Familia lui Manchester United văzută de Boli, într-o istorie de două secole

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Din capul locului trebuie să spun că nu sunt fan Manchester United, însă nu pot să nu recunosc că rezultatele din ultimele două decenii ale „diavolilor” lui Sir Alex Ferguson nu m-au lăsat indiferent. Același lucru îl pot afirma și despre cartea lui Claude Boli, „Manchester United, l'invention d'un club”. Să încep cu autorul, un nume cunoscut în spațiul francofon pentru studiile sale de istoria și sociologia sportului. De altfel, are două doctorate în domeniu și predă istoria sportului la STAPS - Universitatea Evry.

Cartea a apărut în 2004, dar abia acum mi-a căzut în mână și am apucat să o parcurg într-un timp destul de scurt, poate și grație calităților de narator ale lui Boli. Pentru autor, istoria de două secole a lui Manchester United înseamnă, sintetizând, istoria unor relații umane. Volumul pune accent pe puterea grupului și pe ideile propagate de adevărați lideri sportivi, și aici nu mă refer numai la fotbaliști, ci și la directori de club, manageri sau economiști.

Citind această carte ai senzația că te afli în interiorul fenomenului, asta și pentru că autorul Claude Boli este fratele celebrului Basile Boli, coleg cu Eric Cantona la Auxerre și apoi prieten cu Eric la Manchester, acolo unde tânărul istorc avea să-și facă anumite cercetări despre fotbal. Fiind „mate” cu Eric Cantona, Claude Boli a avut acces evident la vestiarul, arhivele și birourile oamenilor de pe Old Trafford. Este visul oricărui istoric să poată realiza puzzle-ul, având toate piesele.

Lucrarea este amănunțită și firul narativ pleacă în 3 direcții: formare, organizare, reprezentare, ținând totuși un curs cronologic. În partea dedicată formării, Claude Boli urmărește istoria fondării lui Manchester United, cu toate problemele inerente debutului, dar și cu multe documente de arhivă. În vreme ce în spațiul românesc, istoricii găsesc cu greu documente despre, să spunem, Liga pentru unitatea culturală a românilor, fondată la 1891, la București, Boli dă informații detaliate despre administrația lui Manchester United din 1887.

Cotarea la bursă, regulile de cooptare în cadrul clubului, legile acționariatului stabilite de Manchester sunt lucruri uzuale pentru debutul de secol XX., iar acestea aveau să evolueze în ceea ce vedem astăzi, un titan economic, o afacere, un club cu zeci de milioane de fani în întreaga lume. La acest aspect au contribuit și directorii, cărora Boli le acordă un spațiu larg. Reformele lor, capacitatea de a se descurca în momente critice, de a apela la sprijinul fanilor și de a convinge alți oameni de valoare să li se alăture, sunt alte puncte de hotar în argumentația autorului.

Antrenorii, ca semn de autoritate și elemente paternaliste, reprezintă un capitol special, din care poți înțelege perfect cum niște puști neastâmpărați precum Matt Busby, George Best sau Ryan Giggs au devenit staruri și fotbaliști de talie mondială. Secretul a fost în abordare, atenție la detalii și empatie, în ciuda unor caractere puternice. Managerii au fost esențiali, consideră Boli.

Organizarea clubului și modul în care s-au închegat relațiile ierarhice în acest colos au suferit foarte puține modificări. Stabilitatea a fost o caracteristică pentru Manchester chiar și după tragedia de la Munchen. Manchester United nu prea mai avea jucători, dar avea o administrație capabilă să construiască două echipe puternice în scurt timp.

Mai presus de toate, Boli merge pe ideea că Manchester este o familie, asupra căreia tronează un spirit deosebit de luptă și de dăruire. Este o idee simplă, care se simte o dată cu lecturarea fiecărei pagini. Și toate acestea nu ar putea fi posibile și transmisibile fără ajutorul suporterilor, asupra cărora Boli insistă în finalul cărții. El folosește expresia „imperiul suporterilor”, descriind perfect întinderea acaparată de acest fenomen social și sportiv.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Mihai Constantin / 23 Apr. 2023

Doliu în presa sportivă: s-a stins Radu Cosașu

 Cronicarul avea 92 de ani.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!