Exclusiv/ Mats Wilander: Dacă aș schimba ceva în jocul Simonei, cred că acela ar fi serviciul

Prin intermediul Eurosport, Ziarul de Sport i-a adresat câteva întrebări expertului Mats Wilander, înainte de începerea US Open, discuția axându-se în jurul șanselor Simonei la Flushing Meadows, dar și mai departe.

Suedezul Mats Wilander a fost lider mondial timp de 20 de săptămâni și a câștigat șapte titluri de Grand Slam la simplu (trei la Roland Garros, trei la Australian Open și unul la US Open).

Înainte de a fi comentator pentru Eurosport, Mats Wilander a fost și antrenor pentru jucători precum Tatiana Golovin sau Paul-Henri Mathieu.

Iată cum a răspuns suedezul întrebărilor Ziarul de Sport:

 

Ziarul de Sport: Ce șanse credeți că are Simona de a câștiga primul ei titlu de Mare Șlem chiar la US Open-ul de anul acesta?

Mats Wilander: Nu știu ce să spun. Mai ales legat de acest US Open. Pot răspunde la modul general, dacă ea poate să câștige la un moment dat un turneu de Mare Șlem? Pentru asta trebuie să fii foarte bun, să nu te dai bătut și să ai o atitudine potrivită. Ea s-ar fi putut impune și la Wimbledon, după părerea mea, dar a dat peste o Johanna Konta într-o zi foarte bună. Cred că joacă din ce în ce în ce mai bine și pare și mai pregătită din punct de vedere mental, cel puțin așa se vede din afară. Dar dacă e pregătită acum, pentru US Open? Asta putem spune doar după ce se termină turneul.

Ziarul de Sport: Dacă ar fi să numiți un lucru anume pe care Simona trebuie să-l schimbe sau să-l îmbunătățească în jocul ei pentru a fi numărul 1 sau pentru a câștiga trofee de Mare Șlem, care ar fi acela?

Mats Wilander: Cred că ar trebui să facă din serviciul ei o armă de temut pentru adversare. Dacă ar fi să spun că ceva anume trebuie îmbunătățit în jocul ei, aș spune că ea are nevoie ca în anumite momente ale jocului să știe unde și cum să servească. Și cred că are nevoie de un plus de agresivitate, să lovească în plin mingea la serviciu (cu peste o sută la milă eventual), pentru a dicta mersul punctelor. Cam asta ar fi. Îmi amintesc că am jucat alături de ea, de Lleyton Hewitt și Ivan Lendl și am simțit că poate lovi mingea foarte bine, dar cred că serviciul sau puterea loviturilor ei ar putea să fie o armă importantă în jocul ei, în special în raliuri.

Ziarul de Sport: Legat de colaborarea ei cu Darren Cahill, credeți că australianul este omul potrivit pentru ea sau ar fi mai indicat ca Simona să „împrumute” modelul din circuitul masculin, cu jucătorii de top având ca antrenori foști mari tenismani (vezi cazurile lui Djokovic, Murray sau Federer)?

Mats Wilander: Cred că Darren își cunoaște foarte bine meseria, pentru că el a fost alături de câteva nume importante în tenis, a și câștigat câteva turnee importante cu aceștia. Nu știu dacă Halep ar asculta mai atentă dacă lângă ea ar veni cineva care a câștigat câteva turnee de Mare Șlem ca jucător / jucătoare. Îmbunătățirile se văd în jocul ei, se vede că împreună progresează încet, dar sigur. Cred că merg împreună pe un drum bun. Dar cu un joc precum al ei nu te aștepți să câștige un turneu de Mare Șlem așa dintr-o dată, precum a făcut-o Muguruza, care a avut câteva săptămâni foarte bune și a surprins pe toată lumea la Wimbledon. Ea are nevoie să joace bine și în mod constant, la care să se adauge și o atitudine mai agresivă, încă de la intrarea în teren („locker room intimidation”), capitol la care simt că a crescut de asemenea foarte mult în ultima vreme.

Ziarul de Sport: Pentru dumneavoastră ce este mai important: să fii numărul 1 în lume fie și pentru câteva luni sau să câștigi câteva turnee de Mare Șlem? Pentru că nu sunt multe jucătoare precum Serena în circuit, care să le aibă pe toate?

Mats Wilander: Este o întrebare interesantă, iar răspunsul cred că diferă de la jucător la jucător, depinde de ce îți dorești în carieră. De exemplu, poți să joci foarte bine vreo două luni și să câștigi un turneu de Mare Șlem și apoi să nu mai faci nimic toată cariera. Cred că jucătorii care ajung la un moment dat pe locul 1 în lume știu în sinea lor că sunt cei mai buni, iar când ajung acolo ei simt că li s-a confirmat valoarea. De asemenea, pentru ca numele tău să rămână pe undeva în istorie, trebuie să câștigi măcar de la două astfel de turnee în sus. Și eu am fost numărul 1 pentru o scurtă perioadă, am câștigat și câteva turnee de Mare Șlem, dar m-a făcut asta mai mare decât McEnroe sau Bjorg? Desigur că nu! Este în orice caz o chestiune de perspectivă!

Ziarul de Sport: În final, o întrebare legată și de circuitul ATP. Dintre tinerii Dimitrov, Kyrgios și Zverev, care credeți că va merge cel mai departe anul acesta la US Open și dacă vreunul dintre ei ar putea chiar câștiga?

Mats Wilander: Cred că Zverev poate merge până la capăt, iar dintre cei trei Kyrgios cred că este cel mai periculos și imprevizibil adversar pentru oricine. Dimitrov pare cel mai axat pe rezultate dintre cei trei, are un joc consistent, dar nu știu dacă poate poate trece dincolo de primii opt. Zverev cu siguranță este jucătorul care a semănat teamă printre jucătorii din top și Kyrgios este un tenismen care într-o zi bună îi poate bate pe cei din vârf, dar la el marea problemă este constanța! Dintre cei trei, spun din nou că Zverev va fi primul care să câștige un turneu de Mare Șlem, de ce nu chiar aici, la US Open!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 19 Mai 2020

Sfaturile unui nutriționist de calibru pentru fotbaliști. Importanța hidratării și a dietei variate

 Tara Ostrowe este nutriționist specializat în sport. Ea a lucrat pentru cluburi din diverse ramuri precum fotbal american, fotbal și atletism.

Autor: Pompiliu Constantin / 19 Feb. 2020

Escalada, sportul speranței. Interviu cu Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, un proiect pentru cei dornici să-și depășească limitele

 Claudiu Miu este cel care a demarat proiectul Climb Again în urmă cu câțiva ani iar prin intermediul asociației și clubului Climb Again, el oferă oportunitatea copiilor și tinerilor cu nevoi speciale să-și recapete încrederea în forțele proprii, să facă mișcare și să aibă o mai bună coordonare în spațiu.

Autor: Flaviu Ilie, Raluca Macavei, Andrei Pietricică, Eduard Tarnu, Alexia Tarnu / 25 Ian. 2020

INTERVIU BILINGV/ Michael Zeman și pasiunea sa nebună pentru Bayern: "Sângele meu este alb-roșu!"

 Ziarul de Sport v-a obișnuit cu articole originale care prezintă povești ce trebuie cunoscute de întreagă lume. Astăzi, pe site-ul nostru este prezentată povestea lui Michael Zeman, zis Buschmann, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai lui Bayern Munchen și printre cei mai înfocați suporteri din acest sport într-un interviu bilingv.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

VIDEO / Accident spectaculos în Raliul Iașiului. Mașina lui Tempestini s-a făcut praf și a luat foc

 Raliul Iaşului, competiţie care se desfăşoară în acest weekend, a oferit cel mai spectaculos accident al sezonului. 

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Liga 2: Farul și Dunărea Călărași au maximum de puncte

 Etapa secundă din liga a doua a fost mai animată decât prima.

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Premier League: Chelsea l-a adus pe Havertz, Everton mută cu Allan

 Echipele din Premier League sunt dispuse să cheltuie cei mai mulți bani în această pauză de vară, iar Chelsea Londra este cel mai activ club pe piața transferurilor.