Dopajul, o problemă acută a atletismului kenyan

Autor: Maria Sorescu

Peste 40 de atleți kenyeni de top au fost depistați pozitiv în ultimii 5 ani, arată o statistică furnizată de presa internațională. Ultimul pe listă este Samuel Kalalei, care a câştigat în noiembrie maratonul de la Atena.

Acesta este al treilea atlet kenyan depistat pozitiv la un control antidoping în zece zile, iar situația ridică din nou întrebarea legată de eficiența politicilor antidoping în țara care produce cei mai bun alergători de anduranță.

Kalalei, care are 24 de ani, a fost testat pozitiv la eritropoietină (EPO) pe 4 iunie. Luna trecută, sprinterul Boniface Mweresa și maratonista Lucy Kabuu, fostă câştigătoare a Jocurilor Commonwealth-ului la 10.000 m, au fost găsiți dopați.

Imaginea de ansamblu a atletismului kenyan se degradează de la zi la zi. În ultimii cinci ani, printre cei peste 40 de atleţi kenyeni de top depistați pozitiv, se numără Asbel Kiprop, campion olimpic la 1.500 m în 2008 şi triplu campion mondial, care în noiembrie 2017 la ieșit dopat cu EPO.

Pe această listă neagră se mai găsesc și Rita Jeptoo, triplă câştigătoare a maratonului de la Boston, şi Jemima Sumgong, campioană olimpică la maraton în 2016, la Rio. 

De altfel, forurile internaționale puseseră în urmă cu ceva timp Kenya pe lista țărilor care sunt un pericol pentru competițiile sportive, deoarece nu reușește să controleze fenomenul, iar cazurile de dopaj sunt la fel de numeroase de la an la an. Măsura ar putea fi repusă pe tapet din cauza celor trei atleți care au călcat strâmb în ultimele 10 zile.

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 16 Ian. 2019

Andreea Panţuroiu şi Alin Firfirică au fost desemnaţi atleții anului 2018

 Federația Română de Atletism a organizat o gală în cadrul căreia a oferit numeroase premii. Marii laureați au fost Andreea Panţuroiu şi Alin Firfirică.

Autor: Maria Sorescu / 11 Ian. 2019

Inedit / Vaticanul are propria federație de atletism

Statul pontifical Vatican oferă o nouă perspectivă lumii religioase și sportive.

Autor: Andrei Szabo / 07 Ian. 2019

Federația Internațională de Atletism se gândește să nu mai organizeze competiții în orașele poluate

 Poluarea este un impediment serios pentru sporturile atletice, iar Federația Internațională de Atletism (IAAF) vrea să reglementeze această problemă.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 19 Ian. 2019

Australian Open: Simona Halep a eliminat-o pe Venus Williams și se va duela cu Serena

 Simona Halep a făcut cel mai bun meci al său din acest an la Australian Open, în fața lui Venus Williams. 

Autor: Andrei Szabo / 18 Ian. 2019

Cristi Balaj este noul președinte al Agenţiei Naţionale Antidoping

 Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) are un nou președinte, după ce Graziela Vâjială a decis să părăsească instituția din motive personale.

Autor: Maria Sorescu / 18 Ian. 2019

Doliu în natația românească. S-a stins antrenorul Pantelimon Decuseară

 Pantelimon Decuseară a fost un tip activ până în ultima clipă a vieții.