Interviu cu discobolul Constantin Zanfir, campion național, despre lupta cu sine, antrenamente și obiective

Constantin Zanfir este campion național de juniori la aruncarea discului.

Este legitimat la CSM Piteși și Dinamo și reprezintă speranța României la medalii în următorii ani la acest sport.

Cu un fizic impresionat, la cei 197 de centimetri, Costi Zanfir a evoluat remarcabil în ultimul an, iar performanțele sale continuă să se îmbunătățească.

Sportivul de 17 ani ne-a răspuns întrebărilor legate de cariera sa și de modul în care se pregătește.

 

 

Ziarul de Sport: Cum este această perioadă pentru tine ?

Constantin Zanfir: Sunt în vacanță și eu, dacă se poate spune așa, pentru că am antrenamente, dar nu am competiții. E cumva o perioadă de tranziție.

Ziarul de Sport: Spune-mi cum când și cum te-ai apucat de atletism ?

Constantin Zanfir: La 12 ani am început atletismul. Am fost remarcat la o selecție de către doamna antrenoare Otilia Eșanu, fostă campioană la 400 de metri. Am dat mai multe probe: aruncare a greutății, a suliței, a discului. Am fost cooptat la atletism și am practicat toate aceste sporturi

Ziarul de Sport: Când ai decis să te axezi exclusiv pe aruncarea discului ?

Constantin Zanfir: Anul trecut. Atunci am făcut un pas normal în carieră și am început pregătirea cu familia Grasu. Am fost legitimat și la Dinamo cu această ocazie.

Ziarul de Sport: Și cum decurge această colaborare ? Ai sesizat îmbunătățiri ?

Constantin Zanfir: Da, clar. Familia Grasu are foarte multă experiență și am învățat foarte multe de la ei. Și Costel și Nicoleta Grasu au avut performanțe remarcabile, iar ca antrenori încearcă să transmită toate cunoștințele acumulate de ei de-a lungul timpului. În cazul meu progresul a fost foarte mare. Din noiembrie anul trecut și până acum rezultatele mele s-au îmbunătățit cu 10 metri, ceea ce este destul de mult.

 

 Foto: Constantin Zanfir și antrenorul Costel Grasu

 

Ziarul de Sport: Cum este competitivitatea în sportul pe care îl practici ?

Constantin Zanfir: Nu vreau să par arogant sau încrezut, dar la categoria mea de vârstă nu prea există concurență. Am câștigat naționalele la peste șase metri și jumătate, ceea ce e mult. M-aș bucura să existe cât mai mulți sportivi la aruncarea discului, să existe o concurență mai crescută, pentru că așa putem evolua. Încerc să-mi bat propriile performanțe.

Ziarul de Sport: Care sunt obiectivele tale ?

Constantin Zanfir: Vreau să obțin cât mai multe rezultate bune la competițiile internaționale, iar în acest timp să evit accidentările. Evident, pe termen lung, îmi doresc să particip la Campionatele Europene și Mondiale de Atletism, iar pe termen și mai lung îmi doresc să mă calific la Jocurile Olimpice din 2024. Dar totul trebuie luat pas cu pas și în fiecare zi încerc să pun câte un centimetru în plus pentru aceste obiective.

Ziarul de Sport: Cum arată programul tău ? Cât te antrenezi ?

Constantin Zanfir: E mai complicat, în sensul că eu stau două săptămâni în București și două săptămâni în Pitești. Încă nu m-am mutat definitiv în București. Am pregătire zilnic, mai puțin duminica. Miercuri și sâmbătă am câte un antrenament, iar în celelalte zile am două antrenamente.

Ziarul de Sport: Și în ce constau antrenamentele ?

Constantin Zanfir: Sunt diversificate. Am și antrenamente de viteză, de tehnică, de forță. Ele sunt organizate în funcție de anumite necesități. E nevoie de această diversitate, pentru a evita pe cât posibil monotonia. Știu, lumea își imaginează că arunc discul toată ziua, dar nu e așa. Fac antrenamente specifice tuturor ramurilor atletice și cred că nu întâmplător discobolul e considerat atletul complet.

Ziarul de Sport: Când sunt următoarele competiții pentru tine ?

Constantin Zanfir: Abia anul viitor. În februarie 2018 începe sezonul. Până atunci am pregătire. În toamnă este perioada de pregătire fizică, de acumulare. Tot la anul sper să merg și la Campionatele Mondiale de Juniori de la Tampere.

Ziarul de Sport: Cum a fost anul 2017 pentru tine, pentru că deja poți face bilanțul ?

Constantin Zanfir: Da. Putem vorbi de un bilanț parțial. A fost un an bun. Am câștigat titlul național la juniori. Am fost și la Campionatele Mondiale de Juniori 2 din Kenya, unde am terminat pe 15. A fost cel mai important concurs internațional pentru mine și am fost impresionat de eveniment. Am avansat ca performanțe, dar sper să continui evoluția și să fiu mult mai avansat la finalul anului.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Oct. 2023

Maratonul Internațional București a fost câștigat de marocanul Mohamed Chaboud

 Peste 15 000 de oameni au alergat la Maratonul Internațional București.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.