Prezentarea Jocurilor Olimpice de Tineret. Buenos Aires primește peste 4000 de sportivi

Autor: Maria Sorescu

Viitoarele staruri ale sportului mondial se călesc în Argentina în perioada următoare. Peste 4.000 de sportivi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani vor concura la Buenos Aires, la ediţia a treia a Jocurile Olimpice de Tineret.

România este printre participante, iar 34 de sportivi vor reprezenta tricolorul. Competiția argentiniană debutează sâmbătă şi se va încheia pe 18 octombrie.

De la Cupa Mondială de fotbal din 1978, acesta este cel mai important eveniment găzduit de Argentina. Este un test de mobilizare și pentru țara sud-americnă. 

Pentru prima oară, Jocurile Olimpice de Tineret vor fi organizate în altă parte decât în Asia, după o primă ediţie la Singapore (2010) şi apoi la Nankin (2014, China).

Pentru sportivii prezenţi la Buenos Aires, competiția ar trebui să fie o rampă de lansare pentru JO de la Tokyo din 2020 şi JO de la Paris din 2024. „Este un laborator al campionilor”, a sintetizat simplu Thomas Bach, președintele CIO.

Capitala Argentinei va oferi concursuri pentru 32 de discipline sportive și se va desfăşura sub sloganul ''Changing the Game''. Vor fi și câteva sporturi noi, precum breaking, escaladă, patinaj pe role şi karate, dar şi câteva discipline ca BMX freestyle, kiteboarding, beach handball, futsal şi gimnastică acrobatică, în ton cu noile generaţii de sportivi şi fani.

 

Gazdele vor avea cea mai numeroasă delegaţie, cu 141 de participanţi, dar marii favoriţi la cele mai multe medalii vor fi chinezii, ruşii, americanii și japonezii, care au dominat primele două ediții.

Pentru a stimula participarea spectatorilor la acest spectacol, organizatorii argentinieni vor permite gratuit intrarea în arene. Tocmai din acest motiv, ceremonia de deschidere va fi organizată pe principalul bulevard din capitala argentiniană, iar spectatorii vor putea urmări defilarea celor 206 delegaţii, între care una a refugiaţilor.

Concursurile de la Jocurile Olimpice de Tineret 2018 se vor desfăşura în patru parcuri din Buenos Aires, iar peste 600.000 de persoane s-au înregistrat pentru un permis de acces, peste 80% din populaţia capitalei argentiniene fiind interesată să asiste la întreceri.

 

 

Delegația sportivă a României este compusă din 34 de sportivi, 21 de fete şi 13 băieţi, care vor concura la 14 discipline sportive. Portdrapelul României la ceremonia de deschidere va fi canotoarea Tabita Maftei, campioană mondială şi europeană la juniori.

Iată cine vor fi sportivii care alcătuiesc echipa României:

Atletism: Daniela Vasile, Adina Elena Cîrciogel, Răzvan Cărare, Cristian Gabriel Voicu, Bianca Toader; antrenori - Horaţiu Calfă şi Ana Mirela Ţărmure;

Baschet: Sonia Alexandra Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Sofia Păun, Carla Antonia Popescu; antrenor - Monika Isabela Boriga;

Canotaj: Alina Maria Baleţchi, Tabita Maftei, Alexandru Laurenţiu Danciu, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu; antrenor - Cristian Mihai Maliş;

Gimnastică artistică: Ana Maria Puiu şi Gabriel Burtănete; antrenori - Marius Răzvan Vintilă și Dragoş Bîrzu;

Gimnastică ritmică: Denisa Alexandra Stoian; antrenor - Simona Puiu;

Judo: Iosif Adrian Şulcă şi Giorgia Barbara Hagianu; antrenor - Roland Bodo;

Haltere: Sabina Baltag, Mihaela Valentina Cambei, Emanuel Marian Danciu; antrenori - Liliana Mihaela Niculiţă şi Ilie Ovidiu Fătu;

Înot: Maria Claudia Gâdea, Ingrid Huszar, Daniel Cristian Martin, George Adrian Raţiu; antrenor - Gheorghe Iulian Matei;

Lupte: Amina Roxana Capezan; antrenor - Şerban Iulian Mumjiev;

Sărituri în apă: Aurelian Dragomir; antrenor - Ana Popescu;

Scrimă: Diana Rebeca Cândescu şi Andrei Păştin; antrenor - Rareş Dumitrescu;

Tir sportiv: Daria Olimpia Haristiade; antrenor - Mircea Ilie Budurişan;

Tenis de masă: Andreea Dragoman şi Cristian Pletea; antrenori Petre Arnăutu, Mădălin Silvian Ionaşcu; 

Poate te interesează şi:

Autor: Viorel Berbece / 18 Aug. 2019

Vitoria lor sau victoria noastră? Analizăm hopul portughez din drumul spre grupele Europa League

 Cu antrenor nou și cu mai toți jucătorii veniți din 2017 încoace la club, Vitoria Guimaraes este o echipă entuziastă, periculoasă, dar și limitată din alte puncte de vedere. O analiză a viitoarei adversare a celor de la FCSB, în cele ce urmează.

Autor: Viorel Berbece / 17 Aug. 2019

Analiză / Vin peste noi cu Skoda și van Buren. Și Stanciu. Dar nu sunt de speriat!

  Ultimul hop pentru CFR Cluj în fața unei noi participări în Liga Campionilor este Slavia Praga. Cehii sunt cel mai tare adversar de până acum (vom explica de ce), dar nu sunt neapărat o sperietoare pentru Dan Petrescu și compania. O analiză aici.

Autor: Flaviu Ilie / 17 Aug. 2019

Opinie/ Athletic Bilbao, adevărata definiție a Mes Que un Club

 La Liga a început cu o poveste cum nu se putea mai frumoasă. Aritz Aduriz, la 38 de ani, a răpus-o pe Barcelona cu un gol în minutul 89.

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 18 Aug. 2019

Vitoria lor sau victoria noastră? Analizăm hopul portughez din drumul spre grupele Europa League

 Cu antrenor nou și cu mai toți jucătorii veniți din 2017 încoace la club, Vitoria Guimaraes este o echipă entuziastă, periculoasă, dar și limitată din alte puncte de vedere. O analiză a viitoarei adversare a celor de la FCSB, în cele ce urmează.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Bundesliga: Dortmund debutează în forță. Mainz-ul lui Maxim pierde la scor. Rezultatele primei etape

 Borussia Dortmund a confirmat jocul bun din Supercupă și în prima etapă de campionat.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Marius Copil va face pereche cu Nick Kyrgios la US Open

 Marius Copil va fi prezent pe tabloul principal de la US Open, însă nu doar pe tabloul de simplu.