Reportaj / Horseland: drumul lui Paul Pop și al cailor săi spre Campionatele Mondiale din Lipica (Slovenia)

Autor: Emanuel Sărmășan

Dacă vă mai aduceți aminte, în urmă cu doi ani, Ziarul de Sport se afla în încercarea de a-i apropia mai mult de fenomenul hipic pe admiratorii exemplarelor cabaline.  

Atunci am avut ocazia de a-l cunoaște mai îndeaproape pe pasionatul crescător de cai, Paul Pop („Jack”).

Iată că a venit din nou momentul să stăm de vorbă cu „Jackie”, după ce bistrițeanul a reușit prin multă trudă să obțină ce-a de-a doua calificare la Campionatele Mondiale din Lipica (Slovenia), la atelaje cu doi cai.

Paul a reprezentat România alături de secundul său Nemeș Dorin pentru prima dată în Ungaria, la ediția din 2015.

Împreună cu exemplarele sale Eros, Możesz și Duck a concurat în cadrul probelor individuale pentru a atinge un rezultat cât mai bun cu putință.

Echipa României a terminat pe locul V la finalul întrecerii, fiind cea mai mare performanță în istoria sportului ecvestru la atelaje. Eros este un cal pe linie olandeză, KWPN, de mare perspectivă. La doar 6 ani acesta izbutea să participe în Campionatele internaționale și chiar la Cupa Mondială din Fabiansebestyen.

Ediția din acest an a Mondialelor se va desfășura în perioada 20-24 septembrie în fastuoasa herghelie din Lipica, situată într-un ținut de o frumusețe misterioasă, cu un climat aparte.

Dacă se poate, cu acordul dumneavoastră, vă invit să facem o călătorie în timp și să aflăm mai multe lucruri despre acest sanctuar al sportului ecvestru.

„Legenda” ne spune că în urmă cu mai bine de peste 400 de ani, rasa calului indigen din Karst a fost împerecheată cu alte rase pentru a satisface cerințele curții și armatei familiei regale a Habsburgilor.

Un cal puternic și agil din punct de vedere atletic a fost dorit pentru utilizarea sa în armată și în școlile de echitație, care erau la modă în acele timpuri. Centrele de echitație au sporit dezvoltarea nobilimii de atunci din Europa Centrală.

În consecință, în jurul anului 1562, împăratul habsburgic Maximillian al II-lea a adus calul Andalusian în Austria și a fondat la Kladrub herghelia ce deservea Curtea Imperială Austriacă.

18 ani mai târziu, în 1580, fratele său, arhiducele Carol al II-lea a stabilit o herghelie similară la Lipizza (acum Lipica), localitate situată astăzi pe teritoriul Sloveniei, de unde provine și numele rasei de cal lipițan. De atunci, procesul de selecție pentru această linie de cai este continuat aici cu atenție.

Proprietatea este faimoasă pentru alura aristocratică a grajdurilor, pășunile serene și, desigur, pentru caii minunați. Căluții se nasc închiși la culoare, în primele luni sunt negricioși, urmând ca mai apoi lipițanii să se transforme în adevarate frumuseți albe în timpul maturității.

Sunt animale rapide și inteligente, capabile să îndeplinească toate comenzile exigente ale Școlii Spaniole de Călărie din Viena, nume de rezonanță mondială unde caii sunt antrenați să intreprindă mișcările de dresaj clasic. Caii lipițani de culoare neagră sunt ceva mai rari, dar prezintă o frumusețe și o eleganță de invidiat.

Noi însă ne reîntoarcem în județul Bistrița-Năsăud, unde am asistat la trei antrenamente în compania lui Paul Pop, în zona cartierului Unirea, și în tot acest timp pe trăsură am avut ocazia să aflu o grămadă de curiozități, care m-au captivat pur și simplu ca de fiecare dată. Simțeam cum soarele dogoritor îmi ardea pomeții, umerii, dar nu mai conta.

Eram prea concentrat și fascinat de mersul căluților. Construcțiile sunt în mare toi, așa că inevitabil mai aruncam câte o privire la meseriașii care se aventurau pe acoperișurile caselor în arșița verii. Se răspândea un miros de lemn proaspăt tăiat, în timp ce câmpurile erau parfumate de fânul cules de gospodari. 

Mai întâi l-am întrebat pe Paul Pop, cum a fost la concursul de la Sfântu Gheorghe, unde a participat în această vară, la începutul lunii iulie:

„La Sfântu Gheorghe (Bodok) am avut parte de un dresaj foarte bun. Am beneficiat de aportul deosebit al cailor KWPN pe linie olandeză, Eros și Duck, care au mers până la epuizare. Sunt fericit pentru evoluția acestei perechi. Trebuia să câștigăm, să fim la final pe locul de onoare, dar așa a trebuit să ne mulțumim și cu locul al III-lea.”

Pentru echipajul lui „Jack” urmează finala de la Târgu-Mureș:

„Sperăm ca în finala de la Târgu Mureș să putem avea o evoluție constantă. Să nu facem multe greșeli. Punctele se pot pierde foarte ușor.”

Peste o lună vor avea loc Campionatele Mondiale și am pus accentul în mare parte pe acest subiect. Emoțiile și majoritatea gândurilor duc în acea direcție pentru că programul de pregătire este unul sufocant, atât pentru exemplare cât și pentru driver, care are o misiune extrem de dificilă și de apăsătoare pe umerii săi. Iată ce ne-a povestit în continuare Paul:

„După cum vezi, nu fac altceva decât să mân caii în fiecare zi. Ne rupe căldura, dar noi mergem tot înainte. E foarte greu să te împarți în atâtea locuri, în momentul în care ai și familie. Întotdeauna sportul de înaltă performanță va cere sacrificii. Când vin la fermă trebuie să lucrez cu maximă atenție, pentru că noi ne pregătim ca totul să fie de calitate superioară.

Chiar astăzi (n.r joi 10 august) am primit telefonul prin care am aflat că suntem calificați a doua oară la Cupa Mondială din Lipica, Slovenia. Acolo vor veni cei mai puternici concurenți din lume. Toată spuma cailor va fi acolo.”
 
Interesat de discuție tot mai mult am continuat prin a-l întreba pe Paul Pop, cum se derulează calificarea la un Campionat Mondial și etapele premergătoare acesteia:
 
„Pentru a te califica la Mondiale sunt câteva etape premergătoare. Există mai multe concursuri internaționale cotate cu două sau trei stele. Pentru a putea accede la concursurile de trei stele, automat trebuie bifate competițiile care sunt cotate cu două stele, altfel nu există vreo șansă de a lua parte la o întrecere de asemenea anvergură”.
 
 
De-a lungul anilor, Paul a apelat la Jozsef Dobrovitz din Ungaria, un reputat antrenor de patru cai, care a reușit să obțină poziții fruntașe la Campionatele Mondiale. Am luat în considerare și acest aspect important, dacă Paul a mai reușit să se pregătească cu căluții săi acolo, la ferma din Pustă:
 
„La Dobrovitz nu am mai avut timp să mergem. Odată ce am prins anumite trucuri acolo este esențial să le șlefuim mai departe și să intreprindem singuri ce am învățat, altfel e risipă de timp. Iar noi vrem să muncim până la epuizare, să ne corectăm și să ne perfecționăm.”
 
Colaborarea cu antrenorul maghiar Jozsef Dobrovitz s-a dovedit a fi una de bun augur prin prisma rezultatelor obținute de Paul Pop. Iar aici amintim prima sa calificare la Campionatul Mondial din Ungaria în 2015 la Fábiánsebestyén, unde bistrițeanul s-a străduit să aibă o evoluție cât mai bună în concursul individual. Apoi a urmat locul I pe echipe, cucerit în toamna aceluiași an în cadrul Campionatului Național de la Târgu-Mureș. 
 
 
Făcând parte din clubul Lipicai, Paul a folosit aceeași garnitură ca la Beclean, compusă din Nemeș și Szilver. La Beclean echipajul lui „Jack” a încheiat pe treapta a treia a podiumului. Iată doar câteva dintre rezultatele cuprinse în palmaresul deosebit al lui Paul Pop!
 
Nu am ezitat să-l întreb pe Paul cât de importantă este vârsta exemplarelor când participi la un Campionat Mondial, alimentația acestora și cum va fi procesul de instalare la Lipica. Un cal trebuie să fie rodat cel puțin patru ani ca să ajungă în competiții de acest gen:
 
„La un Campionat Mondial se merge întotdeauna cu caii cei mai în vârstă. Aceștia sunt expuși la probe solicitante, iar uzura este una pe măsură. De aceea îți explicam că nu există o probă mai dificilă ca alta. Toate au coeficientul lor ridicat de dificultate. La dresaj ai nevoie de finețe, iar musculatura cailor trebuie să fie foarte stabilă. La maraton îți trebuie multă viteză. Calul e nevoit să percuteze imediat la comenzile driver-ului și să aibă simțurile bine dezvoltate în abordarea tuturor obstacolelor.
 
 
Competiția va începe pe 20 septembrie, noi va trebui să plecăm mult mai repede. Vom dormi o noapte în Ungaria și după aceea vom face pasul direct către Slovenia. Controalele medicale prezintă o exigență greu de descris. Calul trebuie să fie sănătos din cap până în picioare, fără nici măcar o mică scăpare, dacă nu echipajul respectiv este eliminat automat din concurs și n-a făcut nimic.
 
O altă specificație importantă este reprezentată și de trăsură, care trebuie obligatoriu să fie de bună calitate. Dacă nu e de bună calitate se strică. Frânele trebuie să fie foarte bune, fierul, sudurile ca să poată primi din șocuri. Dintotdeauna m-am știut cu caii, niciodată nu am avut sub 10 cai. Aici e vorba de un driver profesionist până la urmă, nu ne putem permite orice, iar sclipirea face diferența. Caii mei nu trag lemne în pădure. 
 

 
Iar referitor la nutriție și alimentație, pentru caii de tip sport (lipițani și KWPN) folosim mâncare profesională.” 
 
La toate cele spuse de „Jack, regele cailor” am început să înțeleg munca care se ascunde în spate. Mi-am dat seama ce rigori implică o astfel de competiție, ce seriozitate și câtă răbdare trebuie avută cu un căluț, pe care la televizor îl admirăm, dar nu ne dăm seama de ce se află în spatele reflectoarelor, pentru a ajunge ca un exemplar să poată evolua la un astfel de nivel.
 
Se pare că familiei de la „Ferma Jack” i se va alătura un nou cal de tip sport pe linie olandeză, KWPN, în vârstă de 7 ani. Despre toate acestea ne-a povestit cu aceeași răbdare Paul, precum și despre mânzul de un an pe linie Trait Comtois, o rasă mai fină de cai grei provenită din Hexagon:
 
 
„Da, intenția noastră e să mai aducem un KWPN în vârstă de 7 ani pentru atelajul mare de KWPN. De un an nu-l mai avem pe Mozesz, pe care l-am dat în Ungaria. Să vedem cum vor merge lucrurile. Deocamdată avem un mânz de rasă franceză, Trait Comtois. Are un an și deja este la fel de înalt precum tatăl său. Trait Comtois e o linie mai fină de cai grei care se folosește la muncile agricole.”
 
Pe lângă pasiunea pentru cai, Paul este atras și de rasa câinilor ciobănești de Asia Centrală. De-a lungul vremii, a reușit cu mari eforturi să pună pe picioare o frumoasă canisă și să participe la expoziții și concursuri unde a obținut rezultate notabile. La expoziția Bistritzer Big Show din cartierul Heidenfeld (Viișoara), desfășurată în primăvara anului trecut, a fost prezent și Paul Pop:
 
„Expoziţiile de câini sunt foarte interesante. Oamenii care iubesc animalele ar vrea să aibă o calitate cât mai bună în ele şi aici apar automat diferențele. Eu cresc ciobănesc de Asia centrală, o rasă veche de 4000 de ani. Sunt câini foarte buni de pază, a turmelor, a depozitelor, pentru tot ce trebuie. Sunt câini de talie mare, dar ei sunt aşa cum îi creezi. Dacă vrei, poţi să-l faci o armă mortală, dacă nu, un câine cuminte pentru familie.
 
 
Unul dintre câinii mei are trei ani, îl cheamă Ahile, are 106 kg, nepot de campion mondial şi pe linia mamei, şi a tatălui, iar fetiţa are 6 luni, tot aşa, nepoată de campion. Ahile s-a născut la noi în canisă, e unul dintre cei mai masivi câini şi a trebuit să îi dăm un nume pe măsura felului în care arată şi după caracterul lui. E deja un câine campion. Are titlul de România junior”, ne-a relatat Paul Pop despre expoziția din acel an. 
 
Prinț și Nico sunt doi cai Frizieni pe linie olandeză folosiți pentru diverse nunți și show-uri. Paul a luat parte inclusiv la show-urile cu patru cai.
 
Copiii pot veni la „Ferma Jack” să ia lecții de echitație pe ponei și pe ceilalți cai de talie mare. Pe lângă rasele menționate mai sus, Paul mai crește și un exemplar cabalin pe linie cehă - Kladburg.
 
„Pensiunea Haiducilor” este străjuită de gardurile lungi ale fermei și se află la câteva minute de orașul Bistrița, fiind situată la ieșirea din cartierul Unirea, spre comuna Livezile, în zona cunoscută cu denumirea „Cotu’ Iadului”. Din drum se poate admira frumoasa proprietate.
 
Pensiunea are un aspect rustic, deține un restaurant, camere cu băi proprii, iar pe timp de iarnă au loc plimbări cu sania cu zurgălăi, pentru cei care își doresc o experiență de neuitat.
 
 
O altă zi toridă de vară s-a scurs parcă nesperat de repede în compania lui Paul și a căluților săi. Fantezia, misterul și dorința intrinsecă de a cunoaște mai mult sunt doar câteva dintre elementele care te cuprind organic, odată ce ai pătruns în „Horseland” – un tărâm al cailor desprins parcă din desenele animate și poveștile cu prinți și voievozi.
 
sursa fotoarhivă Paul Pop
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!