Dopajul, o problemă acută a atletismului kenyan

Autor: Maria Sorescu

Peste 40 de atleți kenyeni de top au fost depistați pozitiv în ultimii 5 ani, arată o statistică furnizată de presa internațională. Ultimul pe listă este Samuel Kalalei, care a câştigat în noiembrie maratonul de la Atena.

Acesta este al treilea atlet kenyan depistat pozitiv la un control antidoping în zece zile, iar situația ridică din nou întrebarea legată de eficiența politicilor antidoping în țara care produce cei mai bun alergători de anduranță.

Kalalei, care are 24 de ani, a fost testat pozitiv la eritropoietină (EPO) pe 4 iunie. Luna trecută, sprinterul Boniface Mweresa și maratonista Lucy Kabuu, fostă câştigătoare a Jocurilor Commonwealth-ului la 10.000 m, au fost găsiți dopați.

Imaginea de ansamblu a atletismului kenyan se degradează de la zi la zi. În ultimii cinci ani, printre cei peste 40 de atleţi kenyeni de top depistați pozitiv, se numără Asbel Kiprop, campion olimpic la 1.500 m în 2008 şi triplu campion mondial, care în noiembrie 2017 la ieșit dopat cu EPO.

Pe această listă neagră se mai găsesc și Rita Jeptoo, triplă câştigătoare a maratonului de la Boston, şi Jemima Sumgong, campioană olimpică la maraton în 2016, la Rio. 

De altfel, forurile internaționale puseseră în urmă cu ceva timp Kenya pe lista țărilor care sunt un pericol pentru competițiile sportive, deoarece nu reușește să controleze fenomenul, iar cazurile de dopaj sunt la fel de numeroase de la an la an. Măsura ar putea fi repusă pe tapet din cauza celor trei atleți care au călcat strâmb în ultimele 10 zile.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 24 Sept. 2018

VIDEO / Un britanic de 85 de ani stabilește un nou record la alergare de anduranță

 Geoff Oliver este alergător înregistrat la Hinckley Running Club și deși are 85 de ani este cel mai cunoscut nume din cadrul clubului său.

Autor: Flaviu Ilie / 16 Sept. 2018

Eliud Kipchoge a stabilit un nou record mondial în proba de 42 de kilometri

 Eliud Kipchoge este noul deținător al recordului mondial din proba de maraton de 42 de kilometri.

Autor: Maria Sorescu / 06 Sept. 2018

Alina Rotaru a câștigat Jump Fest de la Kosice

 După performanța Andreei Panțuroiu în concursul IAAF de la Zagreb, o altă săritoare din România a câștigat un concurs internațional.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 22 Oct. 2018

CFR Cluj l-a numit pe Daniel Stanciu în funcția de director sportiv

 CFR Cluj este lider în Liga 1 și se întărește la nivel administrativ.

Autor: Andrei Szabo / 22 Oct. 2018

Mai mult decât o victorie. O descătușare. Ce înseamnă succesul Craiovei cu FCSB

 CS Universitatea Craiova a învins cu 2-1 FCSB, în ziua trecerii în neființă a lui Ilie Balaci. 

Autor: Andrei Szabo / 22 Oct. 2018

Scrisoarea din Belgia a lui Ladislau Boloni, la aflarea veștii că Ilie Balaci s-a stins

 Ladislau Boloni și Ilie Balaci au fost buni prieteni.