostru a încheiat un parteneriat cu liderul primei ligi din China, este vorba de Shanghai SIPG FC. Antrenez inclusiv echipa a doua a reputatului club chinez.

Ca să fiu mai explicit, am plecat în Spania acum 20 de ani, pentru un trai mai bun și acolo, pe lângă muncă, am făcut școala de antrenori de fotbal la Valencia. Am făcut toate cele trei nivele de antrenor. Acum posed nivelul de licență UEFA PRO, precum și un Master în Psihologia Sportivă. Am muncit din greu ținând cont că seara mergeam la muncă, iar dimineața participam la cursuri pentru obținerea licenței.

Am antrenat cu succes în Spania, reușind să câștig cu echipa de U19 a clubului Burriana campionatul în Valencia, un lucru care este, precum vă dați seama, foarte greu de realizat, în condițiile în care sunt opt grupe printre care sunt 20 de echipe cu antrenori foarte bine pregatiti. Nu mai zic de faptul că nu este deloc ușor pentru un străin să câștige un campionat, mai ales în fotbalul spaniol. Pasul către China a venit firesc pentru cineva care nu spune nu provocărilor.

Ziarul de Sport: Care era nivelul în China când ați ajuns acolo și cum este acum? Poate deveni China o forță și în fotbal, măcar pe zona asiatică?

Claudiu Ștefan Stoica: Din punctul meu de vedere, este destul de greu pentru China să ajungă la nivelul fotbalului european. Este mai mult o piedică de natură culturală, decât una materială. Copiii din Europa sau sau din alte zone cu tradiție fotbalistică joacă fotbal la fiecare colț de stradă, în vreme ce aici copiii se bucură de fotbal doar la antrenamente. În plus, nu există antrenori specializați, care să îi învețe cum este adevăratul fotbal. Antrenorii sunt baza fotbalului în fiecare țară. În China, din păcate, ei sunt încă foarte slab pregătiți.

Ziarul de Sport: Totuși, nivelul și atractivitatea campionatului din China a crescut mult în ultimii ani, mai ales odată cu venirea unor staruri precum Hulk, Alex Teixeira, Ramires, Tevez și alții. Într-o confruntare cu echipele de top din România, cum credeți că s-ar descurca formațiile fruntașe din Superliga chineză?

Claudiu Ștefan Stoica: Să vă spun drept, consider că nivelul fotbalistic din China, cu toate importurile de jucători de talie mondială, nu a crescut de fapt. Și asta pentru că lipsește baza, ceea ce vă spuneam și mai înainte. Trebuie continuată și accentuată munca de jos, atât pentru copii, cât și pentru antrenori. Până atunci, consider că echipele de top din Liga 1 sunt prea puternice pentru cele din Superliga chineză.

Ziarul de Sport: Și apropo de prima ligă chineză, cum se vede acolo munca lui Olăroiu și Dan Petrescu?

Claudiu Ștefan Stoica: Cei doi sunt foarte apreciați aici. Pot să vă spun că am avut ocazia să văd cum lucrează și, personal, îmi plac foarte mult și îi consider doi antrenori de top.

ZIarul de Sport: Pentru că ne spuneați că nu baza materială este cea care trage în jos China, ci mai degrabă factorul cultural, descrieți-ne un pic și infrastructura de care beneficiați în China.

Claudiu Ștefan Stoica: Infrastructura aici în Shanghai, dar și în restul Chinei în general, este la nivelul oricărui club de top european. Mai mult decât atât, sunt aici anumite baze sportive care ar uimi multe cluburi de rand înalt din Europa.

Ziarul de Sport: Care este cea mai frumoasă amintire de acolo, mai ales că ați avut ocazia să lucrați cu nume mari precum Sven Goran Eriksson sau Andre Villas Boas?

Claudiu Ștefan Stoica: Cu Eriksson, prima data când ne-am întâlnit, m-a primit ca și cum aș fi făcut parte din staff-ul său, am vorbit cu el despre toate, mai puțin despre fotbal. Un adevărat profesionist! 

Cât despre Andre Villas Boas, am disputat un amical în „familie”, între echipa mare și cea secundă a lui Shanghai SIPG. La început de meci mi-a urat succes, iar apoi, după ce am remizat la doi, m-a întrebat cum stă un antrenor așa ca mine să profeseze în China?! Am rămas fără cuvinte, nu mi-a venit să cred. M-a impresionat totodată prin onestitatea sa. 

Ziarul de Sport: Nu vă tentează o reîntoarcere în fotbalul european, mai ales în cel spaniol? 

Claudiu Ștefan Stoica: Îmi place această întrebare. Dacă aș vrea să mă întorc în Europa? Sigur că da, mai puțin în România, unde nu cred că am loc de antrenorii români și nu numai, care într-o lună trec pe la trei echipe. Rușinos!

Ziarul de Sport: Vi s-a oferit vreodată și o oportunitate serioasă de a lucra în fotbalul românesc? V-ați dori, de pildă,  să antrenați o reprezentativă de juniori a României?

Claudiu Ștefan Stoica: FRF a vorbit cu mine, dar fără să îmi ofere ceva clar și coincis. De fapt, cred că nu îi intersez în mod special, pentru că nu fac parte din anturajul lor. Sigur că mi-aș dori să am ocazia de a antrena o echipă națională, mai ales pe cea din țara în care m-am născut. Ar fi ceva extraordinar pentru mine!

Ziarul de Sport: Și legat de întrebarea precedentă, cum vedeți dumneavoastră situația fotbalului românesc, mai ales în sectorul juvenil?

Claudiu Ștefan Stoica: Consider că, mai ales la nivel de copii și juniori, situația este una foarte bună, din punct de vedere al calității jucătorilor. Cred, însă, că ar fi nevoie de mai mulți antrenori cu experiență și pregătire în domeniu.

Ziarul de Sport: Care credeți că este secretul unui bun antrenor la copii și juniori? Ce calități de bază vedeți?

Claudiu Ștefan Stoica: Am mai spus lucrul acesta în interviuri pentru televiziuni și presă din toată lumea: un bun antrenor nu poate zice niciodată că este îndeajuns de pregătit, în totdeauna trebuie multă muncă și perfecționarea trebuie să fie de asemenea un proces continuu. Mai ales că fotbalul este în continuă schimbare, mereu apar metode de antrenamente noi, diferite sisteme de joc și altele.

Ziarul de Sport: În final, spuneți-ne de ce credeți că nu au excelat jucătorii români în China, poate cu excepția lui CIprian Danălache? Și reciproca, credeți că vom vedea în viitor și jucători chinezi în prima liga de la noi sau poate chiar în campionate mai puternice din Europa?

Claudiu Ștefan Stoica: Jucătorii români ar putea juca perfect în China, doar că nu sunt bine aleși, iar aici sunt multe interese la mijloc despre care nu pot vorbi mai multe. Cât despre jucătorii chinezi, nu cred că ar putea juca în campionate puternice. În România, în schimb, ei ar putea ajunge să joace fără probleme în viitor, dar deocamdată nu cred că este cazul.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți pe twitter  sau Instagram. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.