Sport Whistle, proiectul în care UNEFS cercetează rolul avertizorilor în sport

Autor: Andrei Szabo

Pe lângă momentele de glorie, sportul românesc a consemnat și nereguli, însă în puține cazuri s-a făcut lumină asupra lor.

S-a vorbit de meciuri trucate, de abuzuri sau dopaj, după care, din lipsă de dovezi, cele mai multe cazuri au fost „clasate”.

Problema integrității s-a pus constant, însă puțin sportivi, antrenori sau conducători au ieșit să dezvăluie fapte care nu concordă cu fair-play-ul. Ei pot fi numărați pe degete. Cele mai multe dezvăluiri au venit dinspre presă.

Cei care scot la iveală asemenea nereguli și care trag un semnal de alarmă se numesc în lumea academică avertizori. Ei sunt cei care semnalează neregulile, însă postura în care se găsesc este extrem de delicată, mai ales într-o societate cu un grad ridicat de corupție.

Pentru a îmbunătăți acest aspect, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) a aderat la proiectul Sport Whistle. Este vorba de un proiect Erasmus +, finanțat din fonduri europene, în care cercetătorii mai multor instituții de pe continent studiază problema avertizorilor în sport.

„Cei care semnalează neregulile sunt percepuți ca turnători. Sportul românesc s-a confruntat cu multe cazuri de corupție, abuzuri sau dopaj, dar nu prea au existat mărturii care să elucideze în mod clar aceste încălcări ale regulamentelor și ale eticii. Cei care și-au asumat rolul de avertizori au fost marginalizați, iar unul dintre obiectivele noastre este să vedem cum s-ar putea ameliora sau chiar elimina o asemenea ostracizare”, ne explică Pompiliu-Nicolae Constantin, cercetător al UNEFS în cadrul proiectului Sport Whistle.

Echipa din România este formată din patru persoane, iar coordonator este prof. univ. dr. Monica Stănescu. Din acest grup de cercetători mai fac parte prof. univ. dr. Vasilica Grigore și lect. univ. dr. Marius Stoicescu.

„În ultimii ani au existat câțiva avertizori care au semnalat nereguli în sport. Aș aminti cazul lui Marius Postolache, care și-a denunțat colegii că au pierdut intenționat un meci amical în 2012. FRF l-a și adoptat ca ambasador al fair-play-ului pe Marius Postolache, dar ulterior nicio echipă nu a mai dorit să-l aibă ca jucător. Sau cazul fotbalistului Mădălin Livan, de la FC Caransebeș, care a povestit cum antrenorul echipei sale le-a cerut jucătorilor să piardă un meci în campionat. Inițiative de acest fel au existat și în alte sporturi și au atins subiecte precum abuzurile fizice sau dopajul. Deci există câteva repere morale”, a spus Pompiliu-Nicolae Constantin.

Proiectul Sport Whistle se va concretiza și prin câteva întâlniri și materiale cu rol educativ, pentru a îmbunătăți rata de avertizare asupra neregulilor. UNEFS consideră că este important pentru sportivi și antrenori să semnaleze neregulile pentru a asigura integritatea acestui domeniu.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.