Ce este pubalgia, misterioasa boală a sportivilor ?

Autor: Maria Sorescu

Se discută tot mai mult în ultima perioadă despre problemele pe care le au fotbaliștii, rugbyștii, tenismenii, atleții sau scrimerii cu pubalgia.

Vorbim despre o boală misterioasă, care îi afectează în diverse grade pe sportivi.

Ce este însă pubalgia, când apare și cum se tratează ?

Pubalgia este o inflamare a articulaţiilor din cauza dezechilibrul între masele musculare situate deasupra şi dedesubtul articulaţiei oaselor iliace. Ea se simte ca o durere în regiunea pubiană și în zonele sale periferice.

O musculatură slabă a oblicilor abdominali este una din principalele cauze. Pubalgia apare atunci când intervine un surmenaj datorat activității sportive excesive, care produce microtraumatisme repetate sau contracturi foarte importante la nivelul musculaturii implicate: abdominali, adductori și psoas.

Cel mai dezbătut caz în această perioadă a fost cel al atacantului Denis Alibec, de la FCSB. Acesta se chinuie cu pubalgia de mai bine de un an.

„Este o boală destul de delicată pentru fotbalişti. Ai niste dureri groaznice, şi când râzi, şi când tuşeşti. Pubalgia îţi dă nişte dureri cumplite. Aveam un coleg pe când jucam la Maritimo şi îmi spunea să nu fac glume cu el, că îl doare de nu mai poate. Cu siguranţă că îi afectează performanţele lui Alibec", a declarat Marius Șumudică, antrenorul care cunoaște foarte bine situația lui Alibec.

Fostul fotbalist al Stelei, Mirel Rădoi, a dezvălui că și Marian Aliuță și Alexandru Chipciu au suferit de pubalgie, dar s-au vindecat.

„Aliuţă, după anumite meciuri, nu putea nici să se mai ridice de pe bancă. Sau în vestiar, nu se putea ridica să meargă la duş. După câteva zile, îşi revenea de ziceai că durerea îi dispărea pur şi simplu. Până când a ajuns, după vreun an jumate, să se opereze. Am mai avut un caz asemănător, Chipciu. A avut aproape 4 luni această problemă, dar până la urmă n-a ajuns la operaţie, pentru că sunt cazuri şi cazuri", a povestit Mirel Rădoi la Telekom Sport.

Cum se pune diagnosticul ?

Examenul RMN sau IRM poate indica originile acestor leziuni, dar nu este obligatoriu pentru a pune diagnosticul. De cele mai multe ori, cea mai sigură cale de a identifica boala este examnul clinic. 

Cum se poate preveni/remedia/vindeca pubalgia ?

Prevenirea constă în consolidarea muscu­laturii abdominale, întinderea muşchilor adductori şi a cvadricepsului, corectarea ţinutei şi un antrenament sportiv echilibrat.

Programul de corecție sugerează deseori ședinte de înot pe spate, abdomene și exerciții de tonifiere a musculaturii. Se recomandă adaptarea lungimii crampoanelor la calitatea solului și purtarea unor pantofi sport ce nu vor permite blocarea piciorului în terenul sintetic.

În cazul fotbaliștilor sau rugbyștilor nu sunt recomandate mingiile prea grele, folosite adesea în cazul antrenamentelor și care reprezintă deseori un important factor favorizant în cazul micro-traumatismelor.

De obicei pubalgia se tratează prin pauze frecvente, în care este recomandată și o hidratare serioasă. Medicul poate prescrie și tratament antiinflamator, antialgic si decontracturant pentru perioadele dureroase. Sunt foarte utile și aplicațiile de gheață pe adductori și pe drepții abdominali.

Alte metode de tratament presupun ultrasunete și ionizări. Infiltrațiile și mezoterapia sunt luate în calcul doar în cazurile grave.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 22 Mar. 2023

SPECIAL / Mesut Ozil, omagiu pentru un artist fragil

 Mesut Özil a decis să pună capăt carierei sportive la vârsta de 34 de ani. 

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Mar. 2023

Curs online de istoria alergării cu istoricul Pompiliu-Nicolae Constantin

 Mai multe detalii despre acest curs puteți găsi pe site-ul Poligon Educational.

Autor: Pompiliu Constantin / 13 Mar. 2023

VIDEO / Povestea lui Dick Fosbury, cel care a revoluționat săritura în înălțime

 Presa internațională aduce un omagiu celui care a fost Dick Fosbury, mort la vârsta de 76 de ani.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2023

CRONICĂ / România dezordonată. Victorie utilă cu Andorra, dar deloc edificatoare

 Naționala de fotbal a României a început cu o victorie în preliminariile Campionatului European. 

Autor: Pompiliu Constantin / 25 Mar. 2023

OPINIE / Ce-au văzut la el ? Florin Bratu, numit antrenor la clubul cipriot Karmiotissa

 Florin Bratu nu se poate lăuda cu vreo performanță notabilă pe la echipele antrenate.

Autor: Dan Voinea / 25 Mar. 2023

Acuzat de rasism, Nelson Piquet a primit o amendă record

 Incidentul datează din 2021.