Brâncuși sportivul: călătoria sculptorului pe jos până la Paris va fi ecranizată

Autor: Maria Sorescu

Constantin Brâncuşi a parcurs pe jos drumul de la București la Paris pe când avea 27 de ani.

I-a luat 18 luni pentru a străbate aproximativ 2000 de km, iar expediția lui a servit drept sursă de inspirație pentru regizorul britanic Peter Greenaway, care va lansa anul viitor filmul „Walking To Paris”.

Producția expune povestea drumului pe care Constantin Brâncuşi l-a făcut din România până în Franţa, trecând prin Ungaria, Austria, Germania şi Elveţia.

Actorii Emun Elliott şi Carla Juri sunt protagoniştii peliculei „Walking To Paris”.

„De-a lungul călătoriei, supravieţuind la tot ce i se ivea în cale, aşa cum se învăţase în anii în care fusese cioban, a avut aventuri, comice, violente, erotice şi romantice, ce l-au inspirat în sculptură, căci modela sculpturi din materiale pe care le găsea pe drum lemn, piatră, nisip, zăpadă şi gheaţa, lăsând răsfirate şi abandonate sculpturi experimentale şi temporare pe drumurile Europei”, a declarat Greenaway pentru Screen Daily.

În anul 1903, Constantin Brâncuşi a părăsit România, dezamăgit de reacția celor care îi comandaseră realizarea bustului generalului Carol Davila. Aceștia nu au fost mulţumiţi de creaţia lui Brâncuşi și nu i-au oferit banii promişi. Pentru această lucrare, sculptorul trebuia să primească banii necesari pentru a ajunge la Paris să-şi continue studiile.

Sculptorul nu a vrut să facă modificările cerute şi a luat decizia de a merge pe jos până la Paris pentru a-și continua studiile.

„Ar fi fost o muncă uşoară, dar ca de prostituată, care mi-ar fi adus cei câţiva bani cât îmi trebuiau ca să-mi plătesc un bilet de drum de fier până la Paris. Dar ceva se înnăscuse în mine şi nu am mai putut răbda. Am făcut stânga împrejur, fără niciun salut militar, spre marea panică și spaimă a doctorului Gerota şi dus am fost”, și-a explicat mai târziu decizia Constantin Brâncuşi. 

Sculptorul a parcurs cei 2000 de km pe jos, în etape. El a locuit pentru scurt timp la Budapesta şi Viena, apoi  s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase din Munchen, muncind în tot acest timp ca şi infirmier pentru a se putea întreţine.

Din Munchen şi-a continuat mersul spre Paris, însă lângă Basel în Elveţia a fost surprins de o ploaie torenţială. Brâncuşi s-a îmbolnăvit de pneumonie, fiind internat timp de câteva luni într-un spital de maici.

De la Basel și-a continuat drumul și în cele din urmă a ajuns la Paris. Ajuns în Franţa, a lucrat ca spălător de pahare la taverna Moilard. În anul 1905, Brâncuși a fost admis la prestigioasa Ecole Nationale Superieure des Beaux – Arts.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Portret / Petkov e „Burebista” al bulgarilor

 Cum care Burebista ?

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.