Întrebare de baraj: ce perspective are Dinamo?

Autor: Viorel Berbece

 

Dinamo și-a adus în sfârșit un antrenor cu nume, dar lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Iar egalul de acasă cu Dunărea Călărași pune și mai mult sub dubiu șansele alb-roșilor de a prinde play-off-ul în acest sezon. Întrebarea care se pune în acest moment este ce și cum e de făcut pentru ca această veritabilă criză de rezultate să ia sfârșit?

În primul rând, trebuie spus că locul pe care se află Dinamo în acest moment, cel de baraj, este unul meritat și totodată unul care spune multe despre ce s-a întâmplat în ultima vreme la club, de la alcătuirea lotului, la decziile manageriale care s-au luat. Poate că venirea lui Mircea Rednic reprezintă semnalul revenirii, dar începutul a fost unul...strâmb, iar meciurile multe și grele pe care Dinamo le mai are de jucat în acest an au devenit adevărate finale pentru accederea în play-off sau pentru îndepărtarea de zona roșie a clasamentului. Ce-i de făcut?

Începem cu lotul, care trebuie serios remaniat, cât mai repede posibil. Când marea lovitură a verii la Dinamo a fost prelungirea contractului pentru „veteranul” Jaime Penedo, iar liderul din teren se numește Dan Nistor, este greu să țintești mai mult decât prinderea unui loc de play-off. Rednic a anunțat deja schimbări importante, căutând în acest sens soluții pe piața din Benelux, una cunoscută fostului jucător și antrenor de la Standard Liege. Probema este, însă, că de acolo au venit și unii ca Mezague sau Delorge, astfel încât vor trebui făcute eforturi financiare mai mari, pentru a convinge jucători de valoare mai mare să vină.

Apoi, poate că ar fi oportună și aducerea unui om cu adevărat de fotbal în conducerea clubului. Cu tot respectul pentru Ionel Dănciulescu, dar el nu avea experiența managerială necesară pentru a lua decizii într-un club de talia lui Dinamo și poate că faptul că a luat-o de la capăt la Farul îl va ajuta în acest sens. Apoi, restul de oameni din organigrama clubului sunt mai degrabă apropiați de Ionuț Negoiță, decât de fenomenul fotbalistic. Astfel, poate că venirea unor conducători cu experiență și ceva rezultate, precum Florin Prunea sau Cornel Sfaițer ar reprezenta un plus binevenit la un club caracterizat mai degrabă de management haotic în ultimii ani.

Mai există și problema fanilor, care s-au îndepărtat, pe drept sau nu, de echipă, odată ce a devenit clară direcția de tip economy class impusă de Negoiță. Singurul meci care contează pentru suporteri pare a fi cel cu FCSB. În rest, Dinamo înregistrează audiențe mai degrabă jenante la partidele de pe teren propriu. Iar asta se vede și în jocul echipei. De fapt, dacă vreți, e o relație cu dublu sens: echipa nu joacă nimic, iar suporterii nu au ce vedea, dar și pentru că nimeni nu vine să-i vadă, poate că nici jucătorii nu se întrebuințează foarte serios. Sigur, o condiție primă pentru ca fanii să se întoarcă pe stadion sunt rezultatele, dar poate că promisiunea unui stadion nou și a unei echipe care să se bată la titlu ar face minuni în acest caz.

Dinamo a tot achiziționat jucători străini de o calitate îndoielnică în ultima vreme, iar asta i-a privat pe jucătorii tineri, formați de club, de șansa de a-și demonstra atașamentul și dorința de ajuta clubul. Poate că nu ar fi rău ca Dinamo să treacă printr-o reconstrucție veritabilă, un adevărat New Dinamo, în care să se regăsească mai mulți copii crescuți de club sau, în orice caz, tineri și dornici de afirmare. Și cu sete de fotbal, ceea ce rareori s-a mai văzut în Ștefan cel Mare.

Nu în ultimul rând, poate că ar fi cazul ca lumea din cadrul clubului, antrenorul inclusiv, să vorbească mai puțin și să arate mai mult. Dacă Dinamo a ieșit în evidență cu ceva în ultimul timp, acelea au fost declarațiile unor conducători / antrenori / jucători, multe dintre ele „lovind” în rivali sau, mai rău, lovind în alte persoane din cadrul clubului. Chiar dacă lui Mircea Rednic îi plac jocurile psihologice de genul acesta, de cele mai multe ori replicile nu-și au rostul, atâta vreme cât clubul stă pe loc.

Problemele enumerate arată că la Dinamo este multă muncă de depus pentru a se redresa situația. În funcție de rezolvarea acestora, perspectivele pot fi în sfârșit unele interesante, pozitive. Altfel, clubul riscă să se afunde și, de ce nu, să ia „drumul” altor cluburi cu nume care într-un final, din pricina unor erori legate în lanț, nu au avut altceva de făcut decât să o ia de la capăt, de foarte jos. Răspunsul la întrebarea noastră de baraj va veni mai repede decât v-ați aștepta, într-un mod sau într-altul.... 

foto: fanatik.ro

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Viorel Berbece / 18 Iul. 2019

FCSB și Universitatea Craiova merg la braț în turul doi preliminar al Europa League, într-o seară cu multe surprize

  Cum era de așteptat, Universitatea Craiova și FCSB s-au impus și în manșa retur din turul 1 preliminar al Europa League, într-o seară europeană cu multe surprize.

Autor: Flaviu Ilie / 18 Iul. 2019

UCL: Billel Omrani își spală păcatele și o califică pe CFR Cluj în turul doi preliminar

 Billel Omrani a reușit un hattrick și a reușit să o califice pe CFR Cluj în turul doi preliminar al UEFA Champions League.

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2019

SuperDan sau doar Bursucul? Dan Petrescu, la răscruce de drumuri

 Când Dan Petrescu s-a întors la Cluj, toată lumea s-a gândit că fostul mare internațional vizează o participare în Liga Campionilor. Petrescu a terminat cu bine munca predecesorilor săi și și-a mai trecut în cont un titlu. Doar că Europa pare altă mâncare de pește. Întrebarea este unde s-a pierdut entuziasmul celui supranumit la un moment dat SuperDan, antrenorul care făcea istorie cu Unirea Urziceni și făcea apoi granzii din Rusia să tremure?

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 18 Iul. 2019

FCSB și Universitatea Craiova merg la braț în turul doi preliminar al Europa League, într-o seară cu multe surprize

  Cum era de așteptat, Universitatea Craiova și FCSB s-au impus și în manșa retur din turul 1 preliminar al Europa League, într-o seară europeană cu multe surprize.

Autor: Flaviu Ilie / 18 Iul. 2019

Patricia Țig, surpriză de proporții la BRD Bucharest Open

 Patricia Țig, revenită în circuit după doi ani de pauză, a trecut de Anastasia Sevastova, locul 11 WTA, în optimile de la BRD Bucharest Open.

Autor: Viorel Berbece / 18 Iul. 2019

Simona, the best is yet to come sau de ce Halep va reuși și mai mult de acum încolo

   Simona Halep a câștigat de o manieră categorică turneul de la Wimbledon, iar finala cu nemesis-ul numit Serena Williams a venit ca o încununare a eforturilor sale din ultima vreme. Ce urmează pentru Simona? Noi credem că acesta e doar începutul apogeului în tenis pentru campioana noastră.