Exclusiv/ Cu golul în sânge. Cosmin Țapu (Știința Miroslava) vrea să meargă pe urmele tatălui

Autor: Viorel Berbece

Ligile inferioare din România au multe povești captivante și fotbaliști interesanți, care poate ar merita mai multă atenție. Un astfel de caz este și Cosmin Țapu, noul atacant al Științei Miroslava.

Ca și tatăl său, Cosmin Țapu a rupt plasele adverse pe la Roman. Ajuns la 24 de ani, Cosmin a părăsit în această iarnă „cuibul” romașcan pentru prima sa experiență în liga secundă.

Nu a mers prea departe, însă departe poate ajunge dacă va continua să aibă aceeași atitudine și maturitate, precum a arătat în interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde la încheierea cantonamentului de iarnă al noului său club.

Pentru că fotbalul, mai ales la noi, este un sport în care ai nevoie și de șansa de a te afirma. Țapu jr. are talent, șansa a venit, să vedem mai departe! Până atunci, însă, vă invităm și pe dumneavoastră să-l descoperiți:

Ziarul de Sport: Ai fost printre remarcații cantonamentului de iarnă. Ce planuri pe termen scurt și mediu ai cu noua ta echipă?

Cosmin Țapu: În primul rând, mulțumesc pentru apreciere. După primul cantonament pe care îl efectuez cu o echipă de liga a 2-a pentru mine obiectivul pe termen scurt nu poate fi decât unul: să debutez cât mai repede în meciurile oficiale pentru Știința Miroslava și să pun umărul la fiecare punct pe care îl vom aduna. Pe termen mediu, bineînțeles, mă gandesc la mai multe aspecte : să ne salvam de la retrogradare, să ne creem o anumită prestanță ca grup și, de ce nu, să ne propunem lucruri mai îndrăznețe în sezoanele ce vor urma.

Ziarul de Sport: Ce impresie ți-a lăsat colectivul de la Miroslava? Crezi că veți avea emoții cu obiectivul de evitare a retrogradării, în condițiile în care multe echipe au probleme financiare, iar la Uricani e liniște?

Cosmin Țapu: Am gasit la Miroslava un colectiv cu o medie de vârstă foarte apropiată de a mea și cred că asta ne va ajuta la a ne ințelege mai bine atât pe teren cât și în afara lui. Desigur, evitarea retrogradării va fi foarte greu de obținut, deoarece, în ciuda problemelor financiare cu care se luptă echipele din subsolul clasamentului, în dreptunghiul verde aceste probleme conteaza într-o măsură foarte mică. Jucătorul neplătit vrea să prindă un contract în altă parte și acest lucru îl va motiva să evolueze cât mai bine, poate îl va vedea cineva important. Așadar, toate partidele din returul campionatului vor fi ca niște finale pentru noi și le vom trata ca atare. Suntem pregatiți!

Ziarul de Sport: Dacă ar fi să promiți un număr de goluri pentru acest rest de campionat, câte crezi că poți să dai?

Cosmin Țapu: Nu vreau să mă hazardez în a promite un anumit număr de goluri, deoarece nu cred că exista un atacant pe lumea asta ce este 100% sigur că va marca 10 goluri, 15 goluri sau 20. Însă, ceea ce pot eu să promit este că voi lupta pentru fiecare minge, pentru fiecare centimetru de teren și, prin determinarea și dorința mea, sper că voi ajunge să marchez cât mai multe goluri.

Ziarul de Sport: Să revenim la transferul tău de la Roman. Cum a apărut această oportunitate și de ce ai ales să faci acest pas acum și nu la vară, când poate ai fi avut mai multe opțiuni?

Cosmin Țapu: 2017 a însemnat pentru mine cel mai bun an din punct de vedere fotbalistic. Returul sezonului 2016/2017, dar și turul sezonului 2017/2018 m-au găsit înscriind goluri importante pentru CSM Roman, goluri cu care am obținut victorii ce ne-au permis să fim pe podiumul Ligii a-3-a. Așadar, oferta Miroslavei, căreia chiar i-am înscris un gol în Cupa României, în luna septembrie, a venit într-un moment propice pentru mine, pentru că îmi doream o nouă provocare. M-am bucurat că domnii Adrian Kereszy și Liviu Petrache, antrenorii Științei Miroslava, m-au dorit la echipă și, practic, din toate aceste " uneltiri" ale destinului, am devenit jucătorul Științei.

Ziarul de Sport: Tatăl tău a fost un atacant apreciat în ligile inferioare. Visezi să îi calci pe urme, de ce nu să îl și depășești?

Cosmin Țapu: Pentru mine, tatăl meu este clar un model de urmat. Încă de când aveam patru sau cinci ani am avut contact, prin el, cu partidele încrâncenate din liga a-2-a și pot să spun că acea atmosferă mi-a rămas întiparită adânc în minte. Golurile înscrise de el pentru Laminorul Roman sunt ca o Biblie pentru mine și practic fiecare antrenament al meu este ghidat de acest gând: am un blazon al familiei de apărat și nu voi da înapoi cu nimic, pentru a putea continua  astfel o frumoasă tradiție.

Ziarul de Sport: Care este cel mai prețios sfat primit de la tatăl tău?

Cosmin Țapu: Unul dintre sfaturile cele mai prețiose pe care mi le-a dat a fost de fapt un sfat non-verbal. Prin comportamentul lui față de fotbal și prin dedicarea cu care și-a desfășurat meseria, cred că am învățat că fără a fi un bun profesionist, nu poți reuși în sport sau chiar în viață. Talentul nu poate fi suficient atunci când obiectivele tale personale sunt îndrăznețe și după acest lucru m-am ghidat și mă voi ghida în continuare în cariera mea.

Ziarul de Sport: La ce echipă ți-ar plăcea să joci? Sau care este echipa ta preferată din Liga I?

Cosmin Țapu: Echipa mea de suflet este Steaua București. Cred că orice stelist s-a visat măcar odată îmbrăcând tricoul roș-albaștru, cum este și cazul meu de altfel, însă la modul realist încerc să îmi focalizez întreaga energie mentală către noua mea echipă. Am visat ani întregi să fac pasul către liga a 2-a, acum parțial s-a îndeplinit. Nu mai rămâne decât să debutez într-o partidă oficială și, dacă voi convinge , sunt sigur că voi putea visa din nou spre un pas mai sus.

Ziarul de Sport: Care crezi că sunt calitățile principale ale unui atacant percutant? Precizia sau mai degrabă intuiția?

Cosmin Țapu: Din punctul meu de vedere, un atacant bun trebuie să fie dotat cu mai multe caracteristici, nu doar una. Precizie, intuiție, sânge rece, determinare, toate sunt importante pentru un jucător care își dorește să înscrie goluri. Instinctul cred că este foarte important de asemenea pentru un atacant, deoarece în fața porții adverse deciziile trebuie luate uneori în fracțiuni de secundă, iar diferența dintre succes și eșec poate fi un hotar foarte subțire.

Ziarul de Sport: Cum vezi situația sportului romașcan? Echipa de fotbal nu știu dacă și-ar permite să joace în Liga 2, iar echipa de handbal poate spera doar la un loc călduț la mijlocul clasamentului. Crezi că s-ar putea mai mult?

Cosmin Țapu: Sportul romașcan, este clar, are potențial. În anii 2000, la Roman, exista o echipă de fotbal în liga a- 2-a care reprezenta o forță pentru nivelul în care se afla. Tatăl meu, Gabriel Tapu, împreună cu alți jucători exponențiali ai zonei (Lucian Cozma - ajuns apoi la Ceahlăul Piatra Neamț , Eugen Baciu – ajuns chiar la Steaua București, Corneliu Codreanu - luat apoi la FCM Bacău) reușeau să strângă în tribunele stadionului din Roman peste 5000 de suporteri la fiecare meci. Însă, undeva s-a produs o ruptură între cei care finanțau acea echipă și fosta conducere administrativă a clubului și totul s-a năruit.

Pe fondul acestor probleme, a apărut echipa de handbal a orașului care ușor-ușor s-a ridicat până la nivelul pe care îl știm cu toții. Bucuriile pe care fotbalul le aducea în comunitate au fost uitate, cei 5000 de suporteri au fost înlocuiți cu cei 500 care vin la meciurile de handbal și așa fotbalul la Roman a ramas doar la nivelul liigii a-3-a. Desigur, s-ar putea mult mai mult, dacă factorii de decizie din Roman ar realiza că înca se mai poate avea fotbal de performanță în oraș.

Ziarul de Sport: Pe cine vezi promovând din seria de liga a treia din care tocmai ai plecat? Cu cine crezi că se va duela Știința de la anul?

Cosmin Țapu: În acest moment, lăsând la o parte fosta mea echipă CSM Roman, căreia îi urez succes maxim, cred că lupta se va da între Otelul Galati, Csikszereda Miercurea Ciuc și Aerostar Bacau. Ca o opinie personala, deși Aerostar este cea mai aproape din punct de vedere geografic, nu pot să nu remarc seriozitatea cu care Csikszereda încearcă de câțiva ani buni să promoveze. Investițiile în baza sportivă de acolo m-au impresionat și cred că acum va fi anul lor. Ei vor promova, dar atenție la CSM Roman, nu și-au spus ultimul cuvânt!

Ziarul de Sport: Crezi că te-ar tenta o carieră în antrenorat după ce te lași, precum tatăl tău, sau e încă devreme pentru o asemenea hotărâre?

Cosmin Țapu: Desigur, m-am gândit la asta. Sunt pasionat de aspectele psihologice ale unui sportiv și cred că psihicul reprezintă mai mult de 50% din performanța unui fotbalist pe teren. Mi-ar plăcea să fiu antrenor cândva. Aș vrea să fiu un tehnician comunicativ și care ar încerca să își aducă sportivii la nivelul maxim prin dezvoltarea relațiilor socio-umane dintre ei și nu numai.

Ziarul de Sport: În final, un mesaj pentru toți fanii Științei Miroslava, dar și către toți susținătorii tăi !

Cosmin Țapu: Am remarcat faptul că, atunci când Știința Miroslava era în liga a 3-a, la stadion veneau mai mulți spectatori decât acum în liga a 2-a. Nu știu de ce s-a întâmplat una ca asta, însă sper ca această primavara să reprezinte un nou început în relația fanilor cu echipa. Avem nevoie de susținerea lor la meciuri, avem nevoie să trăim alături de ei victoriile, să experimentăm împreună sentimentul incredibil al unui gol victorios marcat în minutul 90. Îi asteptam la stadion, iar primul prilej va fi pe 24 februarie, atunci când intalnim o echipă de traditie a fotbalului românesc, FC Argeș. Susțineți fotbalul din Miroslava și haideti să creăm împreună o comunitate fotbalistică de care să se audă în toată țara !

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.