Exclusiv. Interviu cu Toma Vasilescu, fizioterapeut al echipei naționale de fotbal: Reintegrarea sportivului este esențială

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Toma Vasilescu este absolvent al Facultății de Medicină Carol Davila din București.

S-a specializat în domeniul Fizioterapiei, în cadrul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, București, iar din această postură a făcut primii pași ocupându-se de juniorii Stelei, în 2009-2014.

Ulterior a ocupat funcția de fizioterapeut al lotului olimpic feminin de gimnastică, iar din 2016 face parte din stafful medical al echipei naționale de fotbal a României.

A „reparat” mulți sportivi și a acceptat să ne împărtășească din experiențele sale medicale.

Ziarul de Sport: Cum ai perceput pacienții sportivi, comparativ cu oamenii de rând ?

Toma Vasilescu: Patologiile sportivilor de performanță sunt diferite de cele întâlnite în mod uzual în clinică, dar pentru mine trecerea a fost una firească. În momentul în care tratez un sportiv încerc să mă gândesc la evoluția lui ulterioară ca om. Așa abordez orice pacient, însă în cazul sportivilor a fost o provocare, pentru că a trebuit să-i conving și pe antrenori că recuperarea trebuie privită pe termen lung. Am remarcat că în România, uneori, antrenorii vor să-l faci apt pe sportiv cât mai repede pentru competiție și se cam forțează lucrurile.

Ziarul de Sport: Cum a fost activitatea la lotul olimpic de gimnastică ?

Toma Vasilescu: A fost o experiență interesantă. Gimnastica mi se pare cel mai greu sport, cel mai periculos, mai bine spus. Am ajuns acolo în 2014 și am avut multe provocări. S-a creat o relație bună între stafful medical, cel tehnic și sportive. Am comunicat mult și cred că am reușit să le ajutăm pe gimnaste să fie apte în momentele importante. Și sportivele au căpătat încredere când au văzut că ne pricepem.

Ziarul de Sport: Care a fost cel mai dificil caz cu care te-ai confruntat ?

Toma Vasilescu: Au fost mai multe. Aș aminti recuperarea în doar 10 săptămâni a Dianei Bulimar, operată la genunchi. Ea a fost capabilă să concureze la patru aparate după o operație grea. Cred că recuperarea ei a fost cel mai frumos moment al meu. Ar mai fi și recuperarea Cătălinei Ponor pentru Jocurile Olimpice, după ce ea se operase la tendon în 2015. Și au fost și alte fete cu accidentări, rezolvate 100%. Au fost însă și cazuri în care am constatat o uzură care punea sub semnul întrebării continuarea practicării acestui sport.

Ziarul de Sport: Și ce ai sfătuit o asemenea gimnastă ?

Toma Vasilescu: Le-am transmis părinților, pentru că ele erau prea mici pentru un asemenea verdict, că ar fi bine să nu insiste cu gimnastica de performanță, pentru că le afectează. Din păcate am văzut multe gimnaste de 8-10 ani, venite de la cluburi, cu multe probleme medicale. Asta și pentru că la multe cluburi încă lipsește echipa medicală.

Ziarul de Sport: Cum ai făcut trecerea la echipa națională de fotbal ?

Toma Vasilescu: S-a întâmplat în 2016, înainte de Campionatul European. Am fost contactat de către reprezentanții Federației Române de Fotbal care își doreau formarea unei echipe medicale competitive pentru selecționată.

Ziarul de Sport: Cum ți s-a părut că v-au primit jucătorii la acel moment ?

Toma Vasilescu: Reacția lor a fost pozitivă. Cred că am avut un impact benefic și lucrurile au decurs firesc.

Ziarul de Sport: Cum a fost colaborarea cu Christoph Daum ?

Toma Vasilescu: Întotdeauna colaborarea echipei medicale cu antrenorii este esențială pentru a avea rezultate. Stafful tehnic se bazează atât pe noi cât si pe preparatorii fizici pentru a găsi soluțiile cele mai bune astfel încât la momentul meciului toți jucătorii selecționați să fie în formă maximă. Nici în cazul domnului Daum nu a fost o excepție, colaborarea a decurs foarte bine.

Ziarul de Sport: Cum ți s-a părut nivelul de cultură medicală și nutritivă al fotbaliștilor cu care ai lucrat ?

Toma Vasilescu: Există o oarecare diferență între fotbaliștii care vin din străinătate și cei din campionatul intern, deoarece la cluburile din afară există o mai mare preocupare pentru aceste aspecte. Se observă asta la jucători cum ar fi Chiricheș, Tătărușanu, Săpunaru, Andone. Încep să se miște lucrurile și la noi, mai ales la cluburile mari, care și-au dat seama că este nevoie de investiții în aparatură și personal specializat pe partea de pregătire fizică, nutriție și recuperare. Un exemplu este FCSB care a început să se antreneze pe tehnologia Isoinerțială folosind un aparat, Desmotec, care ajută la prevenția accidentărilor, diminuând suprasolicitarea sportivului, aparat folosit și la PSG, Juventus sau Tottenham.

Ziarul de Sport: Poate fi îmbunătățit acest aspect ?

Toma Vasilescu: Da, clar. Depinde în primul rând de cluburi, de federații, de MTS. În opinia mea, educația medicală, inclusiv cea nutrițională, a oricărui sportiv ar trebui să înceapă de la centrele de copii și juniori, dar din păcate nu prea există la noi în țară. Este esențială conștientizarea de la o vârstă fragedă a anumitor aspecte ce țin de programul, tipul, intensitatea, temporizarea antrenamentelor și partea de dietă, de refacere și recuperare, astfel încât sportivul să aibă o carieră cât mai lungă la nivel înalt.

Ziarul de Sport: Comunicați și cu medicii de la echipele de club cu privire la evoluția medicală a fotbaliștilor ?

Toma Vasilescu: Da, de asta se ocupă medicul echipei naționale și departamentul medical din cadrul F.R.F.. Ei sunt cei care coordonează activitatea și în funcție de necesități ne solicită și pe noi. Însă este clar că trebuie să avem istoricul medical al fotbalistului, care este updatat constant. Și lucrăm în funcție de nevoile fotbalistului. Spre exemplu, înainte de fiecare antrenament se fac exercițiile de prevenție. Sunt foarte importante și de obicei durează 30-40 de minute.

Ziarul de Sport: Cum îți dai seama că un sportiv este recuperat complet ?

Toma Vasilescu: Reintegrarea sportivului este esențială, dincolo de recuperare. Există anumite criterii de reintegrare în sport. Pentru că sportivul poate fi ok din punct de vedere fizic, dar sunt și alte lucruri care contează și cu care acesta trebuie să se reacomodeze, precum capacitatea de reacție în duelul cu adversarul, agilitatea, antrenamentul neuromuscular, atenția distributivă. Mulți sportivi se grăbesc, la unii se observă o oarecare teamă. Spre exemplu, în sportul actual am sesizat că foarte mulți sportivi cu ruptură de ligament încrucișat care revin după patru luni. Toate studiile recente vorbesc însă de un timp optim de recuperare de minim nouă luni. Cu cât timpul este mai scurt, crește procentul de posibilă recidivă.

Ziarul de Sport: Uzura și monotonia antrenamentelor pot crește riscul unei accidentări ?

Toma Vasilescu: Accidentarea apare în general pe fond de suprasolicitare, mișcare greșită din punct de vedere biomecanic și în regim de oboseală. Dacă vorbim de antrenament, riscul accidentării crește odată cu repetiția constantă a unei tehnici greșite cu același pattern. Acest lucru se poate remedia prin antrenamentele diferențiate, care am observat că lipsesc din sportul românesc. Acestea au rolul de a mări activitatea cerebrală, reflexele. Spre exemplu, un studiu recent a analizat performanțele unui aruncător de greutate în dublă ipostază. Cât timp a avut același timp de antrenament, specific, performanțele sale nu au crescut prea mult. În momentul în care o dată pe săptămână încerca să practice alt sport, performanțele lui au înregistrat o creștere considerabilă. E important să-l scoți pe sportiv din bucla lui. E un cerc vicios al creierului, care poate fi înlăturat prin antrenamentele diferențiate.

Ziarul de Sport: Să înțeleg că în opinia unui medic, în sportul actual capacitatea fizică este mai importantă decât talentul ?

Toma Vasilescu: Nu sunt eu în măsură să spun asta. Antrenorii știu mai bine, dar sunt convins că pregătirea fizică este crucială. Ca dovadă că toate echipele din vestul Europei au departamente complexe, cu medici de Medicină Sportivă, fizioterapeuți, preparatori fizici, nutriționiști, bucătari, pentru că și nutriția este o parte importantă atât în pregătirea fizică cât și în recuperarea sportivului de performanță.

Ziarul de Sport: Am și o curiozitate legată de lumea tenisului. Explică-mi utilitatea tape-urilor pe care le vedem atât de des la sportivi ?

Toma Vasilescu: Tape-urile se folosesc atât în recuperarea sportivilor de performanță, indiferent de sport, cât și în cazul pacienților obișnuiți. Sunt mai multe tipuri de tape-uri: tape-uri rigide - rol mecanic (blocarea unei articulații de ex), bandă kinesiologică – rol neurofiziologic, de a facilita sau inhiba un mușchi și Dynamic Tape – tape biomecanic, ce ajută mișcarea, prin absorbția și decelerarea forțelor mecanice la nivelul membrului afectat. Eu sunt adeptul Dynamic Tape deoarece acesta preia suprasolicitarea la nivelul mușchilor și tendoanelor, poate corecta o mișcare fără a o restricționa, lucru ce ajuta foarte mult în recuperare.

Ziarul de Sport: Ce părere ai despre fenomenul corporatiștilor care se îndreaptă către alergarea de semi-maratoane sau maratoane ? Ai avut pacienți din rândul lor ?

Toma Vasilescu: Da, am avut și alergători. Cele mai frecvente accidentări sunt cauzate de suprasolicitare. Oamenii nu înțeleg că nu e normal să stai 8-10 ore la birou și să ai pretenția să alergi un maraton cu trei sesiuni de pregătire de o oră pe săptămână. Și aici trebuie și alte activități complementare, care să implice cât mai multe grupe de mușchi.

Ziarul de Sport: Care este sportul optim pentru un copil sau adult ?

Toma Vasilescu: Cred că înotul este cel mai potrivit. La nivel amator, recomand practicarea oricărui sport, cu echilibru și diversificare. Însă în ceea ce privește sportul de performanță este clar că necesită sacrificii, de aceea foarte puțini ajung pe prima treaptă a podiumului. Pentru performanță, limitele corpului uman sunt forțate dincolo de barierele normalului.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți pe twitter  sau Instagram. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.