Golurile vin de peste Ocean! Interviu exclusiv cu atacantul Theodor Corbeanu (Toronto FC)

Autor: Viorel Berbece

 

La lotul de U16 și-a făcut apariția, cu succes, și atacantul Theodor Corbeanu, legitimat la Toronto FC. Născut în Canada, Theodor visează să scrie istorie pentru România.

Iar începutul este unul promițător, acesta reușind pe final de septembrie o „dublă” în victoria României în meciul amical cu Irlanda (2-1, numărul 9 din poză, golurile aici).

Despre întoarcerea la origini, senzația de a îmbrăca tricoul „naționalei”, dar și despre cum este văzut fotbalul în Canada, ne-a vorbit Theodor în cele ce urmează:

Ziarul de Sport: Pentru început, pentru cei care nu știu nimic despre tine, aș vrea să ne spui ceva despre istoricul familiei, dar și despre începuturile tale în fotbal.

Theodor Corbeanu: Părinții mei, Dorina și Andi, originari din Râmnicu Vâlcea, împreună cu fratele meu Radu, au venit în Canada în 1999. Pot spune că în familia mea se face sport, dar nu de performanță. Iar Radu, care e cu zece ani mai mare ca mine, este cel care m-a inițiat în fotbal. Iar oganizat, pot spune că practic acest sport de la patru ani. În anii trecuți, am fost și campion pe oraș la atletism.

Ziarul de Sport: Am înțeles că faci ceva sacrificii pentru a-ți continua visul. Spune-ne despre asta.

Theodor Corbeanu: Eu am jucat pentru Toronto FC și când eram mai mic, între 2011 și 2013 și m-am întors la club în 2016. Motivul pentru care nu am avut continuitate la club stă nu în performanțele mele, ci în faptul că trebuia să fac naveta, iar la acea vârstă era destul de obositoare. Acum, însă, sunt în clasa a zecea la liceu, iar după școală, împreună cu alți doi jucători, bat cei 100 de kilometri dintre Hamilton (unde locuiesc și învăț) și Toronto pentru a mă antrena și juca.

Ziarul de Sport: Iar golul ți-a fost în sânge încă de la început, nu-i așa?

Theodor Corbeanu: Exact! De mic mi-a plăcut să dau goluri și mereu am jucat numai în atac, fie ca extremă stânga, fie ca extremă dreapta sau vârf de atac.

Ziarul de Sport: Pentru că toată lumea se uită pe statistică când aude de un atacant, poți să ne spui, de pildă, ce cifre ai în acest an?

Theodor Corbeanu: În sezonul 2017 am terminat ca „top scorer” în echipa mea, cu opt goluri, jucând cu grupa de 2001 care a participat în liga Ontario Soccer League (divizia Provincial Central U-21). Eu sunt născut în 2002 și am jucat și câteva meciuri cu cei de vârsta mea, unde am inscris șapte goluri până acum. Am avut și turnee prin America de Nord (Toronto si Indianapolis), dar și în Mexic, unde am mai înscris încă șapte goluri. În total, am aproximativ un gol pe meci jucat în anul acesta cu academia lui Toronto FC.

Ziarul de Sport: Și cum e la academie?

Theodor Corbeanu: Avem condiții de antrenament deosebite, cu antrenori experimentați. Fotbalul este în mare creștere în Canada și clubul Toronto FC este la acest moment pe primul loc în MLS.

Ziarul de Sport: Știm că sunt câțiva jucători cu nume la prima echipa. Ai apucat să interacționezi cu ei?

Theodor Corbeanu: Îi văd pe Giovinco, Altidore, Vazquez și alții destul de des la complexul nostru de antrenament (Kia Training Ground).

Ziarul de Sport: Spuneai, mai demult, într-un interviu, că idolul tău este Ronaldo, „cel adevărat”, brazilianul. Pentru cine nu te-a văzut jucând, crezi că ai un stil asemănător de a juca cu al lui?

Theodor Corbeanu: Ronaldo a fost tot timpul o mare inspriație pentru jocul meu, însă eu joc mai mult pe extreme și mai puțin ca vârf.

Ziarul de Sport: Și dintre jucătorii români, foști sau actuali, îți place cineva?

Theodor Corbeanu: La momentul acesta îmi place de Stanciu, pentru că este creativ și are abilități tehnice deosebite. Hagi și Mutu sunt doi foști fotbaliști pe care îi admir în mod special.

Ziarul de Sport: Și pentru că tot am făcut trecerea către fotbalul din România, spune-mi mai întâi cum ai ajuns la naționala U16?

Theodor Corbeanu: Eu m-am născut în Canada și am dubla cetățenie, dar am visat de mult timp să port tricoul României. În 2016 am contactat Departmentul de Scouting al FRF prin email. Am trimis DVD-uri cu ce mi s-a cerut și i-am ținut la curent cu progresul meu din 2017. Acesta a culminat cu invitația să fiu în lotul echipei de U16 pentru meciurile cu Irlanda din septembrie. Le sunt foarte recunoscător celor de la FRF și sper să mai am șanse să lucruri frumoase cu naționala în viitor.

Ziarul de Sport: Și, pe lângă reușitele cu Irlanda, cu ce alte impresii ai rămas de la convocare? Cum ți se par jucătorii crescuți în România?

Theodor Corbeanu: Din experiența mea cu lotul de U16 al României pot spune că ei sunt mai tehnici, dar că din punct de vedere fizic sunt cam tot pe acolo. Aici se joacă un fotbal mai atletic, dar poate mai puțin tehnic.

Ziarul de Sport: Apropo, în țara hocheiului, cum de a ajuns Toronto FC o forță în MLS iar „soccerul” un sport din ce în ce mai iubit?

Theodor Corbeanu: Canada este o țară cu imigranți care vin din locuri unde fotbalul este religie. Din motivul acesta cred că fotbalul o să ajungă un sport important și aici foarte curând. Iar Toronto FC cred că va domina multă vreme tot mai puternicul MLS.

Ziarul de Sport: Jucătoarea de tenis Bianca Andreescu are origini românești, dar reprezintă Canada. Înaintea sa, fotbalistul Daniel Stănese (acum al Aalen, în liga a treia germană) a ales la fel. Mai avem și cazul lui Danny Barbir (acum la echipa satelit al lui Vancouver Whitecaps) care a reprezentat deja cu succes SUA la nivel de juniori. Dacă peste ani, se va ivi și o ocazie de a reprezenta Canada, în condițiile în care poate chemarea la naționala noastră ar lipsi, ce ai alege?

Theodor Corbeanu: În primul rând, mă bucur că există sportivi cu sânge românesc care se impun în sportul din America de Nord. De mic am visat să reprezint România si sper să mai am ocazia de a fi prezent la națională. Eu o mândrie să fiu român și sunt mândru că sunt și canadian. Pe viitor, o să aleg opțiunea care mă va ajuta să cresc ca fotbalist.

Ziarul de Sport: Cui i-ai dedica primul gol la echipa națională de seniori, de pildă? 

Theodor Corbeanu: Cu siguranță, dedicația ar merge către familia mea, care mă ajută în tot ce fac eu.

Ziarul de Sport: În final, spune-mi pe ce stadioane visezi să joci? Te-ar tenta o experiență în Europa, fie și în Liga I? Sau nu ar fi rău nici MLS?

Theodor Corbeanu: În câțiva ani sper să ajung la echipa mare la Toronto FC. Însă visul meu rămâne sa ajung la un club mare din Europa. Dacă este să menționez un club în particular, aș zice Real Madrid, pentru că este clubul meu favorit. Nu exclud nici ideea de a juca în România.

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.