Suntem zmei în amicale, dar ce facem în oficiale?

Autor: Daniel Samoilă

Națioanala de fotbal a României a dovedit încă o dată capacitatea fantastică de a se mobiliza în amicale. Ultima dovadă a eficienței a fost joi, atunci când tricolorii antrenați de Cosmin Contra au învins Turcia lui Mircea Lucescu, scor 2-0.

Un meci dezinvolt, cu multe momente spectaculoase oferite de Budescu, dar și două faze superbe ce au dus la realizarea reușitelor lui Gicu Grozav. Toți românii au fost entuziasmați de jocul echpei naționale, dar să nu uităm că a fost un simplu amical.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost declarația lui Mircea Lucescu de după meci: “Dacă toate meciurile ar fi amicale, am fi campioni europeni”. Și mare dreptate are. Deși se vede o îmbunătățire vizibilă față de era Daum, naționala României încă are problema presiunii jocului oficial. Mobilizarea în astfel de situații este esențială pentru performanță.

România a devansat o echipă în reconstrucție, iar în trecut ne putem aminti de o victorie contra campioanei din America de Sud, Chile, cu 3-2, dar și un egal, 0-0, contra Argentinei. Rezultate mari în meciuri fără miză, așa cum am fost obișnuiți în ultimii ani.

O veste nu tocmai bună pentru tricolori vine din 2018. UEFA scoate din calcul amicalele și introduce Nations League, o competiție care are miză importantă și poate aduce calificarea la Campionatul European din 2020.

Contra are o misiune bine definită: să readucă mentalitatea și dorința de a învinge și în duelurile cu miză. Factorul psihologic contează enorm și este implementat la marile formații. Ce-i drept, România nu beneficiază de jucători precum cei ai Angliei, Germaniei, Spaniei, dar poate avea acea dorință de a câștiga tot timpul. Doar așa poți progresa și ești respectat în fotbalul mare.

România poate deveni o echipă în adevăratul sens al cuvântului în orice competiție, însă antrenorul este persoana ce deține cheia către succesul unei generații.

sursă foto: prosport.ro
 

Poate te interesează şi:

Autor: Flaviu Ilie / 19 Apr. 2019

EDITORIAL | Eredivisie, rampa perfectă de lansare pentru tinerele talente. Școala olandeză, definiția succesului natural în fotbal

 De-a lungul anilor, academiile olandeze de fotbal au produs unii dintre cei mai mari jucători de fotbal. Drept consecință, Olanda a avut mai mereu succes internațional, iar acum și cluburile din Eredivisie își caută propriul succes.

Autor: Maria Sorescu / 18 Apr. 2019

CIO donează jumătate de milion de euro pentru Notre-Dame

 Incendiul care a mistuit catedrala Notre-Dame a sensibilizat şi membrii Comitetului Internaţional Olimpic.

Autor: Andrei Szabo / 15 Apr. 2019

Prima ediție a Cupei Mondiale de fotbal virtual a fost câștigată de Franța

 FIFA a organizat la Londra prima ediție a FIFA eNation Cup. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Apr. 2019

Țucudean, revenire decisivă pentru CFR Cluj

 CFR Cluj se menține lider în Liga 1, după ce a câștigat deplasarea de la Sepsi Sfântu Gheorghe, în etapa a şasea a play-off-ului.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Juventus, din nou campioana Italiei. Record pentru Cristiano Ronaldo

 Juventus Torino a monopolizat campionatul Italiei.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Stranieri în acțiune: Rotariu marchează din nou, Grigore punctează din penalty

 După ce Răzvan Marin și Nicolae Stanciu u marcat vineri, alți internaționali au ieșit în evidență