Prezentarea Jocurilor Olimpice de Tineret. Buenos Aires primește peste 4000 de sportivi

Autor: Maria Sorescu

Viitoarele staruri ale sportului mondial se călesc în Argentina în perioada următoare. Peste 4.000 de sportivi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani vor concura la Buenos Aires, la ediţia a treia a Jocurile Olimpice de Tineret.

România este printre participante, iar 34 de sportivi vor reprezenta tricolorul. Competiția argentiniană debutează sâmbătă şi se va încheia pe 18 octombrie.

De la Cupa Mondială de fotbal din 1978, acesta este cel mai important eveniment găzduit de Argentina. Este un test de mobilizare și pentru țara sud-americnă. 

Pentru prima oară, Jocurile Olimpice de Tineret vor fi organizate în altă parte decât în Asia, după o primă ediţie la Singapore (2010) şi apoi la Nankin (2014, China).

Pentru sportivii prezenţi la Buenos Aires, competiția ar trebui să fie o rampă de lansare pentru JO de la Tokyo din 2020 şi JO de la Paris din 2024. „Este un laborator al campionilor”, a sintetizat simplu Thomas Bach, președintele CIO.

Capitala Argentinei va oferi concursuri pentru 32 de discipline sportive și se va desfăşura sub sloganul ''Changing the Game''. Vor fi și câteva sporturi noi, precum breaking, escaladă, patinaj pe role şi karate, dar şi câteva discipline ca BMX freestyle, kiteboarding, beach handball, futsal şi gimnastică acrobatică, în ton cu noile generaţii de sportivi şi fani.

 

Gazdele vor avea cea mai numeroasă delegaţie, cu 141 de participanţi, dar marii favoriţi la cele mai multe medalii vor fi chinezii, ruşii, americanii și japonezii, care au dominat primele două ediții.

Pentru a stimula participarea spectatorilor la acest spectacol, organizatorii argentinieni vor permite gratuit intrarea în arene. Tocmai din acest motiv, ceremonia de deschidere va fi organizată pe principalul bulevard din capitala argentiniană, iar spectatorii vor putea urmări defilarea celor 206 delegaţii, între care una a refugiaţilor.

Concursurile de la Jocurile Olimpice de Tineret 2018 se vor desfăşura în patru parcuri din Buenos Aires, iar peste 600.000 de persoane s-au înregistrat pentru un permis de acces, peste 80% din populaţia capitalei argentiniene fiind interesată să asiste la întreceri.

 

 

Delegația sportivă a României este compusă din 34 de sportivi, 21 de fete şi 13 băieţi, care vor concura la 14 discipline sportive. Portdrapelul României la ceremonia de deschidere va fi canotoarea Tabita Maftei, campioană mondială şi europeană la juniori.

Iată cine vor fi sportivii care alcătuiesc echipa României:

Atletism: Daniela Vasile, Adina Elena Cîrciogel, Răzvan Cărare, Cristian Gabriel Voicu, Bianca Toader; antrenori - Horaţiu Calfă şi Ana Mirela Ţărmure;

Baschet: Sonia Alexandra Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Sofia Păun, Carla Antonia Popescu; antrenor - Monika Isabela Boriga;

Canotaj: Alina Maria Baleţchi, Tabita Maftei, Alexandru Laurenţiu Danciu, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu; antrenor - Cristian Mihai Maliş;

Gimnastică artistică: Ana Maria Puiu şi Gabriel Burtănete; antrenori - Marius Răzvan Vintilă și Dragoş Bîrzu;

Gimnastică ritmică: Denisa Alexandra Stoian; antrenor - Simona Puiu;

Judo: Iosif Adrian Şulcă şi Giorgia Barbara Hagianu; antrenor - Roland Bodo;

Haltere: Sabina Baltag, Mihaela Valentina Cambei, Emanuel Marian Danciu; antrenori - Liliana Mihaela Niculiţă şi Ilie Ovidiu Fătu;

Înot: Maria Claudia Gâdea, Ingrid Huszar, Daniel Cristian Martin, George Adrian Raţiu; antrenor - Gheorghe Iulian Matei;

Lupte: Amina Roxana Capezan; antrenor - Şerban Iulian Mumjiev;

Sărituri în apă: Aurelian Dragomir; antrenor - Ana Popescu;

Scrimă: Diana Rebeca Cândescu şi Andrei Păştin; antrenor - Rareş Dumitrescu;

Tir sportiv: Daria Olimpia Haristiade; antrenor - Mircea Ilie Budurişan;

Tenis de masă: Andreea Dragoman şi Cristian Pletea; antrenori Petre Arnăutu, Mădălin Silvian Ionaşcu; 

Poate te interesează şi:

Autor: Flaviu Ilie / 09 Dec. 2018

Analiză/ Cinci jucători de viitor din Campionatul Braziliei

 Campionatul Braziliei a produs întotdeauna jucători talentați ce au ajuns la cel mai înalt nivel în Europa. Ziarul de Sport vă prezintă cinci jucători care ar putea păși pe urmele foștilor mari jucători ai Selecao.

Autor: Andrei Szabo / 07 Dec. 2018

Protestele „vestelor galbene” au dat peste cap Europeanul de handbal și Ligue 1. Numeroase meciuri amânate

 Ceea ce a pornit ca o simplă revoltă împotriva măririi prețului la benzină în Franța s-a transformat într-un protest de amploare în Hexagon.

Autor: Andrei Szabo / 03 Dec. 2018

Luka Modric și Balonul de Aur. De la dominația Ronaldo-Messi la altceva

 E așa de greu de acceptat că prin discreția lui și munca permanentă, un Modric poate obține Balonul de Aur ?

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 12 Dec. 2018

Echipele din Liga 1 nu vor avea voie să joace pe terenuri artificiale

 Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a luat o decizie oarecum bizară într-un campionat unde multe terenuri se prezintă într-o stare precară, mai ales iarna.

Autor: Andrei Szabo / 12 Dec. 2018

Bradley de Nooijer şi-a prelungit contractul cu Viitorul

 Olandezul Bradley de Nooijer s-a adaptat perfect la fotbalul românesc și l-a convins pe Gheorghe Hagi.

Autor: Maria Sorescu / 12 Dec. 2018

Sky se retrage din ciclism în 2019

 Sky este o companie de telecomuncații cu vizibilitate în Marea Britanie, iar din 2008 s-a implicat și în ciclism, susținând o echipă care-i poartă numele.