Interviu exclusiv cu Horațiu Pașca / CSM Bistrița s-a întărit considerabil, iar pretențiile la rezultate sunt pe măsură

Autor: Emanuel Sărmășan / Viorel Berbece

 Horațiu Pașca este omul momentului în sportul din Bistrița-Năsăud, după ce a devenit antrenor secund al echipei naționale de handbal feminin.

Horațiu Pașca a început să antreneze încă de la vârsta de 26 de ani, când a preluat o grupă de junioare III şi a dus-o până la final la junioare I, cu care a cucerit medalia de argint la Campionatul Naţional. Cristina Laslo, Roxana Cîrjan, Abigail Vălean şi Cristina Boian sunt handbalistele cu care a lucrat la junioare, dar şi la U Cluj în sezonul 2013-2014. Din 2014, Horaţiu Paşca a revenit la Bistriţa, unde a preluat un proiect de la zero, soldat în primăvara anului trecut cu promovarea în Liga Națională. 

A sosit momentul prielnic, iar tehnicianul formației CSM Bistrița, a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu pentru pagina Ziarul de Sport. Mai multe despre obiectivele formației ardelene în stagiunea 2017/2018 a Ligii Naționale, cum a decurs perioada de pregătire și noile transferuri făcute în această vară, vom afla în rândurile ce urmează:

ZdS: Vă mulțumim domnule Horațiu Pașca pentru amabilitatea și răbdarea dvs. de a lua parte la această discuție. Mai întâi de toate, am dori să aflăm cum a decurs cantonamentul, perioada de pregătire a fetelor și pe ce compartimente v-ați axat cel mai mult în vederea îmbunătățirii jocului, comparativ cu sezonul trecut ? 

Horațiu Pașca: Vă salut ! Eu vă mulțumesc, oricând cu mare drag ! Perioada noastră de pregătire a fost una intensă, bazându-se atât pe parametrii tehnico-tactici, cât mai ales pe cei de ordin fizic. Cantonamentul a avut loc la munte, tocmai la Colibița. Jucătoarele s-au bucurat de un interval de timp în care au scăpat de căldurile sufocante din oraș. M-a bucurat faptul că toate fetele și-au îndeplinit sarcinile cu conștiinciozitate și n-au avut probleme de nici un fel. Condițiile de antrenament au fost excelente, iar pensiunea Geoplast ne-a stat la dispoziție și ne-a oferit tot ce aveam nevoie. 

ZdS: După perioada intensă din cantonament a urmat și primul turneu amical de la Bistrița, pe care ați reușit să-l câștigați. S-a dovedit a fi o perioadă de transferuri extrem de reușită, dacă luăm în calcul evoluțiile Nicoletei Dincă, care a adus un plus important pe partea stângă, precum și Almudena Rodriguez, cu un comportament excelent pe spațiul liniei de nouă metri, fiind o piesă de bază acolo. 

Horațiu Pașca: Da, într-adevăr aveți dreptate, însă aș dori să o luăm ușor cu începutul. Am coborât de la altitudine și am susținut două turnee amicale, cel de la Bistrița, respectiv cel de la Brașov pe care am reușit să ni le adjudecăm. Însă eu nu sunt campionul meciurilor amicale, nu asta mă interesează și nu mi-am propus niciodată acest lucru, ci o omogenitate cât mai mare în interiorul grupului, pentru a putea aborda cu încredere stagiunea 2017/2018 a campionatului. Iar referitor la ce ați zis dvs., într-adevăr evoluția per ansamblu a fost una foarte bună. Fetele au arătat mult devotament, și asta nu face decât să mă bucure. Perioada de transferuri a mers de asemenea așa cum ne-am planificat și sper să nu avem parte de multe accidentări !

Zds: Cu permisiunea dvs. ne-am dori puțin să discutăm și despre Silvia Szabo. În turneul de la Brașov a ieșit golgeter, aceasta reușind să marcheze nu mai puțin de 21 de goluri. De asemenea, Almudena Rodriguez a fost una dintre cele mai remarcate sportive ale turneului. Ce ne-ați putea spune despre cele două handbaliste ?

Horațiu Pașca: Pe Silvia Szabo o urmăresc cu mare atenție încă din timpul junioratului. Este o jucătoare tânără de 21 de ani, care a făcut parte din generația 96’ și sunt mândru pentru seriozitatea ei și pentru munca prestată. Am ținut foarte mult să o aduc aici la CSM Bistrița, pentru că știam că va putea susține echipa și se va implica în fiecare meci. Iar în ceea ce o privește pe Almudena Rodriguez și ea este o sportivă tânără, de mare perspectivă. Țin să vă spun că am studiat-o intens încă din perioada când juca pentru Gran Canaria. Are 23 de ani, mă bucur că e în echipa noastră. Este o jucătoare în care ne punem mari speranțe, a acumulat deja peste 10 selecții în echipa națională a Spaniei, cu care a participat la Campionatul Mondial Universitar din 2014. Aveam nevoie de un inter cu asemenea capacități atletice deosebite.

ZdS: Coordonatoarea de joc a echipei dvs. Silvia Szabo a impresionat în ultimul sezon. La 21 de ani, a avut mai multe partide în care a strălucit în Liga Naţională şi promite să fie una dintre revelaţii și în noua stagiune. În accepțiunea dvs. o vedeți pe Silvia jucătoare titulară la echipa națională în viitorul apropiat ?

Horațiu Pașca: Silvia are suficient potențial, dacă va munci în continuare la fel de serios, are o șansă. La vârsta aceasta trebuie să ai multă șansă, să ai parte de evoluții constante și să fii ferit de accidentări sau alte probleme de sănătate. Într-adevăr cum ați remarcat și dvs. este o jucătoare care confirmă, are meciuri foarte bune la vârsta ei. E motivată și cu siguranță va da tot ce are mai bun, însă mă repet trebuie să avem răbdare pentru că e încă tânără.

ZdS: Suntem interesați și de cum decurge perioada de recuperare a Oanei Chirilă, o piesă exponențială în sistemul de joc etalat de dvs. Va fi posibil să o admirăm pe semicerc odată cu începerea noii ediții de campionat ?

Horațiu Pașca: După cum bine știți, interul nostru dreapta, Oana, a suferit o intervenție chirurgicală în zona genunchiului stâng. A muncit foarte mult în perioada de recuperare și mă bucură faptul că a reluat antrenamentele cu echipa. Nu știu exact dacă o vom putea introduce în prima etapă a campionatului, pentru că mai are nevoie de timp. Dacă vor merge lucrurile și nu va mai fi incomodată din punct de vedere fizic, atunci sper ca Oana să poată reveni pe teren cât mai curând. 

ZdS: Cum vi se pare noul sezon de liga națională care bate la ușă și ce credeți despre venirea Cristinei Neagu în campionatul intern ? Ca de obicei, Cristina ne încântă și într-unul dintre cele mai recente meciuri, jucat contra lui Rostov, fosta handbalistă de la Buducnost a izbutit să înscrie 6 goluri. 

Horațiu Pașca: În primul rând Cristina Neagu nu mai are nevoie de nici o prezentare. E cea mai valoroasă handbalistă a lumii, Bucureștiul este casa ei, de acolo a pornit, iar acum s-a reîntors și nu poate să fie decât un mare câștig pentru campionatul intern și mai ales pentru jucătoarele tinere care vin din urmă și vor să calce pe urmele ei. Prin urmare, era de așteptat să vedem astfel de evoluții din partea Cristinei la CSM București. Singura chestiune ar putea fi adaptarea la un nou sistem de joc, la noile preferințe care sunt acolo și la dinamica grupului. Dar la experiența sa vastă nu vor fi probleme, se vede că e o sportivă care iși dorește să joace și se bucură de handbal necondiționat. 
 
Noua stagiune a campionatului cred că va arăta cu mult mai echilibrată, comparativ cu ce am văzut anul trecut. Din ce am înțeles eu, echipele care beneficiază de un buget solid (de pildă Corona Brașov, Vâlcea sau Cisnădie sunt doar câteva exemple) au avut parte de infuzie de jucătoare. Așadar, mă aștept la un campionat dificil, foarte competitiv ! 
 
ZdS: Cum vedeți dezvoltarea sectorului juvenil de la noi, dar a handbalului românesc privit în ansamblu ?
 
Horațiu Pașca: Întotdeauna sectorul juvenil de la noi s-a dovedit a fi un subiect mai delicat, tocmai pentru că nu e simplu de lucrat cu acești juniori atât la băieți, cât și la fete. Spre exemplu, când am ajuns eu la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița în anul 2007 eram 11 profesori la catedra de handbal, acum am mai rămas cinci din păcate. Eu întotdeauna am acordat maximă atenție juniorilor și m-a interesat profund dezvoltarea acestui sector, însă timpul reprezintă marea problemă. Nu am cum să mă împart în 70.000 de locuri. Echipa de senioare îmi consumă foarte mult timp, apoi lotul național și efectiv dacă încerci să faci prea multe riști să nu faci nimic ca lumea. Sportul de performanță cere sacrificii uriașe și din păcate tot mai puțini sunt dispuși să și le asume.
 
Nu mai sunt profesori dispuși să muncească sâmbăta și duminica, nu pot acoperi toate sectoarele doar eu. La J2 din ce știu eu, domnul Silvan Vlad a încercat să formeze o echipă cât mai competitivă cu putință. Drept dovadă că au mai fost jucători, care au ajuns la Baia Mare, Cluj sau CSM București. Și mai e ceva, nu toată lumea poate să-și sacrifice timpul și să aibă flexibilitatea aceasta de a se deplasa din stânga în dreapta și înapoi. Ca să pui pe picioare o formație juvenilă trebuie lucrat enorm. La LPS am reușit formarea unei noi echipe de J4, care să sperăm ca va crește și că ne vom putea gândi promițător la această generație. Unitatea e esențială. După cum v-am zis, la Bistrița e mai complicat în această privință, și nu numai, vorbim de toată țara până la urmă.  
 
ZdS: Ne-am apropiat și de finalul interviului nostru, domnule Horațiu Pașca și în cazul în care se poate, ce mesaj doriți să le transmiteți tuturor fanilor și susținătorilor CSM Bistrița pentru noul sezon ?

Horațiu Pașca: De când am plecat de la U Cluj și am venit aici, luând parte în cadrul acestui proiect, chiar pot spune că am beneficiat de o largă susținere din partea galeriei, aspect care mă bucură și care ne oferă un moral puternic. Numai așa putem înainta, suporterii au jucat intotdeauna un rol extrem de important,  pentru că la fiecare meci din campionat sala a fost aproape plină. Nu putem decât să le mulțumim odată-n plus celor care ne urmăresc, iar prin evoluția fetelor ne dorim să-i facem mândri că au ales să ne susțină și să se bucure în continuare de prestația fetelor.  
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 03 Sept. 2020

CSM București a învins fără emoții CSM Slatina, în sferturile Cupei României

 Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti s-a calificat în semifinalele Cupei României, după ce a învins formaţia CSM Slatina, scor 34-17 (18-11).

Autor: Maria Sorescu / 02 Sept. 2020

Crina Pintea, inovatoare pe timp de pandemie

 Pandemia de coronavirus a forțat lumea să se adapteze la noile condiții. Inclusiv sportivii și-au regândit locul în societate.

Autor: Andrei Szabo / 29 Aug. 2020

EHF European League: HC Dobrogea Sud se impune, Potaissa Turda pierde

 Echipele românești de handbal au jucat primele meciuri după o pauză de șase luni.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

VIDEO / Accident spectaculos în Raliul Iașiului. Mașina lui Tempestini s-a făcut praf și a luat foc

 Raliul Iaşului, competiţie care se desfăşoară în acest weekend, a oferit cel mai spectaculos accident al sezonului. 

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Liga 2: Farul și Dunărea Călărași au maximum de puncte

 Etapa secundă din liga a doua a fost mai animată decât prima.

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Premier League: Chelsea l-a adus pe Havertz, Everton mută cu Allan

 Echipele din Premier League sunt dispuse să cheltuie cei mai mulți bani în această pauză de vară, iar Chelsea Londra este cel mai activ club pe piața transferurilor.