Analiză/ CSU Craiova, nu doar campioana unei mari iubiri?

Autor: Viorel Berbece

Continuăm analiza echipelor din play-off și a șanselor pe care acestea le au de a se bate la titlu sau la un loc de cupă europeană. După CFR Cluj și FCSB, a venit rândul celor de la CS Universitatea Craiova să intre sub lupa noastră. Au șanse craiovenii să aducă titlul mult visat în Bănie chiar din sezonul acesta?

În primul rând, chiar dacă până și Justiția spune că CS Universitatea Craiova este adevărata Știința, în mentalul colectiv al multor suporteri craioven  echipa aceasta din prima ligă nu are încă legitimitate.  E și normal, având în vedere că proiectul a pornit direct din liga secundă, sub un înalt patronaj politic. Poate că un titlu luat acum ar schimba multe. Dar ce șansă au băieții lui Mangia de a intra definitiv în inimile pătimașilor suporteri ai Științei?

Privind clasamentul așa cum arată el la început de play-off, Universitatea nu stă rău deloc. La doar patru puncte distanță de liderul CFR, craiovenii chiar au o șansă bună de a pune mâna pe marele trofeu. Să vedem, însă, ce argumente pro și contra sunt contra acestei ipoteze:

1. Stilul de joc - contrar așteptărilor, Devis Mangia nu a impus un model specific italian la CSU, iar nu de puține ori s-a vorbit despre jocul Craiovei ca despre cel mai frumos stil din campionat. Adept al „cavaleriei ușoare”, cu un joc purtat în viteză, speculând mai ales arta contraatacului, Mangia a construit o echipă chiar frumoasă la Craiova, iar primele semne au venit încă de la „dubla” cu AC Milan, în care oltenii nu s-au făcut de râs, ba din contră. 

Cu puțin mai multă atenție, Craiova putea avea victorii pe linie în 2018, dar ratările și lipsa de concentrare au costat-o mult. Cu acele puncte pierdute, Universitatea ar fi avut șanse și mai mari la titlu, nu că acele patru puncte ar fi de nerecuperat. Dar vor conta mult meciurile directe cu princpalele contracandidate, CFR și FCSB.

2. Stadion nou, public la fel de pătimaș - Un mare atu pe care Universitatea îl are în fața contracandidatelor directe și a celorlalte echipe din play-off este faptul că formația olteană chiar are suporteri pe stadion. Normal, am zice, întrucât stadionul este unul nou și mult peste ce există mai peste tot în țară. Dar această arena a dat un suflu nou fotbalului din oraș și pasiunii nebune a locuitorilor din Craiova și din împrejurimi pentru această echipă, nouă sau veche, cum o fi ea. Și prezența nu este doar una consistentă din punct de vedere numeric, pentru că asta mai vedem și la FCSB la meciurile tari, ci și calitativ, pentru că suporterii olteni cunosc fenomenul și știu să își încurajeze echipa. Iar acest lucru ar putea conta enorm în momentele grele din play-off, mai ales la meciurile de pe teren propriu cu CFR și FCSB. 

3. Tripleta Gustavo-Mitriță-Băluță - Cei trei care au speriat Liga I, adunând împreună 26 de goluri din cele 41 reușite de Universitatea în acest campionat (11 Gustavo, 8 Băluță, 7 Mitriță). Când acestora le reușește jocul, Craiova e greu de oprit, dar totodată cei trei se completează reciproc prin evoluții, compensând lipsa de formă sau de apetit ofensiv a vreunui membru al Tripletei Băniei. Dacă cei trei vor fi bine motivați și în formă pentru play-off, atunci titlul pare cu un pas mai aproape de Craiova.

4. Transferuri cu cap - Venirile lui Gardoș și Andre Santos ar putea reprezenta un plus pentru play-off, mai ales că ei vin să îmbunătățească acele compartimente din jocul Craiovei care încă suferă, precum vor arăta mai jos. Și croatul Glavina ar putea aduce ceva semnificativ pe faza ofensivă. Înaintea lor, venirile lui Mitriță, Martic sau Tiago Ferreira s-au dovedit inspirate. Iar Ovidiu Bic și-ar putea aduce și el contribuția în bătăliile din play-off.

Să trecem acum la minusuri:

1. Lipsa unui portar sigur - Dacă conducerea Științei a greșit cu ceva în această iarnă, suporterii Craiovei ar fi de acord în unanimitate că poate s-ar fi impus aducerea unui alt portar. S-a tot așteptat după italianul Seculin, dar până la urmă Universitatea a rămas doar în Calancea și Mitrovic. Primul a gafat cu Dinamo, precum a gafat și-n alte meciuri din acest sezon, iar cel de-al doilea nu oferă mai multă siguranță, chit că nu a „viciat” vreun rezultat prin greșeile sale. Obligat să opteze între două soluții nu foarte sigure, Mangia ar putea avea probleme din această zonă și în play-off.

2. Apărare uneori visătoare - Deși are a treia cea mai bună apărare din Liga I, la egalitate cu FC Botoșani, cu 26 de goluri primite, totuși CSU ar fi putut evita câteva goluri încasate în acest sezon. Fără a le numără pe cele cauzate de greșelile de portar. Adept al unui sistem 3-4-3, Mangia probabil că și-a asumat și acele situații în care formația sa a rămas descoperită la urcările în atac ale lui Dimitrov și Briceag. Plus că acel prim trei din 3-4-3 a fost mereu variabil și de aici problemele inerente de comunicare ce au dus la încasarea unor goluri ușoare. Dar venirea lui Gardoș ar putea fi un mare plus aici, cu experiența internaționalului român pusă în valoare.

Au venit și variantele de rezervă (sau poate chiar de înlocuire) pentru „jandarmii” obșinuiți din fața apărării, Zlatinski și Mateiu, în achizițiile lui Bic și Andre Santos, iar Mangia pare să aibă acum soluții nu doar pentru a deschide jocul, ci și pentru a-l închide. 

3. Dependența de tripleta „GMB” - Spuneam mai sus că un atu important pentru trupa lui Mangia în lupta pentru titlul îl reprezintă trioul formidabil Gustavo-Mitriță-Băluță. Dar ce se întâmplă atunci când acest trio nu funcționează? Cei trei s-au completat bine unul pe celălalt, dar au fost și jocuri în care niciunul dintre ei nu a strălucit și cu siguranță presiunea va fi și mai mult pe ei în play-off. Sigur, Bărbuț a intrat bine în unele jocuri, Bancu și Burlacu la fel, dar e nevoie de un alt om care să aducă goluri în mod constant, fie și venind de pe bancă. Aici, Mangia îl va arunca în luptă cât mai des pe croatul Glavina, cu cifre bune în campionatul Sloveniei, o ligă însă mai modestă decât cea din România. În forma trioului GMB stă în principal forța de joc a Craiovei, iar antrenorul italian are o misiune foarte importantă pentru play-off, cea de a-i ține în priză cât mai bine pe cei trei. Altfel, vor fi probleme!

4. Lipsa de experiență - Un alt călcâi a lui Ahile pentru mândria Băniei l-ar putea reprezenta lipsa de experiență a jucătorilor, mai bine spus experiența de a se bate pentru trofee și chiar de a le câștiga. Dacă CFR-ul stă bine la acest capitol, în schimb în lotul Craiovei sunt puțini jucători obișnuiți cu aerul tare al performanței. Veteranii Zlatiniski și Popov, precum și nou-veniții Gardoș și Andre Santos ce se mai pot lăuda cu trofee în palmares. În plus, față de competitioarele sale principale, și media de vârstă nu este una prea ridicată, nu că acesta ar fi un element atât de important, doar că în anumite jocuri e nevoie mai mult de experiență decât de entuziasm, calitate care nu lipsește în Bănie. Rămâne de văzut cum va reuși Devis Mangia să se folosească de jucătorii mai experimentați pentru a-i monta pe restul pentru marea performanță.

În concluzie, putem spune că Universitatea trebuie văzută ca o candidată serioasă la titlu, chiar dacă, pe hârtie, pleacă cu șansa a treia. În acest sens, fiecare meci jucat în Bănie poate conta decisiv. Cu publicul aproape și cu entuziasmul specific, Craiova poate reuși multe. Dar la fel de bine poate eșua sub presiunea rezultatelor și a aerului tare, cu care nu mulți jucători din lot sunt obișnuiți. Se anunță un play-off interesant din acest punct de vedere. Să vedem dacă CS Universitatea Craiova poate fi mai mult decât campioana unei mari iubiri!

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!