Interviu exclusiv cu atacantul Cristian Măgerușan (Bohemians Dublin): Putem fi următoarea Generație de Aur!

Autor: Viorel Berbece

Este originar din Bistrița. A jucat în țară pentru Academia Hagi și CFR Cluj, iar viața l-a adus de la 14 ani în Irlanda. Adaptarea a fost grea, accidentările au venit și el în lanț, dar ajuns la 18 ani, Cristian Măgerușan este decis să demonstreze că poate fi un atacant de națională pe viitor.

Iar începutul nu e rău deloc! Primul meci la seniori a adus și primul gol pentru Măgerușan în tricoul lui Bohemians Dublin. Apoi un interviu în The Herald, din Irlanda, unul pe care presa de la noi l-a interpretat destul de prost. Pentru a afla adevărata lui poveste, l-am contactat, iar Cristian ne-a răspuns cu amabilitate și promptiudine.

Ziarul de Sport: Ce a însemnat pentru tine să dai gol la debutul pentru Bohemians?

Cristian Măgerușan: A fost un moment foarte frumos când am văzut că intră mingea în poartă, după ce am stat pe bancă vreme de doi ani, fără să pot juca pentru prima echipă, din cauza accidentărilor. A fost un sentiment cu atât mai frumos cu cât fratele meu era în tribună și chiar mi-a zis înainte de meci că dacă intru în teren am să marchez și, iată, chiar așa a fost!

Ziarul de Sport: Ai declarat că a fost primul tău meci propriu-zis în doi ani. Cum a fost pentru tine acea perioadă neagră, cu accidentări una după alta?

Cristian Măgerușan: Da, a fost primul meu oficial în aproape doi ani de zile pentru că în primul an după ce am semnat am avut probleme cu International Clearance. Să fiu sincer nu știu de unde a apărut acea problemă, pentru că aveam doar 16 ani și puteam debuta încă de atunci. A fost o perioadă foarte urâtă pentru mine, pentru că m-am accidentat chiar de trei ori într-un an la același metatarsian. Am început să fiu frustrat, nu mă mai simțeam bine în pielea mea. Dar mama mi-a spus că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv și tot timpul mă gândesc că poate a avut dreptate.

Ziarul de Sport: Cam care este nivelul fotbalului din Irlanda? Ca interes, este clar după rugby și ceea ce se cheamă „gaelic football” - sportul tradițional de acolo.

Cristian Măgerușan: Nivelul de aici nu este foarte ridicat, dacă este să fiu sincer, aș spune că este un nivel de play-out din România. În schimb, echipele de top 3 de aici cred că s-ar putea bate de la egal la egal cu cele din top 3 din Liga 1. Dundalk este cea mai bună echipă din Irlanda, părerea mea, și nu întâmplător au avut câțiva ani foarte buni în Europa League.

Ziarul de Sport: Cum a fost pentru tine adapatarea în Irlanda la o vârstă fragedă?

Cristian Măgerușan: Am venit în Irlanda de la 14 ani, pentru familia mea mai ales, care era deja aici. Încercând să facă un ban și pentru mine. Mi-a fost foarte greu să stau singur în România, așa că am ales să vin și eu aici. În primul an mi-a fost foarte greu să mă adaptez, pentru că nu prea înțelegeam limba engleză, iar la școală nu știam absolut nimic. Am fost și la fotbal, la Lucan United, și acolo a fost un pic diferit. I-am zis antrenorului că nu înțeleg prea bine engleza, dar el mi-a spus că în fotbal pentru început îți trebuie doar cuvântul „pass”. După primul antrenament, m-am simțit foarte bine, doar că aici făceam doar două antrenamente pe săptămână, plus un meci duminică, ceea ce e destul de rău pentru progresul unui jucător. Dar m-am adaptat rapid și după un an am învațat engleza mult mai bine și am început să mă descurc ceva mai ușor.

Ziarul de Sport: Te mai gândești la șansa ratată la 15 ani, atunci când ai fost aproape de Sheffield United? Presa de la noi a înțeles că tu îl învinovățești pe Hagi...

Cristian Măgerușan: Da, e normal să mă mai gândesc, pentru că acel moment putea fi unul foarte bun în cariera mea! Mi-a plăcut mult de tot când am fost la Sheffield, am găsit niște oameni impecabili. Este cu adevărat o altă mentalitate în Irlanda și Anglia față de România. Unii oameni nu știu cât de civilizați sunt cei de aici, este ceva incredibil! Eu puteam să ajung și la Bournemouth acum doi ani, înainte să semnez cu Bohemians, dar și acolo am auzit că ar fi fost nu știu ce compensație de plătit. Oricum, nu este adevărat ce s-a scris prin presa din România, eu nu am spus că îl învinovățesc pe domnul Hagi, nu aș spune așa ceva niciodată! Ce am spus eu de fapt e că scouterul care m-a dus la Sheffield mi-a zis că Academia Hagi a cerut 250.000 de euro compensație pentru mine, nu domnul Hagi! E o diferență acolo…

Ziarul de Sport: În România ai jucat pentru Academia Hagi și pentru CFR Cluj. Ce amintri ai de acolo, mai ales că ai cochetat și cu naționala de juniori în perioada aceea?

Cristian Măgerușan: Cel mai frumos moment pentru mine a fost când am câștigat campionatul național cu Academia Hagi. A fost o experiență foarte plăcută pentru mine și aduc amintire cu plăcere și acum de acel moment, pentru că am început finala de pe bancă, dar am intrat prin minutul 20-30 și am schimbat soarta partidei. Așa mi-a spus domnul Roșca, fostul meu antrenor.

La CFR a fost o perioadă mai grea, pentru că nu mă simțeam foarte bine de când am auzit că nu mă mai dorește Hagi la Academie. Țin minte că mama a fost foarte foarte supărată, dar așa a fost să fie. Oricum, am rămas cu un prieten pe viață de acolo, cu domnul Roșca, cel mai bun antrenor pe care l-am avut și cred că și cel mai bun om pe care l-am întâlnit. Și în ziua de astăzi mai ținem legătura și mă întreabă tot timpul dacă sunt în lot și îmi dă sfaturi despre cum trebuie să joc. El este un om cumsecade, cu o familie frumoasă, cum nu prea găsești prin România!

Ziarul de Sport: Și apropo de asta, speri ca evoluțiile tale să te readucă în atenția federației? Dacă nu, iei în calcul să joci pentru Irlanda?

Cristian Măgerușan: Da, normal, asta este visul meu, să ajung să joc în fața a 50.000 de oameni pe Național Arena pentru România. Este visul oricărui copil până la urmă. Respect Irlanda pentru tot ceea ce mi-a oferit, dar prima opțiune rămâne România!

Ziarul de Sport: Bohemians Dublin ar putea fi rampa ta de lansare către Anglia. Tu unde ți-ai dori să joci?

Cristian Măgerușan: Sper să evoluez din ce în ce mai bine și să prind un contract în Anglia sau în altă țară și poate și o convocare la echipa națională. În Anglia mi-aș dori să joc pentru Liverpool, este un vis de mic copil să joc pe Anfield și să ascult fanii cântând You’ll Never Walk Alone.

Ziarul de Sport: Mulți jucători de-ai noștri nu fac față în afară și se întorc să joace prin diviziile inferioare din România. Iei și tu în calcul o întoarcere acasă, în cazul în care lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori în afară?

Cristian Măgerușan: Da, așa este, mulți jucători din România nu se descurcă în alte țări, poate și pentru că au o mentalitate care nu se potrivește cu profilul căutat în afară. Uitați-vă la Florin Andone, el a venit de mic copil în Spania și s-a acomodat mai ușor în altă țară pentru că și-a însușit și el mentalitatea celor de acolo. El este jucătorul roman care îmi place cel mai mult pentru că este muncitor și acum sper să facă o treabă bună în Anglia, la Brighton. Eu încă nu mă gândesc să mă întorc în România, dar dacă aș avea șansa să merg la o echipă bună, poate că lua și această variantă în calcul, să fiu sincer.

Ziarul de Sport: Pentru cei care nu te-au văzut jucând, cu cine te-ai asemăna ca stil de joc? Și care este idolul tău?

Cristian Măgerușan:Ca asemănare, nu aș putea să vă dau vreun nume. Sunt un atacant de 188 cm și 88 kg, destul de stabil și bun în aer. Dar în acest moment trebuie să mai lucrez pentru că încă sunt tânăr și simt că pot să cresc mult în forță, ceea ce este foarte important pentru un atacant. Idolul meu este Cristiano Ronaldo! Când eram mic mă uitam la video-urile cu el de la Sporting și Man United, ca să ambiționez. El este un muncitor și de asta cred eu că este cel mai bun din lume.

Ziarul de Sport: Urmărești fotbalul din România? Ai și o favorită?

Cristian Măgerușan: Da, urmăresc fotbalul din România când am timp și așa ca favorită o am pe CFR Cluj. Când am văzut că a mers Dan Petrescu acolo am știut că vor câștiga titlul și chiar am făcut un pariu cu fratele meu. Se pare că am câștigat, nu?

Ziarul de Sport: În final, un mesaj pentru microbiștii români, o promisiune pentru viitor poate?

Cristian Măgerușan: Sper ca în câțiva ani să ajung la națională și să ne calificăm la un Mondial. Acesta este visul meu și cred că o să putem face acest lucru cu toți jucătorii care vin de la Academia Hagi și din alte țări, nume precum Dragomir, Mățan, Drăguș sau Moruțan. Sunt jucători alături de care am jucat. Și sper eu că aceasta va fi următoarea Generație de Aur!



 


 


 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!