Întârzie explicațiile după dezastru. Naționala Germaniei, analize fără sfârșit

Autor: Georg Lorenz (Germania)

 Eliminarea naționalei Germaniei la Campionatul Mondial din Rusia a stârnit o mare dezamăgire în țară, chiar o nemulțumire generală față de jucători, antrenori și mai-marii fotbalului de la federație. Mass-media nu a omis să remarce că acest jenant eșec este cel mai mare din istoria fotbalului german, soarta similară echipelor Italiei în 2010 și Spaniei in 2014 nefiind nicidecum o alinare.

Deja înainte de deplasarea echipei la Moscova atmosfera a fost încărcată, dar semnalele nu au fost evaluate corespunzător. Cu puține zile înainte de reunirea lotului, gestul jucătorilor Mesut Özil si Ilkay Gündogan, descendenți ai unor familii provenite din Turcia, ei însiși născuti aici și cetățeni germani, a stârnit controverse vehemente și nu numai pe plan sportiv, ci si in domeniul politicii. Cei doi, profitând de prezența presedintelui turc Erdogan la Londra s-au întâlnit cu acesta facându-i cadou tricourile lor de la Arsenal și respectiv Manchester City, ultimul chiar cu o dedicație fără echivoc, „Președintelui meu !“.

Opinia publică a fost contrariată, s-a cerut renunțarea la cei doi jucători, selecționerul și respectiv federația nu au luat nicio masură sperând cu un fals optimism că totul va fi bine. Apoi renunțarea la unul dintre cei mai buni jucători din Premiere League, Leroy Sane, nereușitele meciuri de verificare, alegerea cantonamentului de la Vatuntiki au constituit tot atâtea aspecte discutate și criticate.

Cele petrecute în Rusia sunt cunoscute. Germania a pierdut două dintre cele trei meciuri din grupă, iar înfrângerea în fața Coreei de Sud a fost pur și simplu rușinoasă. Echipa s-a clasat pe ultimul loc, o seama de alte aspecte directe sau marginale circumscriind o prezență nedemnă pentru campioana mondială „en titre“.
În țară dezbaterile continuă, aproape că nu există zi în care televiziunea, radioul, presa să nu aiba la ordinea zilei problema echipei naționale, știut fiind că germanul are două mari pasiuni: automobilul și fotbalul.

Din păcate, acolo unde ecourile ar trebui să se audă cel mai puternic nu se întamplă mai nimic. Prezidiul federației a validat în unanimitate contractul pe patru ani al lui Joachim Löw, ceea ce înseamna ca el va pregăti echipa pentru cele trei importante competiții care urmeaza, Liga Națiunilor în acest an (grupă cu Franta si Olanda !), EURO 2020 și CM 2022.

Löw a refuzat orice prezență publică până la mijlocul lunii august, după concediu, federația cerându-i o analiză amanunțită și un plan de acțiune pentru următorii patru ani. Dezbaterile publice însă continuă și fiecare face propuneri privind viitorul.

Este clar că după vârstă și randament se așteaptă despărțirea de unii jucători, iar cele mai vehiculate sunt numele lui Özil, Khedira, Gomez, Boateng, Hummels ajunși la 30 de ani sau mai vârstnici. În mod deosebit, Özil și Gündogan urmează să stea sub observație, ei fiind considerați principalii vinovați pentru aureola negativă creată în jurul echipei naționale înainte de Mondial.

Se subliniază că echipei i-au lipsit adevarătele caractere, personalități așa cum au fost, cu patru ani în urmă, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger sau Miroslav Klose. Lui Löw i se impută faptul de a fi renunțat prea ușor la jucători care în urmă cu patru ani au realizat lucruri bune (Kramer, Götze, Schürrle), iar experiența de la Cupa Confederațiilor, câstigată cu mulți jucători tineri, nu a fost valorificată.

Nu în ultimul rând se vorbește despre posibilitatea și necesitatea schimbării ideii de joc. Posesia balonului, o manieră de joc cu radăcini mai ales în Spania și practicată și de „Die Mannschaft“ pare să nu mai dea roade, practic echipele cu o asemenea concepție au eșuat pe toată linia, jocul direct, contraatacul fiind elementele care au dus echipele prezente în semifinale către succes.

În sfârsit, se cer schimbări la nivelul staff-ului echipei naționale, însuși managerul Oliver Bierhoff se află în focul criticii, vizați fiind și alții din personalul tehnico-medical.

După cum se vede, multe aspecte de rezolvat și într-un timp foarte scurt pentru că primele examene bat la ușă. În Liga Națiunilor, Germania întâlnește Franța și Olanda, iar confruntările nu vor fi nici ușoare și nici lipsite de prestigiu.


(Corespondență din Germania, de la Georg Lorenz)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 20 Sept. 2018

LeBron James va juca în filmul Space Jam 2

 LeBron James a mai jucat și în filmul Trainwreck.

Autor: Viorel Berbece / 13 Sept. 2018

Analiză / Avem o generație altfel. Cum o păstram așa?

  Dacă naționala mare încă nu convinge, chiar și cu un antrenor tânăr pe bancă, în schimb „tineretul” oferă indicii că poate fi acea generație care să schimbe viitorul, generația altfel, îndelung așteptată de microbiștii români. Dar cum facem să nu pierdem entuziasmul trupei antrenate de Mirel Rădoi?

Autor: Andrei Szabo / 10 Sept. 2018

De nerecunoscut. Legendarul Prosinecki surprinde prin aspectul devenit viral

 Fostul jucător al lui Real Madrid, Barcelona și Sevilla, Robert Prosinecki, este selecționerul Bosniei.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Sept. 2018

VIDEO / Daria Bilodid, fenomenul de pe tatami

 Lumea judo-ului cunoaște un nou star. 

Autor: Andrei Szabo / 20 Sept. 2018

Sportul Snagov este noul lider din Liga 2, după victoria cu UTA

 Laszlo Balint a reușit să construiască o echipă puternică la Sportul Snagov

Autor: Maria Sorescu / 20 Sept. 2018

Semnalul revenirii. Irina Begu a învins-o pe Agnieszka Radwanska

 După ce s-a despărțit de antrenorii săi, Irina Begu a pornit la un nou drum, iar soarele a ieșit pe strada jucătoarei noastre.