Ce este pubalgia, misterioasa boală a sportivilor ?

Autor: Maria Sorescu

Se discută tot mai mult în ultima perioadă despre problemele pe care le au fotbaliștii, rugbyștii, tenismenii, atleții sau scrimerii cu pubalgia.

Vorbim despre o boală misterioasă, care îi afectează în diverse grade pe sportivi.

Ce este însă pubalgia, când apare și cum se tratează ?

Pubalgia este o inflamare a articulaţiilor din cauza dezechilibrul între masele musculare situate deasupra şi dedesubtul articulaţiei oaselor iliace. Ea se simte ca o durere în regiunea pubiană și în zonele sale periferice.

O musculatură slabă a oblicilor abdominali este una din principalele cauze. Pubalgia apare atunci când intervine un surmenaj datorat activității sportive excesive, care produce microtraumatisme repetate sau contracturi foarte importante la nivelul musculaturii implicate: abdominali, adductori și psoas.

Cel mai dezbătut caz în această perioadă a fost cel al atacantului Denis Alibec, de la FCSB. Acesta se chinuie cu pubalgia de mai bine de un an.

„Este o boală destul de delicată pentru fotbalişti. Ai niste dureri groaznice, şi când râzi, şi când tuşeşti. Pubalgia îţi dă nişte dureri cumplite. Aveam un coleg pe când jucam la Maritimo şi îmi spunea să nu fac glume cu el, că îl doare de nu mai poate. Cu siguranţă că îi afectează performanţele lui Alibec", a declarat Marius Șumudică, antrenorul care cunoaște foarte bine situația lui Alibec.

Fostul fotbalist al Stelei, Mirel Rădoi, a dezvălui că și Marian Aliuță și Alexandru Chipciu au suferit de pubalgie, dar s-au vindecat.

„Aliuţă, după anumite meciuri, nu putea nici să se mai ridice de pe bancă. Sau în vestiar, nu se putea ridica să meargă la duş. După câteva zile, îşi revenea de ziceai că durerea îi dispărea pur şi simplu. Până când a ajuns, după vreun an jumate, să se opereze. Am mai avut un caz asemănător, Chipciu. A avut aproape 4 luni această problemă, dar până la urmă n-a ajuns la operaţie, pentru că sunt cazuri şi cazuri", a povestit Mirel Rădoi la Telekom Sport.

Cum se pune diagnosticul ?

Examenul RMN sau IRM poate indica originile acestor leziuni, dar nu este obligatoriu pentru a pune diagnosticul. De cele mai multe ori, cea mai sigură cale de a identifica boala este examnul clinic. 

Cum se poate preveni/remedia/vindeca pubalgia ?

Prevenirea constă în consolidarea muscu­laturii abdominale, întinderea muşchilor adductori şi a cvadricepsului, corectarea ţinutei şi un antrenament sportiv echilibrat.

Programul de corecție sugerează deseori ședinte de înot pe spate, abdomene și exerciții de tonifiere a musculaturii. Se recomandă adaptarea lungimii crampoanelor la calitatea solului și purtarea unor pantofi sport ce nu vor permite blocarea piciorului în terenul sintetic.

În cazul fotbaliștilor sau rugbyștilor nu sunt recomandate mingiile prea grele, folosite adesea în cazul antrenamentelor și care reprezintă deseori un important factor favorizant în cazul micro-traumatismelor.

De obicei pubalgia se tratează prin pauze frecvente, în care este recomandată și o hidratare serioasă. Medicul poate prescrie și tratament antiinflamator, antialgic si decontracturant pentru perioadele dureroase. Sunt foarte utile și aplicațiile de gheață pe adductori și pe drepții abdominali.

Alte metode de tratament presupun ultrasunete și ionizări. Infiltrațiile și mezoterapia sunt luate în calcul doar în cazurile grave.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Apr. 2024

Curioasa poveste a torței olimpice

 Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Ştiri recente:

Autor: Guy Gama Martial / 26 Mai 2025

Rafael Nadal, onorat la Roland Garros într-o ceremonie emoționantă

 Roland Garros a fost martorul unei ceremonii emoționante dedicate lui Rafael Nadal, considerat pe bună dreptate „Regele Zgurii”.

Autor: Nicolas Grama / 26 Mai 2025

Prima carte dedicată Simonei Halep, semnată de Teodor Burnar, va fi lansată la Bookfest: „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”

 Teodor Burnar, scriitor, jurnalist și istoric, lansează noul său volum „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”, o lucrare inovatoare bazată pe teza sa de doctorat, la Editura Pro Universitaria.

Autor: Guy Gama Martial / 25 Mai 2025

Bernadette Szőcs scrie istorie pentru România! Argint alături de Sofia Polcanova la Mondialul de tenis de masă din Doha

 O pagină de istorie a fost scrisă în tenisul de masă românesc la Campionatul Mondial.