Povestea uitată a lui Gogu Viziru, primul mare tenismen al României și antrenor dedicat

Autor: Pompiliu Constantin

„Automatismele și schematizările excesive sunt în detrimentul evoluției normale a tenisului”, spunea într-una din cărțile sale Gheorghe Viziru, fost tenismen, cunoscut mai degrabă ca Gogu Viziru.

A fost primul mare jucător de tenis al României și un antrenor apreciat.

Născut la 11 aprilie 1924, Gogu Viziru se poate lăuda cu numeroase titluri și cupe la nivel național și internațional.

A jucat tenis cu regele Mihai, cu Petru Groza, cu copiii lui Ceauşescu, dar dincolo de aceste picanterii, Gheorghe Viziru a fost o figură care a rămas întipărită în mintea adversarilor și a elevilor săi ca un profesionist relaxat.

Micul Gogu Viziru a luat contact cu tenisul prin intermediul tatălui său care lucra ca îngrijitor de terenuri de tenis la Tenis Clubul Român (actualele Arene Progresul), unde îngrijea cele 11 terenuri ale acestuia. Acolo a jucat multe meciuri în compania membrilor familiei regale.

Beneficiind de aceste facilități nemărginite, Gogu Viziru a furat tainele tenisului pe aceste terenuri, unde veneau pasionații și bogații Bucureștiului. A prins repede secretele acestui sport și a cunoscut o evoluție spectaculoasă.  

 

                                              Foto: Ion Țiriac și Gheorghe Viziru

 

Gogu Viziru a fost unul dintre cei trei frați cu rezultate remarcabile în tenis. Fiecare dintre ei s-a bucurat de prezența la Tenis Clubul Român. Dumitru, Marin şi Gogu au marcat tenisul românesc în anii 40 și 50.

La 23 de ani ani, Gogu Viziru a câştigat primul său titlu de campion naţional la seniori. Astfel a început dominația sa care i-a mai adus alte opt titluri de acest fel. Pentru maturitatea sa și rolul pe care și-l câștigase în fenomen, Gheorghe Viziru a fost numit şeful secţiei de tenis a Clubului Sportiv al Armatei – Steaua, prospăt înființat.

La doi ani distanță, în 1951 a câştigat, alături de fratele său geamăn Marin, proba de dublu a Campionatelor Mondiale Universitare.

Gheorghe Viziru a fost un component de bază al reprezentativei de Cupa Davis a României, făcând echipă şi cu Ion Ţiriac.

În 1961, s-a retras din tenisul profesionist şi a fost ales secretar general al Federaţiei Române de Tenis, fiind unul dintre cei care au contribuit la cariera lui Ilie Năstase. 

El făcea la sfârșitul anilor 90 o caracterizare superbă a felului în care a văzut evoluția tenisului. „Într-un fel se juca tenis în 1930, altfel în epoca lui Ţiriac, Connors şi McEnroe şi cu totul altceva se joacă acum. Romantismul s-a încheiat odată cu Ilie Năstase… Înainte era un sport estetic, jucat de dragul frumuseţii jocului, şi nu al rezultatului sau al banilor.”, era de părere Gogu Viziru. 

Tot el povestea cum își pregătea jucătorii. A fost căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, după care a urmat o carieră prolifică de antrenor.

„Mulți dintre marii noștri jucători s-au antrenat cu mine. Cu fiecare procedam potrivit caracterului, temperamentului și calităților sale tehnico-tactice. Pe Ilie Năstase îl sprijineam să se concentreze în joc, fiindcă era excesiv de jucăuș, pe Hărădău să aibă încredere în posibilitățile sale și să grăbească jocul, pe Mărmureanu să-și diversifice jocul, pe Țiriac să meargă numai pe minge bine pregătite la fileu ... Totdeauna le insuflam sportivilor săi încredere, că-și pot învinge adversarii.”, povestea Gogu Viziru.

În perioada 1971-1974, a antrenat la Munchen, în Germania, apoi a revenit în ţară, unde a ocupat postul de antrenor la clubul Steaua.

                                 Foto: Nicușor Ceaușescu, antrenat de Gheorghe Viziru

 

„Nu se poate concepe un proces de instruire și educație rodnic fără această fuziune totală psiho-profesională între antrenor și jucător”, era de părere Gheorghe Viziru.

A antrenat numeroase figuri politice, copii ai personalităților României, dar și pe nepoții săi. Cu toți a transmis pasiune și meticulozitate, încredere și zâmbete.

                                            Foto: Gheorghe Viziru și nepotul său Lucian Viziru

 

Gheorghe Viziru s-a stins din viaţă la 5 august 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unei insuficienţe respiratorii şi cardiace.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comanescu / 24 Feb. 2024

Moștenirea sumo-ului în pericol. Ce spune scandalul Hakuseiho despre acest sport

 În lumea serenă a sumo-ului, unde onoarea și tradiția domină, o știre surprinzătoare a făcut înconjurul lumii.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Portret / Petkov e „Burebista” al bulgarilor

 Cum care Burebista ?

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!