Interviu exclusiv cu Sorina Tîrcă despre primii pași în handbal, presiunea numelui și viitorul sportului pe care îl iubește

Autor: Viorel Berbece, Tibi Demeter

Sorina Tîrcă a început să își croaiască singură drumul în handbalul românesc și devine încet, dar sigur jucătoarea pe care Mariana Tîrcă și suporterii României și-o doreau.

La doar 17 ani, Tîrcă a debutat pentru națioana României de senioare, în cadrul echipei B, de la Trofeul Carpați și a impresionat pe multă lume.

Interul stânga, care evoluează în prezent la Corona Brașov, a câștigat titlul de golgheter la Campionatul European din 2017, respectiv 2015, la categoriile de vârstă U19 și U17.

Cu prilejul încheierii competiției internaționale din Slovenia, Sorina a decis să răspundă la câteva întrebări pentru Ziarul de Sport și fanii ei.

Ziarul de Sport: Sorina, când a fost primul tău contact cu handbalul? La ce vârstă și care a fost prima ta reacție?

Sorina Tîrcă: Primul meu contact cu handbalul l-am avut de mică. Cred că aveam doi ani când am pus prima oară mâna pe minge . Atunci nu realizam ce înseamnă cu adevărat handbalul, eu doar imitam ce făceau celelalte jucătoare, o luam ca pe o joaca, o provocare, dar mi-a plăcut încă de pe atunci.

Ziarul de Sport: A fost decizia ta sau ţi-a fost impus de către mama ta să urmezi această cale ?

Sorina Tîrcă: A fost doar decizia mea! Prima oară am jucat tenis, aproape patru ani și pot spune că iubesc acest sport, dar handbalul m-a atras mai mult. Este un sport mai complex, de echipă.

Ziarul de Sport: Simţi presiunea numelui sau te-ai obişnuit cu această postură ?

Sorina Tîrcă: Nu am simțit deloc presiune. Mama a fost o jucătoare mare, dar eu fac ceea ce știu cel mai bine și vreau să fiu cunoscută pentru ceea ce joc eu, nu doar din prisma numelui!

Ziarul de Sport: Corona a transferat multe jucătoare în această vară. În aceste condiții, crezi că tu şi colegele din academie veţi prinde la fel de multe minute ?

Sorina Tîrcă: Da, este adevărat, s-au făcut multe transferuri. Sperăm să prindem minute în teren, dar trebuie să muncim și să dăm tot ceea ce putem noi la antrenamente. Iar când suntem băgate în teren să arătam că merităm să jucăm!

Ziarul de Sport: Cum vezi colaborarea cu domnul Buceschi? Corona a tot căutat o formulă stabilă pentru banca tehnică, speri ca aceasta să fie mai de lungă durată?

Sorina Tîrcă: La o echipă cel mai important este să existe continuitate . Domnul Buceschi este un antrenor foarte bun, care are experiență și sper să existe o colaborare bună .

Ziarul de Sport: Aţi ratat calificarea în main round la  Campionatul European. Ce crezi că nu a mers ? Simți că aveți puterea să vă revanșați la senioare, peste ani?

Sorina Tîrcă: La Campionatul European puteam mult mai mult! Ne-am bătut singure în meciul decisiv, dar mai avem un Campionat Mondial unde sperăm să ne arătăm adevărata valoare. Dar totul trebuie luat pas cu pas!

Ziarul de Sport: Îţi place mult să pătrunzi. Resimţi dureri mari la finalul partidelor din această cauză ?

Sorina Tîrcă: Da, îmi place mult să pătrund. Depinde, sunt meciuri după care simt dureri, dar sunt meciuri după care nu mă resimt. Este normal acest lucru deoarece odată ce îți asumi aceste pătrunderi intri la bătaie, nu mai contează dacă te lovești sau nu!

Ziarul de Sport: Care este jucătoarea ta favorită aflată în activitate ?

Sorina Tîrcă: Nu am neapărat o jucătoare preferată, dar o apreciez foarte mult pe Cristina Neagu, îmi place stilul ei de joc, cum își pune coechipierele în valoare și își asuma în momentele importante șutul și nu numai atunci. Admir că este o jucătoare completa atât pe faza de atac cât și pe cea de apărare.

Sinceră să fiu îmi place mai mult jocul băieților, deoarece este mult mai dinamic, mai puternic cu execuții impresionante.

Ziarul de Sport: La ce echipă te vezi evoluând peste cinci ani ?

Sorina Tîrcă: Încă nu gândesc așa departe, pentru că mă focusez pe prezent și încerc să cresc în valoare și să prind experiență în Liga Națională.

Ziarul de Sport: Care este cel mai prețios sfat primit de la mama ta?

Sorina Tîrcă: Cel mai prețios sfat dat de mama este atunci când îmi zice să joc ceea ce știu eu, să fiu șmecheră, să citesc adversarul și după să iau deciziile cele mai bune. Dar și mai prețios pentru mine este atunci când o fac să fie mândră și o văd fericită!

Ziarul de Sport: De ce ar trebui un părinte să-și îndrume copilul către handbal?

Sorina Tîrcă: Părinții trebuie să își îndrume copilul către handbal deoarece este un sport de echipă unde înveți să fii altruist, să vrei tot timpul sa îl ajuți pe cel de lângă tine și cel mai important să comunici și să te bucuri de fiecare reușită .

Ziarul de Sport: În final, un mesaj pentru toți suporterii handbalului românesc sau o promisiune din partea ta.

Sorina Tîrcă: Le mulțumesc tuturor că ne sunt alături și că ne susțin indiferent de situație și sperăm ca in viitor să îi răsplătim cu cele mai bune rezultate.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 


 


  

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 19 Mai 2020

Sfaturile unui nutriționist de calibru pentru fotbaliști. Importanța hidratării și a dietei variate

 Tara Ostrowe este nutriționist specializat în sport. Ea a lucrat pentru cluburi din diverse ramuri precum fotbal american, fotbal și atletism.

Autor: Pompiliu Constantin / 19 Feb. 2020

Escalada, sportul speranței. Interviu cu Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, un proiect pentru cei dornici să-și depășească limitele

 Claudiu Miu este cel care a demarat proiectul Climb Again în urmă cu câțiva ani iar prin intermediul asociației și clubului Climb Again, el oferă oportunitatea copiilor și tinerilor cu nevoi speciale să-și recapete încrederea în forțele proprii, să facă mișcare și să aibă o mai bună coordonare în spațiu.

Autor: Flaviu Ilie, Raluca Macavei, Andrei Pietricică, Eduard Tarnu, Alexia Tarnu / 25 Ian. 2020

INTERVIU BILINGV/ Michael Zeman și pasiunea sa nebună pentru Bayern: "Sângele meu este alb-roșu!"

 Ziarul de Sport v-a obișnuit cu articole originale care prezintă povești ce trebuie cunoscute de întreagă lume. Astăzi, pe site-ul nostru este prezentată povestea lui Michael Zeman, zis Buschmann, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai lui Bayern Munchen și printre cei mai înfocați suporteri din acest sport într-un interviu bilingv.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

VIDEO / Accident spectaculos în Raliul Iașiului. Mașina lui Tempestini s-a făcut praf și a luat foc

 Raliul Iaşului, competiţie care se desfăşoară în acest weekend, a oferit cel mai spectaculos accident al sezonului. 

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Liga 2: Farul și Dunărea Călărași au maximum de puncte

 Etapa secundă din liga a doua a fost mai animată decât prima.

Autor: Maria Sorescu / 05 Sept. 2020

Premier League: Chelsea l-a adus pe Havertz, Everton mută cu Allan

 Echipele din Premier League sunt dispuse să cheltuie cei mai mulți bani în această pauză de vară, iar Chelsea Londra este cel mai activ club pe piața transferurilor.