Special/ Cum ar arăta o reprezentativă unită România-Republica Moldova?

Că tot se apropie Centenarul Marii Uniri, am făcut un exercițiu de imaginație și am așezat pe „hârtie” un lot unit al României și Republicii Moldova.

Am apelat la ajutorul lui Alexandru Grecu, un reputat jurnalist sportiv de peste Prut, pentru a vedea ce jucători basarabeni ar ajuta echipa națională să fie un pic mai bună. Și, din câte vom vedea, mai ales în ceea ce privește mecanismul defensiv, jucătorii de peste Prut ar putea ajuta mult o reprezentativă unită România-Rep. Moldova.

Astfel, în opinia lui Alexandru Grecu, șase jucători basarabeni ar merita să facă parte dintr-un lot unit. Aceștia sunt:

Ilie Cebanu, 31 de ani, portar - Liber de contract după despărțirea de Zimbru Chișinău, Cebanu este considerat cel mai bun portar de peste Prut în ultimii 4-5 ani. Trecut prin Austria, Polonia și Rusia, el este o prezență constantă în poarta naționalei Moldovei, iar calitățile sale l-ar recomanda pentru ocuparea postului de al treilea portar în lotul unit pe care îl propunem.

Veaceslav Posmac, 27 de ani, fundaș central - Cel mai bun fundaș central din campionatul Republicii Moldova în ultimii 3-4 ani. Înalt de 1,92 și foarte puternic, Posmac a devenit o prezență constantă în echipa națională în ultimii doi ani, iar la Șerif este un om de bază, fiind aproape de primăvara europeană cu formația din Tiraspol în acest sezon. Ar ajuta mult jocul României mai ales la fazele fixe, având un excelent joc de cap.

Alexandru Epureanu, 31 de ani, fundaș central - Poate cel mai în formă jucător moldovean al momentului, Epureanu este o prezență constantă pentru revelația ultimilor ani din Turcia, Istanbul Bașakșehir. Numai sezonul acesta, fundașul central din Republica Moldova a reușit cinci goluri pentru echipa sa și 10 din 2014 încoace, de când s-a mutat din Rusia în Turcia, după ce a trecut pe la nume ca Dinamo Moscova, Anji sau Krylia Sovetov. Și pentru naționala Republicii Moldova, Epureanu are opt goluri în 76 de partide. Ca și Posmac, Epureanu ar fi un plus pentru o eventuală selecționată unită, mai ales la fazele fixe, veșnica noastră problemă.

Alexandru Gațcan, 33 de ani, mijlocaș la închidere - Plecat din 2004 în Rusia, Gațcan a impresionat prin capacitatea sa de efort și prin devotament. Din 2008, el joacă la Rostov, bifând chiar prezențe în Liga Campionilor cu echipa pentru care a jucat aproape 250 de meciuri, reușind și 20 de goluri. Pentru echipa națională, Gațcan a jucat de 56 de ori, marcând de cinci ori. Credem că el ar fi o pereche bună pentru Răzvan Marin, în fața apărăriii, fiind peste Pintilii, Hoban sau alți închizători români.

Artur Ioniță, 27 de ani, mijlocaș central- Mândria naționalei Moldovei, Ioniță este o prezență constantă în Serie A din 2014 încoace, de când a trecut de la Aarau (Elveția) la Hellas Verona. Acum la Cagliari, despre el s-a scris că ar fi fost dorit în trecut de Juventus, Napoli și Swansea. Și în acest sezon, el a strâns 27 de partide în Serie A pentru sarzi. Cota sa de piață este în jur de patru milioane de euro. Cu siguranță, prezența sa în lotul unit ar fi un câștig, mai ales prin prisma experienței acumulate în fotbalul italian.

Alexandru Antoniuc, 28 de ani, mijlocaș sau atacant de bandă - Considerat unul dintre cei mai talentați jucători moldoveni. Deja de 5-6 ani o prezență constantă în echipa națională, Antoniuc impresionează prin dribling și viteză, calități care au cam lipsit de pe benzile noastre. El a jucat o vreme și la Rubin Kazan, iar la echipele din Republica Moldova pe la care a trecut, Zimbru, Veris și acum Milsami Orhei, a fost mai mereu vioara întâi.

Iată ce lot unit, extins, vă propunem:

Portari: Tătărușanu, Niță, Cebanu (ex-Zimbru Chișinău)

Fundași: Benzar, Posmac (Șerif Tiraspol), Epureanu (Istanbul BB), Chiricheș, Nedelcearu, Ganea, Manea, Bancu

Mijlocași: Gațcan (Rostov), Ioniță (Cagliari), Anton, Marin, Deac, Stanciu, Budescu, Man, Mitriță, Grozav, Ioniță (CFR Cluj)

Atacanți: Țucudean, Andone, Antoniuc (Milsami Orhei), Keseru, Rotariu

Și, dacă ar fi să încropim și un prim 11, el ar arăta așa: Tătărușanu - Benzar, Epureanu, Chiricheș (Posmac), Ganea - Gațcan, Marin - Ioniță, Budescu, Deac - Andone

P.S: Rețineți un nume de viitor: Vitalie Damașcan (atacant) are 19 ani și din iarnă este jucătorul lui FC Torino, pentru 1,5 milioane de euro. El va rămâne până în vară la Șerif Tiraspol, club la care a impresionat în acest sezon, reușind 18 goluri în 23 de partide în Liga Națională.

P.P.S: Până atunci, desigur, o variantă mult mai realistă ar fi un meci amical de Centenar. Dar un exercițiu de imaginație precum al nostru nu strică niciodată...

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.