Exclusiv. Interviu cu Pantelimon Decuseară despre lumea săriturilor în apă, domeniu în care a antrenat 40 de ani

Pantelimon Decuseară împlinește 78 de ani, iar cariera sa a fost dedicată în bună măsură săriturilor în apă.

A fost sportiv la Dinamo, a absolvit ICEF-ul (actualul UNEFS), iar cariera care i-a făcut numele cunoscut a fost cea de antrenor de sărituri în apă.

A reușit performanțe notabile cu sportivii săi, după care, în ultimii ani a fost arbitru în acest sport.

Discuția cu Pantelimon Decuseară a început de la situația actuală a săriturilor în apă de la noi.

 

Ziarul de Sport: Mai sunteți la curent cu ce se întâmplă în acest sport ?

Pantelimon Decuseară: Cât de cât, dar nu mai intră în problemele mele. Acum cei care lucrează în acest sport ar trebui să fie mai preocupați decât mine. Ei sunt angajați pentru performanță. Trebuie să găsească soluții să nu mai plece sportivii pe vase de croazieră și să-i îndrume spre performanță.

Ziarul de Sport: Avem resurse în România pentru a face performanțe ?

Pantelimon Decuseară: România are copii foarte talentați, la nivel de top. Diferența se face undeva la 15-16 ani, când noi pierdem teren din cauza condițiilor de pregătire. Și mai există și lipsa de motivație financiară. După ce împlinesc 19-20 de ani deja situația materială îi apasă, iar mulți renunță.

Ziarul de Sport: Ce ne lipsește mai exact ?

Pantelimon Decuseară: Ne lipsește aparatul de modificat densitatea apei, spre exemplu. Aparatul cu bule i se mai spune. Este extrem de util pentru că permite sportivului să aterizeze fără să fie solicitat. Toată lumea care vrea performanțe are asemenea aparate. La Sibiu, acum mai bine de 20 de ani, un coleg de-al nostru Hatzak Norbert, a avut relații și a făcut un aparat cu bule la Sibiu. Eu mergeam acolo în cantonament cu sportivii pentru săriturile foarte grele. Puteam și fără acel aparat, dar era cu un risc. Am avut și accidente. Un sportiv s-a lovit rău la ochi și alte povești nu tocmai plăcute.

Ziarul de Sport: Cum face diferența acest aparat cu bule ?

Pantelimon Decuseară: Este un sistem care crește ritmul de însușire al săriturilor de către sportivi. Dacă ai un asemenea aparat, sportivul tolerează mai bine contactul cu apa la antrenamente și poate evolua mai repede. Poate să învețe mai ușor exercițiul.

Ziarul de Sport: Cât durează antrenamentele la sărituri în apă ? Cum sunt alcătuite ?

Pantelimon Decuseară: Nu sunt lungi. Cam o jumătate de oră este încălzirea, apoi aproximativ o oră și jumătate de sărituri. Probabil aici intră cam 100 de sărituri.

Ziarul de Sport: Cum făceați selecția copiilor pentru sărituri în apă ?

Pantelimon Decuseară: Mergeam prin școli și făceam selecția la copiii între clasele I și a IV-a. Îți ia 5-6 ani să construiești un program complet pentru un sportiv. Până la 14 ani trebuie să-l ai format pe copil pentru a merge la o competiție internațională importantă. La 14 ani trebuie să ai deja și ceva experiență cu exercițiile tale. Așa reușeam ca la 14-15 ani să ne batem de la egal la egal cu celelalte țări importante din acest sport. După aia însă ei făceau diferența la seniori fiindcă aveau tehnica de care vă vorbeam. La noi nici groapa cu bureți nu prea mai există, care totuși nu e așa greu de procurat.

Ziarul de Sport: Groapa cu bureți am văzut că este un element comun cu gimnastica. Nu se poate ca un gimnast care poate nu e foarte bun să fie orientat spre sărituri în apă ?

Pantelimon Decuseară: Ba se poate, dar nu oricine face trecerea. Groapa cu bureți a fost luată de gimnaști de la noi, de la cei cu săriturile în apă. Cât privește reconversia sportului, există o rată bună de gimnaști care pot face sărituri. Numai că noi în România nu prea am reușit asta. Canada, spre exemplu, a avut un caz de fostă gimnastă care luat medalii la sărituri. La noi a fost Vali Pântea, care a practicat gimnastică, și apoi a fost campion universitar la sărituri. Din ce am sesizat, gimnaștii s-au descurcat bine când a fost vorba de sărituri de la platforma de un metru. Când a fost vorba de mai mult deja era o problemă. Eu însumi am făcut gimnastică apoi sărituri și înțeleg cum se produce această schimbare. Nu e ușoară, dar se poate face trecerea mai fluid.

Ziarul de Sport: Credeți că în ziua de azi este mai ușor sau mai greu să cooptezi un copil pentru sărituri în apă ?

Pantelimon Decuseară: Nu a fost ușor în nicio perioadă. Pentru că în primul rând trebuie să-i acaparezi pe copii și să-i faci să înțeleagă pe ei și pe părinți să gândească altfel. Din păcate, tableta îi convinge să-și rupă oasele prea ușor în zilele noastre. Inițial îi luam pe copii să înoate și apoi, în funcție de aptitudini, îi testam la sărituri. Nu toți putem face mare performanță, dar cei câțiva care sunt buni trebuie susținuți necondiționat.

Ziarul de Sport: De ce anume este nevoie pentru a fi un antrenor de succes în acest domeniu ?

Pantelimon Decuseară: Trebuie să știi să-ți alegi sportivii, să-i atragi și să-i motivezi. Trebuie să ai și puțin noroc, dar cel mai important este să te preocupi mereu. Să înveți și tu zi de zi chiar dacă ai 20 sau 30 de ani de experiență. Sportul evoluează. Și foarte important este să alegi sportivii cu care simți că poți lucra. Dacă ai ales bine, ai o șansă la performanță. Și peste toate trebuie să ai și un plan. Nu merge să faci lucrurile după ureche. Trebuie să pui pe hârtie unde vrei să ajungi și să îți planifici fiecare pas până acolo.

Ziarul de Sport: Ați mers cu sportivii la Jocurile Olimpice, unde aceștia au avut clasări onorabile, dar ați apreciat foarte mult performanțele de la juniori. De ce ?

Pantelimon Decuseară: Pentru că acolo am simțit că mă băteam de la egal la egal cu cei mai buni. Cred că anul 1992 a reprezentat vârful carierei mele. Atunci Gabriel Cherecheş a ieşit campion mondial la Londra, la juniori, iar cu fetele am luat la aceeaşi competiţie două arginturi. Calculasem cât timp ne trebuie ca să facem performanță și am reușit. La Bacău se putea face performanță la acel moment. Mi-aș dori pentru actualii antrenori să repete asemenea performanțe, mai ales că mulți sunt foști elevi de a-i mei, iar fiecare profesor vrea să-și vadă ucenicii depășindu-l.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!