Interviu exclusiv cu boxerul Alexandru Jur: M-am apucat de box ca să slăbesc și am ajuns campion european

Autor: Pompiliu Constantin

Alexandru Jur este un boxer român mai cunoscut în Europa de Vest și nordul continentului decât în România.

Originar din Sânmartin, pugilistul a cucerit luna trecută titlul european EBU, după un succes în Finlanda, în fața reprezentantului gazdelor Juho "Harman Hajy" Haapoja.

S-a afirmat în Belgia, unde a devenit campion național, după care a intrat în circuitul profesioniștilor.

Titlul european cucerit în Finlanda a venit la capătul unui meci de 12 runde, la categoria 90 kg. Alexandru Jur a ajuns astfel la cea de-a 16-a victorie la profesionişti, din cele 17 meciuri disputate. De menţionat că el are şi 6 succese prin KO.

Am stat de vorbă cu Alexandru Jur în scurta sa vacanță în România, unde a venit pentru a se relaxa după triumful din Finlanda.

 

Ziarul de Sport: Cum ai ajuns să câștigi titlul Uniunii Europene la box ?

Alexandru Jur: E greu să fac un rezumat pentru foarte multe evenimente care ar trebui spuse. Am avut mulți ani în care am boxat, apoi am făcut o pauză de aproximativ un an și jumătate. Am un prieten manager, iar când m-am mutat în Italia mi-a sugerat să continui cu boxul. Am fost susținut și de soția mea să revin în circuit pentru că făcusem o pauză lungă totuși pentru acest nivel. Am semnat un contract pe trei ani, apoi am început să mă pregătesc din nou. Am avut un meci în Italia, unul în Africa, apoi a venit propunerea aceasta de a boxa în Finlanda pentru că aveam un palmares bun. Am fost solicitat să lupt și m-am antrenat intens în Germania, cu câte două antrenamente pe zi, câte șase ore zilnic. Am mers în Finlanda și am câștigat titlul.

Ziarul de Sport: Să dăm puțin timpul înapoi. Tu nu ai practicat boxul în România, ci abia după ce ai plecat în Belgia. Cum s-a întâmplat ?

Alexandru Jur: Totuși, nu eram străin de sporturile de contact. Prcaticasem lupte libere și karate kyokushin, iar pentru întreținere mai luam din când în când și lecții de box, dar mai mult așa pentru amuzament, pentru relaxare. Un om drag mie, maestrul Viorel Crăciunea a fost cel care m-a învățat primele mișcări și care mă monitoriza. Dar când am plecat din România am abandonat ideea de face sport de performanță, cu atât mai puțin box.

Ziarul de Sport: Și cum te-ai apucat de box în Belgia ?

Alexandru Jur: M-am mutat în Belgia și locuiam în Liege. Mă îngrășasem, așa că îmi trebuia un sport care să mă ajute să slăbesc. M-am gândit că boxul mă va ajuta cel mai mult, mergeam și la o sală unde erau mulți pugiliști și așa am crezut eu atunci că trebuie să procedez. Era prin 2008.

Ziarul de Sport: Deci te-ai apucat de box la 23 de ani, practic ?

Alexandru Jur: Da. A fost destul de greu la început pentru că m-am tot accidentat. Mi-am spart și nasul, dar am continuat. M-a prins fenomenul, mai ales că asimilam repede și am început să câștig meciuri.

Ziarul de Sport: Când ți-ai dat seama că poți face performanțe în acest sport ?

Alexandru Jur: Cred că destul de repede, după câteva luni. Chiar am avut un antrenor în Belgia care îmi spunea la început că abia după șase luni sunt pregătit să boxez, dar am făcut-o după trei luni și jumătate și am început bine. Apoi a fost o serie de peste 30 de victorii, am câștigat mai multe titluri și medalii la amatori în Belgia, dar și în România.

Ziarul de Sport: Și cum a fost trecerea la profesioniști ?

Alexandru Jur: Nu am resimțit-o așa abrupt pentru că eu mereu am muncit intens. Și ca să-mi ușurez misiunea în ring suplimentam antrenamentele. Am și avut noroc să găsesc un antrenor foarte bun în Germania.

Ziarul de Sport: Deci te antrenezi în Germania pentru aceste meciuri ?

Alexandru Jur: Da, mă pregătesc în Germania, la Hamburg, la clubul ECBoxing. M-am pregătit cu Nasser Chahrour, un antrenor extraordinar, care m-a ajutat cu totul. Are experiență și el s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă plan de pregătire, sparring, etc. A antrenat și la naționala Algeriei și a Germaniei. E un tip care s-a implicat foarte mult pentru mine.

Ziarul de Sport: Ce anume te distinge de alți boxeri în ring ?

Alexandru Jur: Calmul. Nu mă precipit. În Belgia mi se spunea „Mr. Professor” pentru că eram calm în ring și pentru că purtam ochelari și aveam aliura de profesor.

Ziarul de Sport: Ce planuri de viitor ai în privința centurii câștigate ? Când o vei apăra ?

Alexandru Jur: Încă nu știu. Am șase luni la dispoziție să o apăr. Mi-aș dori foarte mult să pot face asta în România, la Oradea. Aș vrea să organizez o gală acasă, ca să spun așa. Dacă totul decurge bine în acel meci atunci o să văd cum voi proceda mai departe. Însă toate la timpul lor.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 23 Mai 2019

Boxul ar putea fi totuși inclus în programul Jocurilor Olimpice din 2020

 Federația Internațională de Box este pe lista neagră a Comitetului Internațional Olimpic.

Autor: Maria Sorescu / 12 Mai 2019

VIDEO Inedit / Un judoka a fost descalificat după ce i-a căzut telefonul pe tatami

 Purtarea de obiecte în kimono în timpul luptelor este interzisă de regulament.

Autor: Maria Sorescu / 05 Mai 2019

Saul Alvarez şi-a mai adăugat o centură la categoria mijlocie

 Mexicanul Saul Alvarez este tot mai aproape de obiectivul său de a câştiga toate titlurile categoriei mijlocie.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 24 Iun. 2019

Visul frumos continuă ! România s-a calificat în semifinalele Europeanului de tineret și merge la Jocurile Olimpice

 A ieșit așa cum ne-am dorit. România și Franța au terminat la egalitate. Pentru România urmează o semifinală cu Germania, joi, de la ora 19:00.

Autor: Andrei Szabo / 24 Iun. 2019

Liga 1: Viitorul l-a adus pe Ammari, iar Sepsi l-a transferat pe Adebanjo

 Echipele din Liga 1 s-au reunit, dar transferurile curg pe bandă rulantă.

Autor: Andrei Szabo / 24 Iun. 2019

Laura Coman a adus primul aur la Jocurile Europene de la Minsk

 Jocurile Europene de la Minsk au parte de o mediatizare tot mai importantă.