Toamna se numără bobocii...care stau acasă?

Autor: Viorel Berbece

 

Suntem foarte aproape de un nou minim al ultimilor ani în fotbalul românesc, nicio prezență măcar în grupele Europa League. Cum de s-a ajuns aici și ce ar fi de făcut?

De 23 August, FCSB și, mai ales, CFR Cluj nu au avut deloc elan patriotic și, unde odată erau echipele care mai salvau onoarea fotbalului de la noi, acum par intrate și ele în hora neputinței. De ce și până când?

Să începem cu CFR Cluj. După o pregătire de vară ciudat de liniștită, campioana a surprins neplăcut în startul de sezon. Și nu atât prin înfrângerea în fața modestei Malmo, cât mai ales prin mazilirea rapidă a lui Edi Iordănescu, venită în urma unei „lovituri de palat” care a readus la putere cuplul Mureșan - Zamfir. Aducerea lui Toni Conceicao a fost iarăși o mișcare ciudată, pentru un club cu ambiția declarată a clubului clujean, așa cum atrăgeam atenția într-un editorial precedent. Într-o anumită măsură, șocul a funcționat, pentru că  după eliminarea din Liga Campionilor jocul lui CFR părea în creștere. N-a fost, însă, decât un foc de paie...

..Poate că nici nu se putea altfel. Când faci transferuri doar pentru nume (și renume, ca să cităm din imnul echipei), dar nu și pentru nevoile urgente ale echipei, atunci s-ar putea să ai probleme. Când uiți să stingi focul lăsat de îndepărtarea lui Iordănescu jr., ba mai mult, începi să elimini din susținătorii fostului antrenor, la fel s-ar putea să te arzi, pentru că probleme din vestiar se reflectă de cele mai multe ori și în jocul echipei. Și dacă lui Alașkert sau lui Baby Dinamo le poți de goluri multe, ei bine, contra unui club mai bine organizat și cu mai multă ambiție, fie el și din Luxemburg, nu o să-ți mai meargă. Iar asta poate avea consecințe grave asupra viitorului acestei echipe.

Ieșită miraculos din insolvență grație intervenției unui finanțator misterios, CFR Cluj poate la fel de bine aluneca spre o prăpastie adâncă dacă nu face tot posibilul pentru a prinde grupele Europa League. Pentru că investițiile se vor cere recuperate, iar dacă acest lucru nu mai e posibil, s-ar putea foarte bine ca echipa feroviară să rămână fără finanțator și, practic, fără viitor. De aceea poate că măcar în ceasul al-12-lea, Toni Conceicao sau cine va fi pe bancă la retur (pentru că în Gruia lucrurile sunt imprevizibile) va miza pe singura carte salvatoare - entuziasmul tinerilor din grup, așa cum am sugerat de asemenea într-un editorial la început de lună august. Se poate întoarce soarta calificării, chit că Dudelange se va agăța de orice șansă pentru a scrie istorie pentru Luxemburg, dar jucătorii și, mai ales, conducătorii clubului feroviar trebuie să înțeleagă importanța acestui joc retur, nu atât pentru fotbalul românesc, cât mai ales pentru viitorul CFR-ului din Cluj.

Și FCSB este cu un pas înafara Europei. Semnalul de alarmă tras de „dubla” cu Hajduk Split, când doar norocul din final de meci retur a dus trupa roș-albastră mai departe, nu a fost interpretat cum trebuie de Dică și compania, iar Rapid Viena a predat o lecție de eficacitate care pune serios în dubiu șansele vice-campioanei României de a intra din nou în grupele Europa League.

Problema la FCSB e mai veche și pleacă, așa cum știm, de la patron. Ambiția acestuia de a decide totul la club, de la transferuri la primul 11, nu are cum să ajute, chiar dacă banii săi au fost buni și au ajutat clubul să supraviețuiască și, pentru o vreme, să tragă în spate fotbalul românesc.

E greu de înțeles cum poate rezista pe bancă un antrenor care a ratat titlul și care nu pare să aibă pedigree-ul necesar pentru a obține rezultate mari la FCSB, idee expusă de noi după începutul prost de sezon al echipei roș-albastre. Dică este un antrenor care transmite deopotrivă calm și neputință, iar asta trece mai departe, pe gazon, făcând din FCSB o echipă vulnerabilă atunci când de partea cealaltă se află o formație mai solidă ca lot și cu un antrenor cu mai multă experiență sau carismă.

Deși a investit în jucători tineri și talentați, lucru de laudă, totuși FCSB nu a reușit în tot acest timp să facă acele transferuri care să o facă o echipă mai competitivă, mai ales pe plan extern. Vorbim aici despre aducerea unui fundaș central bun - lucru care era să coste scump în dubla cu Hajduk și poate fi decisiv în disputa cu Rapidul din Viena - dar și a unui „partner in crime” pentru Gnohere, singurul jucător de la FCSB care își face cu sârguință datoria în fața porții. Folosirea recentă a lui Junior Morais pe postul de fundaș central sau a lui Florin Tănase pe poziția de vârf spune multe despre falimentul campaniei de transferuri din această vară. Chiar și aducerea lui Raul Rusescu pare mai degrabă o soluție de panică, decât una de viitor.

Nu ne îndoim că FCSB va înscrie la retur în poarta celor de la Rapid Viena. Trupa austriacă e destul de naivă în apărare. Problema e că echipa românească e chiar și mai naivă pe linia de fund. Dar și teribil de irositoare în atac - ce bun ar fi fost încă un gol pe finalul manșei tur, cu un om în plus! Rămâne de văzut ce soluții va găsi Dică - poate titularizarea lui Nedelcu în centrul defensivei și a lui Rusescu alături de Gnohere în atac - cert e că tehnicianul lui FCSB își joacă, în mod normal, postul joia viitoare. Dacă nu se reușește calificarea, poate că s-ar impune ca atât el, dar și managerul general să lase locul altora, cu mai multă expertiză sau măcar cu mai mult entuziasm. O calificare ar mai liniști apele, dar nu ar face decât să amâne neplăceri ulterioare.

Concluzia? O vorbă din popor spune că toamna se numără bobocii. Numai să avem ce număra! Altfel spus, fotbalul românesc poate culege joia viitoare roadele unui management defectuos, pe toată linia, de la șefi de federație și Ligă și până la antrenor, manager, scotuer și tot așa mai departe, de la fiecare club cu pretenții. Poate că o perioadă de pauză, în care să analizăm bunele practici ale altora - inclusiv din Austria și Luxemburg - nu ne-ar strica. Ne dorim un miracol, dar la ce ne-ar folosi, dacă nu am trage concluziile potrivite din el?

foto: digisport.ro 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.