Exclusiv. Povestea AS Kinder Kinders, școala de fotbal din Brașov care lucrează pe termen lung

Autor: Pompiliu Constantin

După discuția cu Marius Filip și Radu Szabo mă gândeam că un motto potrivit pentru școala lor ar putea fi „Fotbalul cu noi e mai plăcut decât gustul de ciocolată!”. Cei doi lucrează în cadrul proiectului AS Kinder Kinders, la Brașov, o școală de fotbal unde antrenamentul se desfășoară riguros, dar cu zâmbetul pe buze.

Au pornit cu patru copii și acum au câteva zeci. Marius Filip , Radu Szabo și Alexandru Dârstaru sunt cei trei piloni ai școlii de fotbal.

Primul este și cel mai cunoscut, mai ales că are experiență la nivelul ligii a treia, unde a antrenat la Zagon și FC Păpăuți. Este tehnician cu licența A și președintele clubului. Radu Szabo și Alexandru Dârstaru sunt cei doi coordonatori ai grupelor de copii.

„Am deja experiență la nivelul seniorilor și m-am confruntat cu multă mediocritate. Am avut mulți fotbaliști cu probleme de tehnică, de disciplină de atitudine, așa că am decis că trebuie să mă implic cumva pentru ca generațiile viitoare să mai remedieze din aceste probleme. Așa am hotărât să lansăm acest proiect”, îmi explică Marius Filip.

Un alt argument pentru a demara școala de fotbal a fost nevoia de a le oferi câtorva copii un mediu în care să se dezvolte. „Am pornit cu un grup restrâns, format din Matei Romilă, Tudor Becheanu, Raul Szabo și Paul Moldovan. Ei au fost cei patru de la început, iar ulterior li s-au adăugat și alții foarte talentați. Au abilități remarcabile pentru vârsta lor”, povestește Marius Filip.

AS Kinder Kinders a primit și fete la antrenamente, iar munca lor a fost remarcată la cel mai înalt nivel. Clubul are deja o jucătoare convocată la echipa națională. „Avem o fetiță foarte talentată, Luminița David, convocată la selecționata sub 12 ani a României. Este foarte muncitoare și cu potențial. A asimilat foarte repede și ne bucură că a atras atenția. E un indicator și pentru noi că nu muncim degeaba”, mai spune antrenorul Marius Filip.

Cei care s-au angajat în acest proiect își doresc să dezvolte clubul după stilul german, pe termen lung. Se urmărește parcurgerea tuturor etapelor pentru pregătirea unui viitor fotbalist. Disciplina și organizarea sunt principiile după care se ghidează antrenorii. Din spațiul german vine și numele clubului. Nu are legătură cu brandul de ciocolată, ci cu denumirea germană a cuvântului copil.

„Deja erau luate toate numele locale cunoscute, precum Tâmpa, Steagu, Colțea, așa că noi am vrut să fim altfel. Oricum, țelul nostru nu este să ne umplem vitrina de trofee, deși am câștigat câteva. Vrem ca din 60-70 de copii să scoatem un fotbalist care să joace măcar la nivelul Ligii 1. Mi-aș dori să creștem fotbaliști pentru Academia Hagi, pentru că este singurul proiect care poate absorbi tineri sportivi cum ne dorim noi să formăm. Apreciez foarte mult ce face Gheorghe Hagi și este un exemplu pentru noi”, explică Marius Filip.

Pentru a modela un fotbalist de calitate, școala AS Kinder Kinders consideră că relația cu familiile copiilor este foarte importantă. „Suntem o familie cu toții, ne petrecem timpul liber împreună, există un respect reciproc. Mulți dintre ei mă cunosc pentru că am fost antrenor pentru doi ani la ACS Tâmpa, cu rezultate bune pe plan național”, mai spune Marius Filip. 

Clubul are deja un program încărcat. Radu Szabo ne dezvăluie că deja sunt competiții importante la care AS Kinder Kinders, inclusiv în afara țării. „O să participăm la patru turnee importante în acest an, dintre care unul în Serbia, cu echipe din alte țări. O să mai avem unul și la Râmnicu Vâlcea, organizat de FRF. Încercăm să avem o deschidere cât mai largă și să le oferim copiilor experiențe de neuitat, care să-i ajute să se dezvolte”, spune și Radu Szabo.

Așadar, sub Tâmpa există speranțe că fotbalul se poate dezvolta și într-un club mic, dar în care se pune mult suflet. În doi ani de existență, AS Kinder Kinders a câștigat deja numeroase trofee și copiii promit să nu se oprească aici.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bundesliga: Bayern mărșăluiește spre titlu, Hertha continuă să impresioneze

Bayern Munchen a mai făcut un pas spre al optulea titlu consecutiv de campioană în Germania. 

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bogdan Stancu și-a prelungit contractul cu Genclerbirligi

 Bogdan Stancu joacă din 2011 în campionatul Turciei, unde s-a remarcat în mod constant. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Mai 2020

VIDEO / Steaua Roșie Belgrad a devenit campioana Serbiei

 Cu trei etape înainte de final, campionatul Serbiei și-a desemnat câștigătoarea titlului. 

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bundesliga: Bayern mărșăluiește spre titlu, Hertha continuă să impresioneze

Bayern Munchen a mai făcut un pas spre al optulea titlu consecutiv de campioană în Germania. 

Autor: Maria Sorescu / 30 Mai 2020

Sud-africanul Franco Smith este noul selecționer al Italiei

 Naționala de rugby a Italiei are un nou selecționer. Este vorba de sud-africanul Franco Smith, după cum anunță președintele federației italiene.

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bogdan Stancu și-a prelungit contractul cu Genclerbirligi

 Bogdan Stancu joacă din 2011 în campionatul Turciei, unde s-a remarcat în mod constant.