Interviu exclusiv cu tânărul tenismen David-Nicholas Ionel despre performanțe, sacrificii și ambiții de viitor

Autor: Viorel Berbece

Noi ne-am propus mereu să vă prezentăm tinere talente din sportul românesc. Iar în tenis am fost poate printre primii care v-am prezentat poveștile unor jucători precum Filip Jianu, Alexandru Mihai Coman, Gabriela Elena Ruse sau Jaqueline Cristian. Urmează la rând David-Nicholas Ionel!

La nici 15 ani, David-Nicholas se poate lăuda deja că a reprezentat România cu succes la concursurile internaționale, acolo unde de multe ori a jucat împotriva unor sportivi mai în vârstă ca el. Și pe plan intern, el a început să aibă rezultate din ce în ce mai bune, culminate recent cu un titlu pe echipe luat cu CS Dinamo.

Am vrut să îi luăm un interviu, el a acceptat, iar de aici a reieșit un dialog matur despre performanțe, sacrificii și planuri de viitor.

Ziarul de Sport: David-Nicholas, ai avut un an foarte bun. Care este secretul tău?

David-Nicholas Ionel: Cred că în primul rând pasiunea mea pentru tenis și antrenamentele. Apoi, desigur, familia și antrenorii. Simt că tot ceea ce fac realizez cu ușurință, fară să simt că e greu, ba dimpotrivă, este plăcere și pasiune . Terenul de tenis este „podiumul meu„, iar eu defilez pe el.

Ziarul de Sport: Care este cea mai prețioasă amintire cu care rămâi după acest sezon? Openul de la Chișinău, medalia de la FOTE sau trofeul cucerit cu Dinamo în concursul de dublu pe echipe?

David-Nicholas Ionel: Prețioase sunt toate. Titlul ITF, normal că îmi place să joc cu cei mari și buni! Eu am două titluri ITF în palmares, primul tot la Chișinău, așa că pot spune că îmi priește locul. La primul aveam doar 13 ani și am primit un wild-card de la Federația Moldovenească pentru tabloul principal si am câștigat titlul!

FOTE o experiență unică, iar titlul cu Dinamo la fel, o amintire frumoasă. Și asta pentru că pentru mine este primul turneu (înafară de turneele cu lotul național ) pe care îl joc pentru acest club (clubul unde mă antrenez și unde am fost legitimat până anul acesta nu avea echipă). Așa că mă bucur că am șansa să joc pentru Dinamo și să și ajut la câștigarea unui titlu național!

Ziarul de Sport: Revenind la FOTE. Cum a fost acel concurs și ce a însemnat pentru tine să iei o medalie pentru România?

David-Nicholas Ionel: FOTE! O medalie de argint cât una de aur, avand în vedere că am avut patru mingi de aur, pe care din păcate le-am ratat. Am jucat foarte bine tot turneul și în finală la fel, așa că nu pot să fiu supărat chiar dacă am acest regret că nu am adus medalia de aur. Este emoționant să auzi imnul tării! Eu am avut totuși parte de așa ceva și atunci când, la U 12, am câștigat Winter Cup cu lotul național și am devenit campioni europeni!

Ziarul de Sport: Care este jucătorul tău preferat? Și care este lovitura ta favorită din circuitul ATP?

David-Nicholas Ionel: Preferatul meu este Gael Monfils, pentru spectacolul pe care îl face în teren și pentru pasiunea și plăcerea care reies din jocul său. Dar, mai nou, îmi place mult și Denis Shapovalov, din generația nouă, pentru faptul că este foarte determinat. Iar ca lovitură preferată, cred că aceasta ar fi stop voleul de rever al lui Benoit Paire.

Ziarul de Sport: Ai adus punctul decisiv pentru Dinamo alături de Fatima Keita. Mulți spun despre ea că este o viitoare mare stea a tenisului românesc. Ești de acord? Te vezi câștigând trofee și mai importante alături de ea?

David-Nicholas Ionel: Fatima, da, o cunosc de când jucăm la Tenis 10. Era bună încă de pe atunci și este și acum. Visul meu este să joc simplu cât mai bine, dar de ce nu, și dublu mixt mai târziu…

Ziarul de Sport: Cum a fost experiența de la Junior Orange Bowl de anul trecut?

David-Nicholas Ionel: Da! Eddie Herr și Orange Bowl, frumos...America, Florida, Tennis Bollettieri, pe scurt visul american! Am avut parte de meciuri foarte bune, cu cei mai buni din generația mea, de peste tot din lume. Am făcut sferturi la ambele și pot spune că am jucat bine, având în vedere că nu prea mă antrenasem pe hard!

Ziarul de Sport: Tenisul feminin românesc produce pe bandă rulantă și parcă fetele se descurcă mai bine atunci când fac pasul la senioare. În schimb, mai greu în circuitul masculin pentru mulți dintre tenismenii noștri talentați. Tu deja ai sărit câteva etape și la 14 ani joci la turnee de la categorii mai mare de vârstă. Simți că asta te va pregăti pentru șocul trecerii la nivel de jucător profesionist?

David-Nicholas Ionel: Nu pot decât să sper că așa va fi. Este greu, sunt mulți jucători și încă buni și se investește mult în ei! Sunt ajutați foarte mult cu wild-card--uri, până reușesc să faca puncte. Aaici este marele minus al celor din România! Vreau doar să fiu sanatos, să mă antrenez cât mai bine și cred că voi reuși!

Ziarul de Sport: Andre Agassi povestea în cartea sa că tatăl său îi zicea când era mai mic că un jucător care lovește un milion de mingi pe an nu are cum să nu ajungă sus. Tu cum te antrenezi? Cât timp dedici antrenamentelor? Și dacă îți mai rămâne timp și pentru școală, cu toate aceste turnee, multe dintre ele în afară deja?

David-Nicholas Ionel: Asta e viața sportivilor și în mod particular a tenismenilor, care de la o anumită vârstă trebuie să călătorească mult. Nu ne ajută nici sistemul românesc de învățământ, pentru că nu avem posibilittea să facem școala online, precum ceilalt. Dar asta e altă poveste…

Am renunțat puțin la a face performanță și la școală. Învăț bine, sunt printre cei buni, dar nu am timp de studiu. Am terminat clasele I-VII la o școală cu predare în engleză, dar la liceu am optat pentru o clasă sportivă, pentru a mă dedica pasiunii mele .

Ca să fii foarte bun trebuie să te focusezi pe acel lucru și să te dedici 100%. Bun la toate si la nimic anume, asta nu îmi nu doresc!

Mă antrenez două ore pe zi și fac pregatire fizică de două, trei ori pe săptămână. Puțin în comparație cu alții!

Ziarul de Sport: Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Horia Tecău, Florin Mergea (cu scuzele de rigoare dacă am uitat pe cineva). Înaintea lor, Victor Hănescu și Andrei Pavel, în era modernă, au arătat că se poate ca un român / o româncă sa ajungă sus în topuri. Simți și tu că le poți călca pe urme?

David-Nicholas Ionel: Antrenorul meu, domnul Dan, îmi spune mereu că „toți sunt buni, dar doar câtiva conduc plutonul”. Și acelea sunt vârfurile. Doresc să fiu și eu în vârf!

Ziarul de Sport: Faci 15 ani în curând. Dar unde te vezi pe la 20 de ani, de pildă?

David-Nicholas Ionel: Cu siguranță, mi-aș dori să fiu în tenisul mare, cu cei mai buni!

Ziarul de Sport: În final, un mesaj sau o promisiune pentru toți susținătorii tăi!

David-Nicholas Ionel: Tenis cu pasiune și plăcere este tot ceea ce îmi doresc să fac. Le promit susținătorilor mei care deocamdată sun puțini, respectiv familiei, prietenilor apropiați si antrenorilor, că o sa fiu la fel de determinat și pe viitor!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2023

Top 10 cel mai bine plătite sportive din lume

 Coco Gauff s-a bucurat de cel mai important sezon al carierei sale în 2023 pe teren, iar acest lucru s-a simțit și în conturile bancare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!