Interviu exclusiv cu boxerul Alexandru Jur: M-am apucat de box ca să slăbesc și am ajuns campion european

Autor: Pompiliu Constantin

Alexandru Jur este un boxer român mai cunoscut în Europa de Vest și nordul continentului decât în România.

Originar din Sânmartin, pugilistul a cucerit luna trecută titlul european EBU, după un succes în Finlanda, în fața reprezentantului gazdelor Juho "Harman Hajy" Haapoja.

S-a afirmat în Belgia, unde a devenit campion național, după care a intrat în circuitul profesioniștilor.

Titlul european cucerit în Finlanda a venit la capătul unui meci de 12 runde, la categoria 90 kg. Alexandru Jur a ajuns astfel la cea de-a 16-a victorie la profesionişti, din cele 17 meciuri disputate. De menţionat că el are şi 6 succese prin KO.

Am stat de vorbă cu Alexandru Jur în scurta sa vacanță în România, unde a venit pentru a se relaxa după triumful din Finlanda.

 

Ziarul de Sport: Cum ai ajuns să câștigi titlul Uniunii Europene la box ?

Alexandru Jur: E greu să fac un rezumat pentru foarte multe evenimente care ar trebui spuse. Am avut mulți ani în care am boxat, apoi am făcut o pauză de aproximativ un an și jumătate. Am un prieten manager, iar când m-am mutat în Italia mi-a sugerat să continui cu boxul. Am fost susținut și de soția mea să revin în circuit pentru că făcusem o pauză lungă totuși pentru acest nivel. Am semnat un contract pe trei ani, apoi am început să mă pregătesc din nou. Am avut un meci în Italia, unul în Africa, apoi a venit propunerea aceasta de a boxa în Finlanda pentru că aveam un palmares bun. Am fost solicitat să lupt și m-am antrenat intens în Germania, cu câte două antrenamente pe zi, câte șase ore zilnic. Am mers în Finlanda și am câștigat titlul.

Ziarul de Sport: Să dăm puțin timpul înapoi. Tu nu ai practicat boxul în România, ci abia după ce ai plecat în Belgia. Cum s-a întâmplat ?

Alexandru Jur: Totuși, nu eram străin de sporturile de contact. Prcaticasem lupte libere și karate kyokushin, iar pentru întreținere mai luam din când în când și lecții de box, dar mai mult așa pentru amuzament, pentru relaxare. Un om drag mie, maestrul Viorel Crăciunea a fost cel care m-a învățat primele mișcări și care mă monitoriza. Dar când am plecat din România am abandonat ideea de face sport de performanță, cu atât mai puțin box.

Ziarul de Sport: Și cum te-ai apucat de box în Belgia ?

Alexandru Jur: M-am mutat în Belgia și locuiam în Liege. Mă îngrășasem, așa că îmi trebuia un sport care să mă ajute să slăbesc. M-am gândit că boxul mă va ajuta cel mai mult, mergeam și la o sală unde erau mulți pugiliști și așa am crezut eu atunci că trebuie să procedez. Era prin 2008.

Ziarul de Sport: Deci te-ai apucat de box la 23 de ani, practic ?

Alexandru Jur: Da. A fost destul de greu la început pentru că m-am tot accidentat. Mi-am spart și nasul, dar am continuat. M-a prins fenomenul, mai ales că asimilam repede și am început să câștig meciuri.

Ziarul de Sport: Când ți-ai dat seama că poți face performanțe în acest sport ?

Alexandru Jur: Cred că destul de repede, după câteva luni. Chiar am avut un antrenor în Belgia care îmi spunea la început că abia după șase luni sunt pregătit să boxez, dar am făcut-o după trei luni și jumătate și am început bine. Apoi a fost o serie de peste 30 de victorii, am câștigat mai multe titluri și medalii la amatori în Belgia, dar și în România.

Ziarul de Sport: Și cum a fost trecerea la profesioniști ?

Alexandru Jur: Nu am resimțit-o așa abrupt pentru că eu mereu am muncit intens. Și ca să-mi ușurez misiunea în ring suplimentam antrenamentele. Am și avut noroc să găsesc un antrenor foarte bun în Germania.

Ziarul de Sport: Deci te antrenezi în Germania pentru aceste meciuri ?

Alexandru Jur: Da, mă pregătesc în Germania, la Hamburg, la clubul ECBoxing. M-am pregătit cu Nasser Chahrour, un antrenor extraordinar, care m-a ajutat cu totul. Are experiență și el s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă plan de pregătire, sparring, etc. A antrenat și la naționala Algeriei și a Germaniei. E un tip care s-a implicat foarte mult pentru mine.

Ziarul de Sport: Ce anume te distinge de alți boxeri în ring ?

Alexandru Jur: Calmul. Nu mă precipit. În Belgia mi se spunea „Mr. Professor” pentru că eram calm în ring și pentru că purtam ochelari și aveam aliura de profesor.

Ziarul de Sport: Ce planuri de viitor ai în privința centurii câștigate ? Când o vei apăra ?

Alexandru Jur: Încă nu știu. Am șase luni la dispoziție să o apăr. Mi-aș dori foarte mult să pot face asta în România, la Oradea. Aș vrea să organizez o gală acasă, ca să spun așa. Dacă totul decurge bine în acel meci atunci o să văd cum voi proceda mai departe. Însă toate la timpul lor.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 13 Mar. 2024

Judo-ul românesc s-a divizat. Cozmin Gușă și Florin Bercean, arătați cu degetul

 Judo-ul românesc este în colaps, susțin mai mulți foști sportivi.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.