Analiză/ Inspirație sau nimereală? Cluburile din Liga 1 au adus străini de calitate în această vară

Autor: Viorel Berbece

 

Poate că este prematur să ne pronunțăm, dar parcă primele două etape din noul sezon de Liga 1 au arătat că echipele au fost mai atente sau mai inspirate, dacă vreți, în transferurile de jucători străini. Deși ne dorim să vedem mai mulți puști jucând permanent în Liga 1, iar aici v-am prezentat înaintea sezonului o listă cu puștii care ar putea impresiona în acest sezon, totuși uneori soluția ”străină” e mai bună și...mai ieftină, de ce să nu o spunem.

Sigur, se pune problema dacă aceste mutări au fost unele bine gândite, cu jucători urmăriți timp de mai multă vreme sau dacă este vorba mai mult de studierea unor CV-uri, a unor DVD-uri și apoi de luarea unei decizii de fie ce-o fi.  La FC Voluntari, de pildă, au fost aduși o sumedenie de jucători noi, mulți dintre ei străini și era normal, pe undeva, ca dintre aceștia să fie și unii mai răsăriți. În schimb, cluburi precum Poli Iași, Gaz Metan sau FC Botoșani au demonstrat în ultimii ani că au fler în alegerea jucătorilor străini. Dar, oricare ar fi fost strategia cluburilor de la noi, ne bucurăm că vedem, în sfârșit, și mulți jucători străini de calitate jucând din nou în Liga 1. 

În opinia noastră, cei mai buni străini, dintre cei nou veniți, în aceste prime două etape sunt italianul Pigliacelli și portughezul Fortes. Dar sunt și alți jucători care s-au făcut remarcați și vă propunem acum să-i cunoașteți mai bine, pentru ca la final să vă propunem și o echipă-tip a celor mai buni jucători străini veniți în această vară.

Începem cu italianul Mirko Pigliacelli, noul portar al celor de la CS Universitatea Craiova. Portarul de 25 de ani venit împrumut de la Pro Vercelli a oferit siguranță pe un post deficitar pentru Știința în sezonul precedent. Atât în Supercupă, cât și în primele două etape de campionat (mai ales cu Sepsi), Pigliacelli a demonstrat că este un portar cu intervenții sigure și joc bun de picior, iar asta ar putea să o ajute pe Craiova să obțină acea siguranță în defensivă de care a dat rareori dovadă în sezonul trecut.

Apoi, pe postul de fundaș dreapta s-a remarcat spaniolul Adria Gallego. La 28 de ani, putem spune că ibericul a prins transferul carierei, având în vedere că acesta a jucat până acum la echipe modeste din țara sa natală, plus o mică aventură în SUA, tot la o formație obscură. Gallego s-a evidențiat prin apetitul său ofensiv, plus tehnica sa, lucruri care l-au făcut deja iubit la Iași.

Fundașii centrali străini cei mai buni în acest debut de campionat sunt Bradley Diallo (Gaz Metan) și  Igor Jovanovic (Sepsi Sf. Gheorge).

Primul este un francez de 28 de ani, format la academia lui Olympique Marseille, dar care în ultimii patru ani a evoluat în SUA, mai mult pentru echipa a doua a celor de la LA Galaxy. Diallo este un fundaș puternic și versatil, fiind capabil să joace pe orice poziție în apărare, iar Gaz Metan poate deveni o echipă mai sigură în defensivă cu ajutorul său. Ca și Diallo, Jovanovic este un apărător de 29 de ani capabil să acopere toate posturile, iar cuplul pe care îl formează alături de Ousmane Viera ar putea fi unul dintre cele mai puternice și de netrecut din LIga 1. Germanul de origine croată este un jucător plimbat bine prin Europa, din Israel și până în Finlanda, dar și cu experiență prin ligile inferioare din țara sa de adopție, iar transferul la Sepsi ar putea fi rampa sa de relansare în carieră.

Fundașul stânga în echipa noastră ar fi grecul Aristidis Soiledis, de la FC Botoșani. Elenul de 27 de ani a trecut în carieră pe la nume mari din Grecia, precum Olympiacos Pireu sau AEK Atena, iar asta se vede în jocul său. Experiența și jocul său sigur ar putea reprezenta soluția permanentă pentru un post deficitar la FC Botoșani în sezonul trecut.

La închidere avem doi jucători de origine africană, pe Boubacar Fofana (Gaz Metan) si Aissa Laidouni (FC Voluntari). Fofana este un colos de 1,93, venit de la Moreirense. Pe lângă statura sa, fotbalistul din Guinea impresionează și prin calmul și siguranța sa, iar la 28 de ani evoluțiile din tricoul celor de la Gaz Metan l-ar putea readuce pe radarul unor formații cu pedigree. Laidouni are 21 de ani, vine de Angers B, iar principala sa calitate, la fel ca a multor altor jucători de origine magrebiană. este tehnica. Având ca post de bază poziția de fundaș dreapta, Laidouni a fost folosit de Daniel Oprița ca mijlocaș defensiv și s-a achitat bine de sarcini. 

În fața lor, ca mijlocași ofensivi am ales tripleta Belahmeur (FC Voluntari) - Houri (Viitorul Constanța) - Ongenda (FC Botoșani).

Începem cu cel din urmă, cu siguranță cel mai cunoscut jucător străin care a venit în Liga 1 în această vară. Cu siguranță venirea lui Hervin Ongenda a ridicat ceva sprâncene prin Franța, acolo unde Ongenda era văzut ca mare speranță, pe vremea când prindea minute la PSG. Ajuns la 21 de ani, după două experiențe nu prea fericite înafara Franței, la Zwolle și Real Murcia, Ongenda caută să-și redreseze cariera la Botoșani. Iar debutul nu a fost rău deloc, calitățile sale ieșind în evidență la fiecare atenție, motiv de mare bucurie pentru șefii clubului moldav, care ar putea lovitura chiar din această iarnă cu încă tânărul jucător francez.

Tot școala franceză o are și Abdelhak Belahmeur, cel care a înscris primul său pentru Voluntari în disputa cu Gaz Metan. Născut în Strasbourg, mijlocașul ofensiv de 27 de ani a jucat în mai multe rânduri pentru echipa din orașul său natal, iar acum a venit vremea pentru prima sa experiență înafara Franței. Ca și colegul său de echipă Laidouni, Belahmeur se remarcă prin tehnica sa, iar prezența sa în teren ar putea aduce un plus de inventivitate unei formații care are mare nevoie de așa ceva, după un sezon trecut de coșmar.

Completăm tripleta ofensivă cu școală franceză de fotbal cu Lyes Houri, noul jucător al celor de la Viitorul Constanța. Putem spune că Hagi a avut ochi buni când l-a luat și e lesne de spus ce l-a impresionat. La 22 de ani, Houri vine de la Lens cu poftă mare de a demonstra că este un jucător cu reale calități, dintre care tehnica sa deosebită este prima care iese în evidență. Deja Houri a impresionat în meciul cu Vitesse, când a oferit o pasă de gol, iar reușita sa din disputa de la Chiajna i-ar putea aduce și postura de titular în vitiorul apropiat. Cu siguranță un jucător de urmărit și pe mai departe în acest sezon și, de ce nu, un nou posibil transfer pe bani buni realizat de Hagi.

La final, în atac, poate jucătorul care a impresionat cel mai mult în acest start de sezon, portughezul Carlos Fortes (Gaz Metan). Atacantul de 23 de ani venit de la Vizela a arătat că are simțul porții, dar și execuții curate și așa a reușit deja două goluri în acest debut de sezon. Și nu pare a fi doar un foc de paie, pentru că Fortes chiar e un jucător cu reale calități. Gaz Metan Mediaș ar putea face o afacere bună cu acest Fortes, dacă lusitanul cu origini în Insula Capului Verde continuă așa măcar până în pauza de iarnă.

Echipa-tip a străinilor transferați în această vară în Liga 1: Pigliacelli - Gallego, Diallo, Jovanovic, Soiledis - Fofana, Laidouni - Belhamuer, Houri, Ongenda - Fortes

De urmărit: Antonov (FC Hermannstadt), Begue (Astra), Bulot (FC Hermannstadt), De Luca (CFR Cluj), Delorge (Dinamo), Donkor (CS Universitatea Craiova), Flores (Poli Iași), Gligorov (Dunărea Călărași), Guessan (Concordia), Luis Alberto (Gaz Metan), Prosser (Sepsi),  Ricardinho (FC Voluntari), Sanoh (Poli Iași), Tambe (CFR Cluj).

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!