Horia Tecău și punctul speranței

Autor: Vasile Cenușă

A trecut neobservat, poate, gestul de mare campion făcut de Horia Tecău pentru viitorul tenisului masculin de la noi. Când mai toată lumea bună a spus „pas”, din varii motive (nu îi acuzăm defel pe jucătorii care au ales să nu vină), Tecău a ales să apară la o întâlnire de Cupa Davis în care România pornea ca victimă sigură. Iar asta poate conta enorm!

Să vii după un turneu lung, jucat pe o altă suprafață și pe un alt fus orar și să îți impingi echipa formată din tineri de la spate și chiar spre cucerirea unui punct de onoare în fața Austriei lui Dominic Thiem, asta înseamnă să îți iubești meseria, dar și țara, până la urmă! Și să nu uiți de unde ai plecat! 

Pentru Nicolae Frunză și Bogdan Borza, dar și pentru Dragoș Dima și Filip Jianu prezența unuia dintre idolii lor printre ei a contat foarte mult. Nu punem la îndoială că și „Cneazul” Pavel ar fi reușit să îi capaciteze și să le dea încredere tinerilor noștri jucători, dar apariția lui Horia, cu bunul simț și calmul care îl caracterizează, a avut cu siguranță darul de a-i face pe cei enumerați mai înainte să se autodepășească. Și asta pentru că au știut că au alături pe încă cineva (pe lângă Andrei Pavel) care le apreciază munca și le încurjează eforturile.

Cu siguranță, Horia Tecău nu a uitat de unde a plecat. Ca jucător de tenis, nu poți uita. Nici după zeci de trofee, nici chiar după ce câștigi turnee de Mare Șlem. Povestea și Agassi în cartea sa autobiografică, mintea îi zbura mereu la milioanele de mingi pe care le lovea pe an sau la primele turnee jucate în condiții greu de închipuit. Iar reprezentanții viitorului tenisului masculin românesc au întețes că Horia știe prin ce etapă a carierei trec ei și că a venit în primul rând să-i încurajeze. Și apoi, să-și reprezinte și țara, în orice situație, o altă lecție pe care novicii credem că au prins-o de la marele nostru campion cu această ocazie.

Pe gesturi ca acestea se poate construi ceva frumos. Chiar și pentru tenisul masculin românesc, acolo unde am fost mai slab reprezentați în ultimii ani (numele unora ca Tecău, Mergea, Copil, Ungur reprezintă excepțiile). Și nu pentru că nu a existat talent, ci poate pentru că a lipsit încrederea. Și șansa, pentru că și ea are un mare rol în tenis. Iar să joci alături de unul dintre cei mai buni e o șansă pe care cei tineri pot clădi o carieră frumoasă pe viitor!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.