Exclusiv. Interviu cu Alex Ciocan despre revenirea sa în competiții. Va merge la Europeanul pe velodrom, alături de naționala României

Autor: Daniel Samoilă

 Unul dintre cei mai cunoscuți rutieri din țară, Alex Ciocan a revenit în competițiile oficiale. Alex a fost selecționat în echipa României pentru Campionatul European de velodrom, care va debuta joi, la Berlin.

Alex ne-a oferit un interviu în exclusivitate în care am discutat despre ciclismul pe velodrom, cel pe șosea, cicliștii români și proiectul său personal, Road Grand Tour.

Zds: Ce te-a făcut să revii și să concurezi pentru națională la Europeanul pe velodrom?

Alex Ciocan: Nu se poate spune că am revenit tocmai pe velodrom. Am revenit atunci când mi s-a propus sau am fost rugat, atunci când am simțit că pot ajuta echipa cu mai mult decât a da repede din picioare și, mai ales, pentru că, din punctul meu de vedere, colectivul merita absolut toata stima – toți cei prezenți luptându-se efectiv cu sistemul în ultimii ani. Adică au refuzat să plece capul. De la cel mai mic, la cel mai mare.

Zds: Care este obiectivul tău personal la această competiție?

Alex Ciocan: Chestia asta cu obiectivul este puțin hilară. Noi suntem cam la granița penibilului (mai ales eu). De ce? Pentru că aici sunt oameni care au habar ce înseamnă o probă pe velodrom. Sunt echipe închegate și sportivi specializați. Noi am fost aleși după mai multe criterii: cei care încă mai erau în formă în octombrie, cei care aveau biciclete, cei care aveau cât de cât experiență. Din toate acestea se încearcă formarea unei echipe. Dacă vom compara timpii sau rezultatele obținute cu ceea ce se vehiculează la noi în țară, vom fi surprinși cât de buni suntem.

Dacă ne vom compara cu celelalte țări, vom fi surprinși cât de slabi suntem. Părerea mea este că trebuie să ne dam seama în primul rând cu ce se mănâncă velodromul actual. Picioare avem, sportivi talentați avem (nu mulți, dar sunt câțiva), însă noi abia acum descoperim Atlantida. Obiectivele noastre ar fi să depășim la probele cronometrate recordurile naționale (stabilite acum jumătate de sezol), iar la probele în pluton sa venim în prima jumătate… cu puțin noroc.

Important este ca s-a nascut un nou val, atât mediatic, cât și printre noi, sportivii. Val care, cu puțină silință va lua într-un final dimensiunea unui tsunami.

Zds: Având în vedere că în țară există doar velodromul de la Dinamo, care sunt șansele la competiția din Berlin?

Alex Ciocan:Teoretic NU există mari șanse. Mai ales la probele cronometrate (există și probe în grup unde contează mai mult strategia și plasamentul). Diferența între Dinamo și Berlin este imensă. Este ca ți cum ai compara un marfarcu un TGV. Cu bicicletele pregătite pentru Dinamo, îți dai seama rapid că nu faci față la Berlin. Schimbi foi, pinioane și realizezi că încă mai ai nevoie și că nu mai ai de unde sa le iei.

Zds: Care ți se pare cea mai spectaculoasă probă de pe velodrom? Dar cea mai dificilă?

Alex Ciocan: Spectaculoasă mi se pare proba de Madison. Aici doi cicliști facând parte din aceeași echipă, se lansează unul pe celălalt prinzându-se de mână. Unul ramâne, dar îl catapultează pe celălalt. Și tot așa, se schimbă la 2-3 tururi. Noi nu vom participa la această probă….din păcate (sau din fericire, nu știu exact care este termenul corect). Cea mai grea….sunt toate. Velodromul are talentul de a stoarce din sportiv totul până la ultima picatură de energie. Se spune că după o probă de velodrom în care a tras la maximum, un ciclist care face presa cu 300kg și impins la piept cu 150kg, nu mai poate ridica în mâini nici măcar o sticlă de apa de 2L.

Zds: Din punctul tău de vedere, care este cea mai puternică națiune în ciclismul pe velodrom?

Alex Ciocan: Marea Britanie a dominat ultimii mulți ani. Atât în probele de viteză, cât și în cele de anduranță. Are o școală de velodrom incredibilă.

Zds: Revenind la ciclismul pe șosea, cine a fost cel mai bun român din 2017?

Alex Ciocan: Anul acesta cel mai bun român a fost un moldovean naturalizat, care activează în Statele Unite, la echipa continentală Jelly Belly. Numele lui este Serghey Țvetcov și conduce in clasamentul UCI America’s Tour.

Zds: Crezi că vom avea un ciclist din România în vreun Mare Tur în 2018?

Alex Ciocan: Sunt șanse. Același Serghey Țvetcov a semnat un contract cu echipa Pro Continentală UnitedHealthcare deci are sanșe, iar in același timp Eduard Grosu, cel ce activează de câteva sezoane tot la o echipă Pro Continentală, Nipo Vini Fantini, are mari șanse să ajungă în Turul Italiei.

Zds: Cum a decurs proiectul tău, Road Grand Tour, în 2017?

Alex Ciocan: Ufff, s-a terminat si sezonul acesta :). Bine, aș minți să zic altceva. Crește și crește natural. Deși la începutul anului am triat drastic din competiții, vrând să pastrez doar locații importante, au aparut altele noi, la fel de frumoase. Cu siguranță pentru 2018 trebuie să ne lărgim puțin echipa, altfel nu mai facem față. Road Grand Tour este un copil frumos și care îți dă de furcă, dar pe care la un moment dat stai și-l privești cu mândrie….de tată :)

Zds: Ce părere ai despre câștigătorii celor trei Mari Tururi din acest sezon?

Alex Ciocan: Adică cei doi câștigători ai celor trei Mari Tururi :). Probabil ei se vor duela în 2018 în Turul Franței transmis pe Eurosport. Ar fi frumos să-l vedem pe Chris Froome pus la încercare de Tom Dumoulin -vechea și noua generație de super cicliști. Sunt impresionanți amândoi. Indiferent ce ar zice gurile rele, când domini atâția ani sau când îți propui ceva, anunți pe toată lumea cu mult timp înainte și reușești să-ți îndeplinșsti acel obiectiv, atunci chiar ești un talent și o forță. Nu doar din punct de vedere fizic, ci mai ales psihic.

Zds: Apropo de revenirea ta, îl vezi și pe Alberto Contador făcând acest lucru? Să îl revedem și în 2018?

Alex Ciocan: Deși mă simt onorat de această comparație, este o imensă diferență. El s-a retras pentru că nu mai putea câștiga. Nu va mai reveni. Eu am revenit pentru că DIN PACATE aria de selecție este foarte mică la noi în țară, așa ca un bătrân ca mine ajunge la europene. Această revenire, deși pentru mine este o bucurie și o onoare, este tristă. Ar trebui să avem 50 de cicliști care să se bată pentru această deplasare. Asa apar performanțele. Dar pentru asta, pe lângă multe altele ne-ar mai trebui și un…..VELODROM.


Programul transimisiunilor Eurosport:

Joi – 20.30, Eurosport 2
Vineri – 17.30, Eurosport 2
Sâmbătă – 19.30, Eurosport 2
Duminică – 18.00, Eurosport 1

 

sursă foto: unica.ro

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.