Prezentarea Campionatului European de handbal masculin. Norvegia, Franța, Germania, Spania și Danemarca țintesc titlul

Autor: Maria Sorescu, Nicolas Grama

Campionatul European din Croația se anunță mai deschis ca niciodată, mai ales sub impresia amintirilor de la ultimul turneu continental, din Polonia, când surprinzătoarea echipă a Germaniei a câștigat trofeul.

Suedia și Islanda vor deschide balul la Split, însă un derby de foc va fi duelul dintre Croația și Serbia, în fața a 11 000 de fani.

Așadar, spectacolul începe abrupt și nu va fi loc de menajamente. Forța și viteza trebuie reglate din start, pentru că orice pas greșit îi îndepărtează pe handbaliști de obiectiv.

Croația este gazdă prin intermediul a patru orașe: Zagreb (Arena Zagreb, 15.200 de spectatori), Split (Spaladium Arena, 10.931), Varaždin (Varaždin Arena, 5.200) și Poreč (Žatika, 3,500).

Sistemul de desfășurare este simplu. Cele 16 echipe sunt împărțite în patru grupe, în care fiecare echipă joacă cu fiecare. Primele trei clasate avansează și se reunesc în două grupe de câte șase, unde echipele care nu s-au mai întâlnit în prima fază se duelează. Primele două clasate în aceste grupe mari își dispută semifinalele și finala. Locurile trei din grupele mari se vor lupta pentru locul cinci.

Iată prezentarea echipelor din cele patru grupe de debut:

GRUPA A

O întrebare importantă este cum va face față Croația presiunii de a juca în fața propriilor spectatori. Sub comanda lui Lino Cervar, gazdele ar trebui să ofere un joc solid, mai ales că Domagoj Duvnjak pare să fii scăpat de accidentări, iar cu portarul Alilovic în zi bună, Croația se anunță o trupă solidă, și la propriu și la figurat. Croația nu a ridicat niciodată trofeul, dar are cinci medalii. Și să nu uităm că Luka Cindric, noua stea a handbalului croat, vrea să dovedească faptul că merită să fie inclus pe lista handbaliștilor de ținut minte.

Islanda a sosit cu o echipă tânără în Croația, cu jucători precum Smarson (22 de ani), Magnusson (19 ani) și Amarsson (20 de ani), dar și cu experimentații Palmarsson, Gustavsson și nemuritorul Sigurdsson, prezent și la turneul final din 2000. Misiunea noridicilor nu va fi deloc ușoară, mai ales că meciurile amicale cu Japonia și Germania nu au fost prea reușite. Totuși, Islanda este o echipă imprevizibilă.

Serbia se prezintă în piuneze la Campionatul European. Mulți jucători au ajuns târziu la lot, iar selecționerul Cvetkovic pare să fi pierdut controlul vestiarului. Sârbii au cedat meciurile amicale cu Elveția, România, Macedonia și Slovenia, astfel că speranțele sunt slabe. Apărarea pare să fie principala problemă în condițiile în care din punct de vedere ofensiv, Serbia dispune de jucători precum Petar Nenadic, Marko Vujin, Petar Djordjic, Nemanja Ilic și Darko Djukic. Ultimul mare succes al Serbiei la un European a fost în 2012, pe teren propriu.

Suedia este o echipă în transformare, dar încrederea acordată selecționerului Kristijan Andresson a adus rezultate bune. Cu o pereche de portari remarcabilă (Appelgren - Palicka) și cu extreme de viteză precum Ekberg, Tollbring și Zachrisson, Suedia poate fi o surpriză plăcută la acest turneu final.

GRUPA B

Franța și Norvegia sunt principalele favorite în grupa B. Selecționata Hexagonului a câștigat Mondialul organizat pe teren propriu, dar s-a despărțit de Daniel Narcisse și Thierry Omeyer, a căror absență se simte. În plus, Oliver Nyokas a declarat forfait pentru Europeanul din Croația, în timp ce Ludovic Fabregas și Luka Karabatic s-au confruntat cu probleme medicale. Totuși, Franța poate alinia o echipă redutabilă, cu nume precum Guigou, Nikola Karabatic, Mahé, Porte și Sorhaindo și rămâne printre favoritele la câștigarea trofeului. Jocul colectiv este atuul francezilor.

Norvegia este în căutarea medaliei de aur la acest European, cu o echipă rodată, condusă de tacticianul Christian Berge. Cu doi portari de reflex, Torbjorn Bergerud și Espen Christensen, nordicii au și un cuplu de extreme de viteză, Magnus Jondal și Kristian Bjornsen. Echipa asigură o tranziție rapidă și eficientă în același timp, care-i aduce pe Sander Sagosen și Bjarte Myrhol în situația de a deschide și cele mai ermetice apărări. Norvegia a avansat treptat pe podium cu această echipă, luând locul 4 la Europeanul din 2016 și argintul la Mondialul din 2017, astfel că perfecționarea jocului ar trebui să le aducă medaliile de aur dacă nordicii își păstrează sângele rece în clocotul Balcanilor.

Belarusul a jucat în optimile de finală ale Mondialului din 2017 și s-a calificat la Europeanul din Croația dintr-o grupă cu Serbia, România și Polonia. Jocul se bazează pe inițiativele handbalistului de la Meșkov Brest, Baris Pukhuski, dar echipa Belarusului are și alți jucători de forță precum Dzianis Rutenka și Maxim Babichev. În plus, Karalek a crescut mult în ultimii ani și pare un jucător complet, gata să răspundă provocărilor.

Austria pare, pe hârtie, cea mai slabă echipă prezentă la turneul final din Croația. Nu ar fi însă corect să-i catalogăm astfel, deși austriecii nu mai pot conta pe portarul Nikola Marinovic și nici pe accidentatul Raul Santos, de la Kiel. Însă prezența în echipă a unor nume precum Nikola Bilik, de la Kiel, Robert Weber, marcator important pentru Magdeburg în Bundesliga sau Alexander Hermann ar trebui să conteze. Obiectivul Austriei este de a pregăti o echipă puternică în vederea Europeanului din 2020, pe care îl va organiza, alături de Norvegia și Suedia.

GRUPA C

Germania este favorita acestei grupe, din care mai fac parte Macedonia, Muntenegru și Slovenia. Totuși, nemții au pus bazele unei naționale noi, diferită de cea care triumfa la turneul final din Polonia, în urmă cu doi ani. Lemke, Dahmke, Lichtlein, Sellin, Schmidt, Wiede, Strobel, Ernst și Pieczkowski nu s-au îmbarcat în avionul de Croația. În plus, Germania are un selecționer nou, iar jocul nu a mai dat atât de multe speranțe suporterilor.

Selecționerul Prokop a restructurat echipa și are în lot doi neofiți, Bastian Roscheck și Maximilian Janke. Cu excepția căpitanului Uwe Gensheimer (PSG), toți jucătorii Germaniei evoluează în Bundesliga. Din numele sonore nu lipsesc portarul Silvio Heinevetter (Fuhse Berlin), Steffen Weinhold (THW Kiel), Patrick Groetzki (Rhein-Neckar), Tobias Reichmann (Melsungen), Patrick Wiencek (THW Kiel) sau Hendrik Pekeler (Rhein-Neckar). Dacă va câștiga din nou trofeul, echipa Germaniei are promisă suma de 250 000 de euro din partea federației sale. Argintul va fi premiat cu 200 000 de euro, iar aurul cu 150 000 de euro.

Macedonia impresionează prin unitatea grupului, iar sub comanda antrenorului Raul Gonzalez s-a descurcat tot mai bine. Cu mereu energicul Kiril Lazarov motivator și cu „nemții” Filip Taleski (Rhein-Neckar) și Filip Mirkulovski (HSG Wetzlar), dar și cu experimentatul Ristovski impunând o forță remarcabilă, Macedonia poate scoate rezultate bune. Să nu uităm de acel loc cinci ocupat de echipa Macedoniei în urmă cu șase ani.

Muntenegru este pentru a patra oară la Campionatul European. Pare cel mai slab adversar din grupă, însă, în calificări, această echipă a învins Suedia și a reușit două rezultate de egalitate cu Rusia. Principala forță este defensiva, Muntenegru evidențiind o apărare flexibilă. Echipa are chiar și câțiva jucători din Liga Zimbrilor: Stevan Vujovic (HC Dobrogea Sud), Marko Lasica (Timișoara) și Vuk Lazovic (Dunărea Călărași).

Slovenia se anunță un adversar dur pentru oricine, mai ales după ce anul trecut, în Franța, s-a clasat pe locul al treilea la Campionatul Mondial. Nu vom vedea însă trio-ul spectaculos Uros Zorman - Dean Bombac - Miha Zarabec, deoarece selecționerul a intrat în conflict cu primii doi și nu i-a luat în Croația. Mai mult, Slovenia are și alte probleme serioase de lot. Niko Medved, Jure Dolenec, Vid Poteko, Matej Gaber și David Miklavic vor lipsi de la acest turneu final din cauza accidentărilor. În aceste condiții, celecționerul Veselin Vujovic a îmbarcat în trenul de Croația doi portari care joacă la Zagreb și o echipă ai cărei jucători evoluează în mare parte în campionatul intern, la Gorenje Velenje și Celje Pivovarna.
 

GRUPA D

Spania este vicecampioana europeană și a sosit în Croația cu gândul de a-și lua revanșa după finala pierdut în 2016 în fața Germaniei. Selecționerul Jordi Ribera a avut dificultăți în a-și contura lotul deoarece numeroși spanioli traversează o perioadă bună. Căpitanul Raul Entrerrios a solicitat o mobilizare generală pentru că iluziile pot fi spulberate ușor. Spania se remarcă printr-o varietate ofensivă greu de anticipat.

Ibericii exploatează la maximum jocul cu extremele și cu pivotul. Valero Rivera (Barcelona), Alex Dujshebaev (Kielce), Daniel Sarmiento (Saint Raphael), Julen Aginagalde (Kielce), Joan Canellas (Vardar), Viran Morros (Barcelona) și Gedeon Guardiola (Rhein-Neckar) constituie nucleul dur al selecționatei spaniole. 11 din cei 17 spanioli joacă la echipe din străinătate.

Danemarca este și ea pe lista favoritelor la câștigarea trofeului, mai ales că are în lot un portar precum Niklas Landin (Kiel) și vedete precum „parizienii” Mikkel Hansen și Henrik Mollgard, dar și staruri din Bundesliga ca Rene Toft Hansen (Kiel), Hans Lindberg (Fuchse Berlin), Henrik Toft Hansen (Flensburg) și Mads Larsen (Rhein-Neckar). Danezii au câștigat, înainte de a pleca în Croația, un amical important cu Franța, scor 29-28, confirmând încă o dată soliditatea echipei. Și asta în condițiile în care starul Mikkel Hansen a fost menajat.

Ungaria a venit și ea cu speranțe mari în Croația, dar are parte de o grupă infernală. Scheletul echipei este constituit din cei șase jucători ai lui Veszprem (Mikler, Jamali, Ligetvari, Lekai, Ancsin și Schuch), dar și trei jucători de la Pick Szeged (Bodo, Balogh și Banhidi).

Selecționerul Ljubomir Vranjes mizează pe organizarea și forța jucătorilor săi. Ungaria nu se poate baza la acest turneu final pe Matyas Gyori și nici pe Rudolf Faluvegi, accidentați. Maghiarii vor avea însă avantajul publicului datorită apropierii geografice. Presa de la Budapesta anunță deja că mii de fanii și-au cumpărat bilete pentru meciurile din Croația.

Cehia pare victima acestei grupe, mai ales că nu se va mai baza nici pe sprijinul legendarului Filip Jicha. În aceste condiții stâlpul echipei rămâne Tomas Babak, de la Bergischer. Cehii au un moral bun, plecând în Croația după o victorie clară în amicalul cu Austria, 35-21.

 

Naționala de handbal masculin a României nu s-a calificat, dar suntem reprezentați de brigada de arbitri Constantin Din – Sorin Dinu și de observatorul EHF Alin Cârligeanu.

 

PROGRAM

Grupa A (Split)
12 ianuarie 2018
19:15 Suedia – Islanda
21:30 Croația – Serbia

14 ianuarie 2018
19:15 Serbia – Suedia
21:30 Islanda – Croația

16 ianuarie 2018
19:15 Serbia – Islanda
21.30 Croația – Suedia

Grupa B (Porec)
12 ianuarie 2018
19:15 Belarus – Austria
21:30 Franța – Norvegia

14 ianuarie 2018
19:15 Austria – Franța
21:30 Norvegia – Belarus

16 ianuarie 2018
19:15 Franța – Belarus
21:30 Norvegia – Austria

Grupa C (Zagreb)
13 ianuarie 2018
18:15 Germania – Muntenegru
20:30 Macedonia – Slovenia

15 ianuarie 2018
19:10 Slovenia – Germania
21:30 Muntenegru – Macedonia

17 ianuarie 2018
19:10 Germania – Macedonia
21:30 Muntenegru – Slovenia

Grupa D (Varaždin)
13 ianuarie 2018
19.15 Spania – Cehia
21:30 Danemarca – Ungaria

15 ianuarie 2018
19:15 Ungaria – Spania
21:30 Cehia – Danemarca

17 ianuarie 2018
19:15 Cehia – Ungaria
21:30 Spania – Danemarca

În faza a doua se formează grupe de câte șase echipe:

Grupa I (Zagreb): A1, A2, A3, B1, B2, B3

18 ianuarie 2018: A3 v B2
18 ianuarie 2018: A2 v B3
20 ianuarie 2018: A1 v B1
20 ianuarie 2018 A2 v B2
22 ianuarie 2018: A3 v B1
22 ianuarie 2018 A1 v B3
24 ianuarie 2018: A1 în B2
24 ianuarie 2018: A2 v B1
24 ianuarie 2018: A3 v B3

Grupa II (Varazdin): C1, C2, C3, D1, D2, D3
19 ianuarie 2018: C3 v D2
19 ianuarie 2018: C2 v D3
21 ianuarie 2018: C1 v D1
21 ianuarie 2018: C2 v D2
23 ianuarie 2018: C3 v D1
23 ianuarie 2018: C1 v D3
24 ianuarie 2018: C1 v D2
24 ianuarie 2018: C2 v D1
24 ianuarie 2018: C3 v D3

Semifinale :
26 ianuarie 2018, 19:00 I1 v II2  ,

26 ianuarie 2018, 21:30 II1 v I2   ,

Locul al cincilea, 26 ianuarie 2018, 16:30 I3 v II3

Locul al treilea, 28 ianuarie 2018, 19:00

Finala, 28 ianuarie 2018, 21:30

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!