Analiză / FC Hermannstadt, o potențială echipă de play-off?

Autor: Viorel Berbece

 

FC Hermannstadt a debutat cu dreptul în noul sezon, trecând de una dintre surprizele frumoase ale sezonului precedent, Sepsi Sf. Gheorghe. Și dacă anul trecut mizam pe Sepsi că va scăpa fără prea mari emoții de retrogradare, anul acesta mizăm pe o surpriză plăcută din partea nou-promovatei sibiene.

Să vedem, pe rând, care ar fi atuurile lui FC Hermannstadt în acest sezon:

1. Antrenorul - Alexandru Pelici este principalul artizan al ascensiunii pe care echipa din SIbiu a avut-o anul trecut în liga secundă, dar și în Cupa României, acolo unde FC Hermannstadt a fost oprită doar de Universitatea Craiova 1948 din drumul spre trofeu.

Tehnicianul de 44 de ani este adeptul disciplinei în joc, iar elevii săi pun foarte bine în practică un joc matur, în care fiecare jucător își cunoaște rolul și este dispus să se sacrifice pentru echipă.

Iar dacă precedenta aventură sa pe banca unui echipe din Sibiu (Voința) nu a reușit mai ales din pricina factorului financiar, acum pare că Pelici are toate condițiile pentru a face lucruri bune

2. Echipa - Alexandru Pelici și conducerea lui FC Hermannstadt au construit o echipă solidă, care îmbină foarte bine experiența unor jucători precum Dîlbea, Dandea, Curtean sau Tătar cu elanul tinereții lui Căbuz sau cu dorința unor jucători care nu au prea prins prima ligă de a demonstra că ar fi meritat o șansă până acum, fotbaliști precum excelențiii Blănaru și Rusu.

Sigur că promovarea trebuia să aducă și niște transferuri care să întărească echipa, dar, spre lauda lor, cei mai sus-numiți nu au făcut o schimbare în masă. Au venit 12 jucători și au plecat șapte, nucleul de jucători care au dus greul în sezonul trecut fiind păstrat. În consecință, primul 11 trimis în teren contra celor de la Sepsi, format din zece jucători români plus internaționalul estonian Ilija Antonov, a fost unul pe care, în mare, suporterii lui FC Hermannstadt l-au putut recunoaște.

Dacă Alexandru Pelici va reuși să îi integreze pe cei nou veniți în filozofia sa de joc, iar CV-urile celor aduși nu sună rău deloc (Antonov și Bulot, mai ales), atunci FC Hermannstadt va deveni o nucă și mai greu de spart, chiar și de către echipele cu pretenții în acest sezon.

3. Liniștea financiară - FC Hermannstadt este un proiect solid și pentru că în acest proiect care a readus fotbalul din SIbiu pe prima scenă a fotbalului românesc se lucrează bine și pe temelii trainice. Autoritățile locale sunt alături de acest proiect, iar până acum cel puțin totul se construiește într-un mod corect și transparent.

Nu au existat până acum informații în presă referitoare la restanțe financiare sau practici de intimidare a jucătorilor, precum au tot fost în fotbalul românesc în ultimii ani, iar faptul că jucători străini de prin campionate bune au acceptat să vină la FC Hermannstadt spune iarași multe despre profesionalismul celor de aici.

Sigur, nemulțumirile din partea suporterilor nu lipsesc, ele fiind legate mai ales de demararea târzie a procesului de modernizare a Stadionului Municipal din Sibiu pentru rigorile din Liga 1, mai ales că promovarea părea sigură încă din iarnă. Dar probabil că tocmai din această dorință de a face lucrurile corect lucrările au început mai greu, urmând ca FC Hermannstadt să joace la Târgu Mureș meciurile de pe teren propriu, până când stadionul va avea o față nouă.

Cert este, însă, că episodul de tristă amintire cu gazonul bocnă de la meciul amânat și apoi disputat în mocirlă în fața celor de la FCSB va fi văzut în viitor doar ca o scăpare a unei conduceri de altfel de admirat.

4. Suporterii - Ne bucurăm că avem în Liga 1 încă o echipă care va avea fani în tribune, și încă în număr mare, odată ce stadionul din Sibiu va fi modernizat. Suporterii au avut și ei un rol important în ascensiunea formației conduse de Alexandru Pelici, mai ales în Cupa României, acolo unde suportul lor le-a dat aripi lui Blănaru&co. să reușească meciuri mari, precum cel împotriva lui FCSB.

În prima etapă, suporterii au făcut deplasarea la Târgu Mureș, ieșind un duel frumos cu o altă galerie inimoasă, cea a fanilor lui Sepsi, iar odată arena din Sibiu modernizată, cu siguranță că media de spectatori la meciule de acasă ale lui FC Hermannstadt va fi undeva la 7000-10000 de spectatori, lucru care va ajuta echipa să se autodepășească, mai ales în meciurile cu echipele tari din Liga 1.

5. Entuziasmul - Șansele ca FC Hermannstadt să facă un sezon bun și, de ce nu, să prindă chiar un loc de play-off cresc și prin prisma faptului că în jurul acestui proiect s-a creat și o emulație aparte. Jucătorii sunt dornici să arate că-și merită locul la o echipă de Liga 1, antrenorul la fel, iar suporterii vor fi alături de echipă în mod necondiționat mai ales pentru că le era dor de o echipă sibiană în primul eșalon. Vedem în Liga 1 echipe (fără a da nume) care pare că și-au pierdut entuziasmul pentru competiție sau care încearcă doar să supraviețuiscă de la an la an. Iar la FC Hermannstadt lucrurile par a sta altfel, iar acest entuziasm s-ar putea să ajute mult trupa lui Pelici.

Concluzionând, noi spunem că FC Hermannstadt poate fi surpriza plăcută a acestui sezon, dacă își păstrează entuziasmul, dar și rigoarea tactică totodată. Condusă de un antrenor ambițios și cu o liniște financiară atipică în fotbalul românesc, ba chiar și cu suporteri numeroși alături, FC Hermannstadt poate spera la ceva mai mult decât evitarea retrogradării în acest sezon, de ce nu la un loc de play-off?

foto: Pagina de Facebook FC Hermannstadt 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Viorel Berbece / 14 Oct. 2019

Liga 2/ Echipa etapei a-11-a. Multe meciuri amânate, dar și multe goluri

 Nu mai puțin de patru de meciuri au fost amânate în etapa a-11-a din Liga 2. Este și motivul pentru care vom reveni asupra echipei etapei, odată ce toate meciurile se vor fi jucat. Până atunci, însă, am alcătuit un prim 11 al jucătorilor care s-au făcut remarcați în partidele care totuși s-au disputat în această etapă.

Autor: Andrei Szabo / 12 Oct. 2019

Liga 2: Liderul Turris pierde cu Metaloglobus, Mioveni se impune la Timișoara

 Etapa a 11 din Liga 2 a consemnat un eșec neașteptat pentru liderul Turris-Oltul Turnu Măgurele. 

Autor: Andrei Szabo / 12 Oct. 2019

Victorie istorică. Andorra, primul succes în preliminariile Campionatului European

 Altă dată era victimă sigură cu aproape orice echipă din Europa. 

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 14 Oct. 2019

Liga 2/ Echipa etapei a-11-a. Multe meciuri amânate, dar și multe goluri

 Nu mai puțin de patru de meciuri au fost amânate în etapa a-11-a din Liga 2. Este și motivul pentru care vom reveni asupra echipei etapei, odată ce toate meciurile se vor fi jucat. Până atunci, însă, am alcătuit un prim 11 al jucătorilor care s-au făcut remarcați în partidele care totuși s-au disputat în această etapă.

Autor: Maria Sorescu / 12 Oct. 2019

Dinamo a câștigat clar în Rusia, cu Chekhovskie Medvedi

 Dinamo Bucureşti a lăsat o impresie excelentă în deplasarea cu campioana Rusiei. 

Autor: Andrei Szabo / 12 Oct. 2019

Liga 2: Liderul Turris pierde cu Metaloglobus, Mioveni se impune la Timișoara

 Etapa a 11 din Liga 2 a consemnat un eșec neașteptat pentru liderul Turris-Oltul Turnu Măgurele.