Întârzie explicațiile după dezastru. Naționala Germaniei, analize fără sfârșit

Autor: Georg Lorenz (Germania)

 Eliminarea naționalei Germaniei la Campionatul Mondial din Rusia a stârnit o mare dezamăgire în țară, chiar o nemulțumire generală față de jucători, antrenori și mai-marii fotbalului de la federație. Mass-media nu a omis să remarce că acest jenant eșec este cel mai mare din istoria fotbalului german, soarta similară echipelor Italiei în 2010 și Spaniei in 2014 nefiind nicidecum o alinare.

Deja înainte de deplasarea echipei la Moscova atmosfera a fost încărcată, dar semnalele nu au fost evaluate corespunzător. Cu puține zile înainte de reunirea lotului, gestul jucătorilor Mesut Özil si Ilkay Gündogan, descendenți ai unor familii provenite din Turcia, ei însiși născuti aici și cetățeni germani, a stârnit controverse vehemente și nu numai pe plan sportiv, ci si in domeniul politicii. Cei doi, profitând de prezența presedintelui turc Erdogan la Londra s-au întâlnit cu acesta facându-i cadou tricourile lor de la Arsenal și respectiv Manchester City, ultimul chiar cu o dedicație fără echivoc, „Președintelui meu !“.

Opinia publică a fost contrariată, s-a cerut renunțarea la cei doi jucători, selecționerul și respectiv federația nu au luat nicio masură sperând cu un fals optimism că totul va fi bine. Apoi renunțarea la unul dintre cei mai buni jucători din Premiere League, Leroy Sane, nereușitele meciuri de verificare, alegerea cantonamentului de la Vatuntiki au constituit tot atâtea aspecte discutate și criticate.

Cele petrecute în Rusia sunt cunoscute. Germania a pierdut două dintre cele trei meciuri din grupă, iar înfrângerea în fața Coreei de Sud a fost pur și simplu rușinoasă. Echipa s-a clasat pe ultimul loc, o seama de alte aspecte directe sau marginale circumscriind o prezență nedemnă pentru campioana mondială „en titre“.
În țară dezbaterile continuă, aproape că nu există zi în care televiziunea, radioul, presa să nu aiba la ordinea zilei problema echipei naționale, știut fiind că germanul are două mari pasiuni: automobilul și fotbalul.

Din păcate, acolo unde ecourile ar trebui să se audă cel mai puternic nu se întamplă mai nimic. Prezidiul federației a validat în unanimitate contractul pe patru ani al lui Joachim Löw, ceea ce înseamna ca el va pregăti echipa pentru cele trei importante competiții care urmeaza, Liga Națiunilor în acest an (grupă cu Franta si Olanda !), EURO 2020 și CM 2022.

Löw a refuzat orice prezență publică până la mijlocul lunii august, după concediu, federația cerându-i o analiză amanunțită și un plan de acțiune pentru următorii patru ani. Dezbaterile publice însă continuă și fiecare face propuneri privind viitorul.

Este clar că după vârstă și randament se așteaptă despărțirea de unii jucători, iar cele mai vehiculate sunt numele lui Özil, Khedira, Gomez, Boateng, Hummels ajunși la 30 de ani sau mai vârstnici. În mod deosebit, Özil și Gündogan urmează să stea sub observație, ei fiind considerați principalii vinovați pentru aureola negativă creată în jurul echipei naționale înainte de Mondial.

Se subliniază că echipei i-au lipsit adevarătele caractere, personalități așa cum au fost, cu patru ani în urmă, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger sau Miroslav Klose. Lui Löw i se impută faptul de a fi renunțat prea ușor la jucători care în urmă cu patru ani au realizat lucruri bune (Kramer, Götze, Schürrle), iar experiența de la Cupa Confederațiilor, câstigată cu mulți jucători tineri, nu a fost valorificată.

Nu în ultimul rând se vorbește despre posibilitatea și necesitatea schimbării ideii de joc. Posesia balonului, o manieră de joc cu radăcini mai ales în Spania și practicată și de „Die Mannschaft“ pare să nu mai dea roade, practic echipele cu o asemenea concepție au eșuat pe toată linia, jocul direct, contraatacul fiind elementele care au dus echipele prezente în semifinale către succes.

În sfârsit, se cer schimbări la nivelul staff-ului echipei naționale, însuși managerul Oliver Bierhoff se află în focul criticii, vizați fiind și alții din personalul tehnico-medical.

După cum se vede, multe aspecte de rezolvat și într-un timp foarte scurt pentru că primele examene bat la ușă. În Liga Națiunilor, Germania întâlnește Franța și Olanda, iar confruntările nu vor fi nici ușoare și nici lipsite de prestigiu.


(Corespondență din Germania, de la Georg Lorenz)

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 19 Iul. 2018

Angajații MTS apelează la greva japoneză. Urmează greva generală

 Că sportul românesc are probleme știam, însă vestea că până și angajații Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) au intrat în grevă japoneză dă de înțeles că situația se acutizează.

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2018

10 tineri jucători de urmărit în noul sezon de Liga 1

 Înaintea startului de sezon 2018/2019 în Liga 1, vă propunem zece tineri jucători, debutanți sau cvasi-debutanți în primul eșalon, care promit lucruri frumoase pe viitor.

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

VIDEO / Reacțiile fanilor francezi și croați în timpul finalei Cupei Mondiale

 Zeci de mii de francezi și croați au urmărit în stradă confruntarea de la Moscova, câștigată de gruparea din Hexagon cu 4-2.

Ştiri recente:

Autor: Dionisie Rotaru / 19 Iul. 2018

Plictiseală, dar calificare! Viitorul Constanța - Racing Union 0-0

  În returul partidei dinprimul tur preliminar al Ligii Europa, Viitorul Constanța a remizat alb cu Racing Union, într-un meci în care băieții lui Hagi au părut cu gândul la vacanță.

Autor: Maria Sorescu / 19 Iul. 2018

Angajații MTS apelează la greva japoneză. Urmează greva generală

 Că sportul românesc are probleme știam, însă vestea că până și angajații Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) au intrat în grevă japoneză dă de înțeles că situația se acutizează.

Autor: Andrei Szabo / 19 Iul. 2018

Pintilii și-a prelungit contractul cu FCSB. Dinamo l-a cooptat pe Gomelt

 Rivalele FCSB și Dinamo fac ultimele mutări în perspectiva noului sezon din Liga 1.