Povestea uitată a halterofilului Ștefan Tașnadi, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 1984

Trecerea în neființă a lui Ștefan Tașnadi a fost marcată în presa sportivă în doar câteva rânduri, astfel că am considerat util să trecem în revistă povestea realizărilor sale sportive.

Vârful carierei sale s-a înregistrat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, când a obținut medalia de argint.

Dar haideți să vedem ce a fost înainte de acest moment. Ștefan Tașnadi s-a născut în comuna Sic, la 21 martie 1953.

Cu o constituție atletică, profesorii de educație fizică i-au remarcat potențialul sportiv. Forța lui Ștefan Tașnadi i-a convins pe specialiștii de la Şcoala Sportivă „Viitorul” Cluj să-l orienteze pe băiat către haltere, pe când avea doar 16 ani.

A acumulat repede și a crescut în greutate, iar trofeele în plan intern nu s-au lăsat așteptate. Ştefan Tașnadi a fost timp de opt ani, din 1976 până în 1984, component de bază al lotului olimpic de haltere al României. 

A fost multiplu campion național, dar primul salt valoric a fost făcut în 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde a ocupat locul șase, la categoria 110 kg.

Tot de Moscova se leagă primele medalii în competiții internaționale importante. Tașnadi a cucerit medalia de bronz la Campionatele europene şi mondiale din 1983. Fusese aproape la evenimentele de la Varna (1979), Belgrad (1980) sau Lille (1981).

În 1983 s-a produs declicul, iar în 1984 a fost apogeul carierei sale. La Los Angeles, Ștefan Tașnadi s-a clasat al doilea, profitând de absența sovieticului Leonid Taranenko, a bulgarului Valentin Kristov sau a maghiarului Gyorgy Szalai.

Campion olimpic a ieșit italianul Norberto Oberburger, iar Ștefan Tașnadi a luat medalia de argint. A fost cea mai mare performanţă până atunci a unui halterofil clujean. 

A fost și ultimul eveniment major la care a participat sportivul român. După 1984, Tașnadi s-a dedicat muncii de antrenor la AS Clujana, unde a activat până în 2001, când clubul s-a desfiinţat. Ulterior, el a practicat și meseria de arbitru internaţional de haltere şi a antrenat la secție de haltere a CS Universitatea Cluj. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.