Analiză/ Ohne Worte! Auf wiedersehen, Germania. Ce urmează pentru Die Mannschaft?

Autor: Flaviu Ilie

Germania a suferit la Campionatul Mondial una dintre cele mai mari umilințe din istoria naționalei. Die Mannschaft a terminat pe ultimul loc în Grupa F a turneului și a fost eliminată pentru prima dată în faza grupelor la Mondial.

Blestemul campioanei pare să îi fii urmărit și pe nemți. În ultimele cinci ediții de Cupă Mondială, de patru ori s-a întâmplat ca și campioana en-titre să nu poată trece de grupe: Franța în 2002, Italia în 2010, Spania în 2014 și Germania în 2018, excepție făcând Brazilia în 2006.

În 2014, la Belo Horizonte, naționala Germaniei lăsa fără cuvinte pe toată lumea după ce trecea de gazda turneului, Brazilia, cu 7-1 în penultimul act al turneului.

Ieri, la Kazan, trupa lui Joachim Low a reușit din nou să îi lase pe toți fără cuvinte, dar de data aceasta printr-un insucces, anume clasarea pe locul 4 în grupa F la Mondial, sub Coreea de Sud, Mexic și Suedia.

Radiografia acestui moment sensibil pentru fotbalul german:

Cauze. De la ce a pornit acest dezastru?

-lipsa de ambiție
Senzația lasată de jucători pe teren a fost că nu au aceeași foame de trofee ca în anii precedenți. Aproape niciunul nu s-a dăruit pentru obținerea unor rezultate favorabile, ci mai degrabă au jucat cu dezinteres.

Cei mai ambițioși jucători au fost chiar cei care nu au fost prezenți la lot în 2014 și care nu au reușit să se bucure de acel trofeu. Cele mai bune exemple ar fi Joshua Kimmich, Julian Brandt și Marco Reus.

-lipsa de inspirație a lui Joachim Low
Poate cel mai important om în succesele fotbalului german din acest secol, Joachim Low, pare să fie principalul vinovat pentru acest eșec. Tehnicianul a greșit de la selecția făcută până la alcătuirea primului 11.

În primul rând, selecția. Low a lăsat acasă jucători precum Sane, Emre Can sau Kevin Volland. Cei care au venit în locul lor au clacat decisiv în cele trei meciuri.

S-a simțit lipsa unui jucător care să rupă ritmul, ca și Sane, a unui atacant eficient, precum Volland, iar la mijloc, lui Kroos nu i s-a găsit partener.

-multe poziții erau acoperite cu jucători care nu aveau valoarea necesară echipei
În echipa Germaniei au fost destule posturi pe care au fost jucători sub nivelul restului echipei. Cel mai clar exemplu a fost poziția de vârf. Timo Werner a demonstrat că se simte mai bine în bandă, iar Gomez este o umbră a jucătorului de acum 4 sau 5 ani.

În bandă au fost încercare tot felul de soluții: Muller, Ozil, Goretzka, însă niciunul nu a dat randamentul dorit. Doar Reus a impresionat pe postul de aripă, și Brandt în puținul timp acordat.

La centru a fost poate cea mai mare problemă a nemților. Construcția a fost una lentă deoarece Kroos a avut lângă el oameni care nu asigurau conductivitate în jocul de pase, ci mai degrabă confereau eficiență în defensivă, obligându-l pe mijlocașul Realului la mai multă muncă.

Consecințe. Ce urmează pentru națională și pentru fotbalul german după acest Mondial?

-Schimbarea antrenorului
S-a văzut și în amicale și acum la Mondial că Germania nu mai este o mașinărie de fotbal. Joachim Low pare să fi pierdut cheia acestei mașinării și pare a fi greu să o regăsească pentru a reporni motoarele.

Soluția inspirată ar fi ca Low sa demisioneze pentru a nu a ajunge în cazul lui Del Bosque de a avea și un European ratat după un Mondial de groază. Poate că și conducerea federației germane ar putea să se gândească la o despărțire după 12 ani de colaborare.

-un declin imens al fotbalului german
Performanțele echipelor din Bundesliga în cupele europene au rămas sub așteptări an de an. Din 2013, de când Bayern si Borussia Dortmund au jucat finala UCL, nicio altă echipă din campionatul german în afară de Bayern nu a mai jucat vreo semifinală, fie ea de Champions League sau Europa League.

Această eliminare prematură de la CM ar putea afecta și mai mult echipele din Bundesliga. Dacă lipsa competitivității este deja un factor ce dăunează fotbalului german, insuccesele pe plan internațional ale naționalei pot dauna și ele în egală măsură fotbalului german.

Reconstrucția. Ar trebui luat aproape de la 0 fotbalul german?

Federația ar trebui să ia în calcul startul unei reconstrucții. De la lot până la nivelul staff-ului tehnic. E nevoie de aer nou, unor jucători precum Khedira, Ozil sau Gomez poate că li s-a dus timpul și ar trebui să facă loc generației tinere.

De data această, față de momentul zero de după umilințele de la CM 1998 și EURO 2000 Federația are o bază pe care să clădească. Germania a câștigat Cupa Confederaților cu o echipă mai degrabă pregătită pentru Mondialul U23, cu Goretzka, Brandt, Meyer sau Werner în prim-plan.

Tot în vara trecută, nemții au reușit să câștige Europeanul U21, semn ca generația este una plină de talente. Lipsește doar ca acești tineri jucători să fie integrați ușor-ușor și în cadrul echipei de seniori pentru a înțelege cu ce se mănâncă fotbalul mare.

 


 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!