Exclusiv│Interviu cu Sergiu-Vasile Bejan, component al echipajului de 8+1 al României: Când semaforul se face verde, toți luptăm pentru același vis

Sergiu-Vasile Bejan este unul dintre cei mai promițători canotori ai României. Are 21 de ani, dar deja face parte din echipajul de seniori de 8+1, cu care a cucerit recent medalia de bronz la Cupa Mondială de la Belgrad.

Este originar din Câmpulung Moldovenesc, iar pe lângă forță (192 cm, 95 kg) dă dovadă și de o minte ageră, fiind un mare pasionat de fotografie. Prin intermediul acestui hobby promovează peisajele superbe din Bucovina.

În noiembrie 2017, a fost inclus în programul "Samurai 2020", proiect care ajută sportivii cu potențial de a obține medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Sportivul ne-a răspuns cu amabilitate întrebărilor despre cariera sa, dificultățile canotajului și perspectivele acestui sport.

Ziarul de Sport: Felicitări pentru medalia de la Belgrad! Cum a fost cursa ?

Sergiu-Vasile Bejan: Mulțumim mult! Proba de 8+1, la masculin, este mereu cea mai rapidă dintre toate. Exact la fel a fost și a noastră, una rapidă.

Ziarul de Sport: Ați fost mulțumiți de rezultat ?

Sergiu-Vasile Bejan: Aș putea spune ca suntem mulțumiți de acest rezultat, mai ales că pentru unii dintre noi este prima medalie la un concurs de seniori. Au fost mici greșeli din care trebuie sa învățăm. Numai așa putem progresa, învățând.

Ziarul de Sport: La ce anume se gândește un canotor în timpul cursei ?

Sergiu-Vasile Bejan: Fiecare dintre noi are gândurile lui, fie la încălzire, fie înainte de start. Însă atunci când semaforul s-a facut verde, toți luptăm pentru același vis. Toate gândurile și toată atenția este îndreptată asupra tehnicii, tacticii și pe exprimarea capacității maxime.

Ziarul de Sport: Cât de mult te antrenezi ?

Sergiu-Vasile Bejan: În momentul de față avem câte două antrenamente pe zi, de luni până duminică. Primul este dimineața la ora 7:00, iar cel de-al doilea după-amiază, în jurul orei 16:30.

Ziarul de Sport: În aceste condiții, cât de mult stai plecat de acasă, în cantonamente și competiții ?

Sergiu-Vasile Bejan: După atâta timp m-am obișnuit să fiu mereu plecat de acasă. Stăm în cantonament 11 luni din 12. Ajungem acasa câteva săptămâni, la terminarea competițiilor internaționale, în perioada septembrie-octombrie, și de Crăciun încă vreo două săptămâni.

Ziarul de Sport: Cum ai decis să te îndrepți către acest sport ?

Sergiu-Vasile Bejan: În toamna anului 2011 nu aveam habar de acest sport. După începerea anului școlar, doamna Mariana Malis, de la Clubul Sportiv Orșova se afla în căutare de viitori sportivi și m-a reperat, iar de atunci a început totul.

Ziarul de Sport: Care sunt lucrurile care fac un echipaj de 8+1 redutabil ?

Sergiu-Vasile Bejan: Dacă nu ești într-o barcă de simplu, atunci ești într-un echipaj. Cu cât echipajul este mai numeros, de doi, patru sau opt, cu atât e mai dificil de unit. Într-o barcă de opt, fără un punct comun, fără înțelegere, voință, dăruire și comunicare nu putem obține rezultatul dorit. La fel de important în acest echipaj, ca și sportivii care trag de rame este și cârmaciul. Datoria lui este să duca barca cât mai drept pe culoar, să ne comunice ceea ce noi nu putem vedea în timpul curselor și să ne încurajeze. E un sport frumos și palpitant.

Ziarul de Sport: Care este rezultatul cu care te mândrești cel mai mult ?

Sergiu-Vasile Bejan: Cel mai bun rezultat obținut în acești șase ani si jumătate de canotaj a fost locul al doilea la Campionatul Mondial de Tineret din Bulgaria, anul trecut, în proba de 8+1. Aici aș vrea să adaug și locul cinci de la Campionatul Mondial de Seniori din Statele Unite ale Americii, tot in proba de 8+1, unde am concurat împotriva celor mai bune echipaje din lume, iar mai mult de jumătate din barca noastră era de tineret. Pe termen

Ziarul de Sport: Ce obiectiv ai pe termen lung ?

Sergiu-Vasile Bejan: Știm că fiecare sportiv vrea să ajungă la cel mai înalt nivel, iar pentru noi este visul olimpic. Pentru mine, obiectivul este acela de a urca pe podium la Jocurile Olimpice. Imi doresc sa fiu sănătos, să ajung la Tokyo și nu numai sa particip, ci să obțin cea mai strălucitoare medalie.

Ziarul de Sport: Care a fost cea mai dificilă cursă la care ai luat parte ?

Sergiu-Vasile Bejan: Cea mai dificilă cursă a mea a fost anul trecut în Statele Unite ale Americii, la Campionatul Mondial de Seniori în recalificări. Am dat tot ce am putut pentru a ajunge in finala A. A fost crunt, pentru că era un alt nivel.

Ziarul de Sport: Ce calități îți trebuie pentru a fi un bun canotor ?

Sergiu-Vasile Bejan: Ca să ajungi un mare sportiv trebuie sa iți dorești asta, să muncești și să te sacrifici. Calitățile principale sunt tăria de caracter, seriozitatea, puterea fizică, dar și forța psihică. Ai nevoie și de o oarecare răutate, mai ales în momentul în care rivalul este cioc la cioc cu tine si mai sunt câteva sute de metri. Evident, perseverența nu trebuie să lipsească, mai ales când te confrunți cu rutina antrenamentelor. 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Scrima masculină românească are viitor. Echipa de sabie juniori este vicecampioană mondială

 România este campioana europeană en-titre la sabie masculin juniori. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.