Povestea Ford T, cea mai cunoscută mașină din lume. 109 ani de la primul model

Autor: Pompiliu Constantin

Henry Ford a schimbat viața multor oameni datorită invențiilor sale.

Industriașul născut în Michigan, la 30 iulie 1863, a creat la începutul secolului al XX-lea un model de mașină popular, care avea să rămână în istorie pentru utilitatea sa.

În 1903 a înființat Ford Motor Company, în Detroit, iar la scurt timp a apărut modelul Ford-T. Acesta este un automobil construit de Henry Ford, Childe Harold Wills si doi maghiari, Jozsef Galamb si Eugene Farkas. Evenimentul s-a produs în 1908.

Inovația a constat în faptul că mașina a fost lansată pe piață la un preț accesibil. Până atunci, majoritatea mașinilor era costisitoare și doar cei înstăriți și le puteau permite. Ford T era ușor de utilizat, întreținut și manevrat pe drumurile accidentate. A fost produs în mod masiv datorită inovatoarelor linii de asamblare. Primul model a ieșit din fabrică la data de 12 august 1908, adică în urmă cu exact 109 ani.

Henry Ford a conceput Modelul T astfel încât să fie ușor de condus, deoarece se adresa unor oameni care nu se pricepeau la arta șofatului. Ford-T beneficia de un motor plasat în față, care producea 20 de cai putere și permitea o viteză maximă de 72 km/oră.

În prima perioadă a existenței acestui model, Ford vopsea mașinile doar în negru pentru că această culoare se usca foarte repede. Ulterior, cromatica s-a diversificat.

Primele mașini Ford-T au fost construite în 12 ore, dar odată cu perfecționarea automatizării sistemului de producție, procesul de asamblare s-a redus la doar 93 de minute. De-a lungul timpului s-au construit peste 15 milioane de astfel de exemplare. Modelul T a fost înlocuit în 1928 de Ford Model A.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 01 Iun. 2018

Chinezii de la Huansu au scos un model asemănător cu Lamborghini Urus, de 15 ori mai ieftin

 Piața auto fierbe din nou, după ce Huansu, companie chineză, a lansat oficial modelul Hyosow, o copie după SUV-ul Lamborghini Urus.

Autor: Andrei Szabo / 29 Mai 2018

Cele mai vândute mașini în fiecare țară din Uniunea Europeană

 Cercetătorii de la compania Jato Dynamic au realizat un top al celor mai bine vândute modele din fiecare țară membră a Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția, în primele 4 luni ale anului.

Autor: Maria Sorescu / 24 Mai 2018

Bosch a solicitat autorizație pentru a testa mașini autonome la Cluj-Napoca

 Compania germană Bosch este una dintre firmele care dezvoltă software pentru mașini autonome, iar nemții dețin un centru de tehnologie în Cluj-Napoca.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Ziua CR7 la Torino. Cristiano Ronaldo a acaparat atenția presei din Italia

 Portughezul Cristiano Ronaldo a fost în centrul atenției în ultimele zile, iar astăzi a acaparat spațiul media.

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Chivu debutează în cariera de antrenor la Inter Milano

 După ce a cochetat cu ideea de lucra în zona administrativă a unui club de fotbal, Cristian Chivu a luat o decizie surprinzătoare.

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2018

10 tineri jucători de urmărit în noul sezon de Liga 1

 Înaintea startului de sezon 2018/2019 în Liga 1, vă propunem zece tineri jucători, debutanți sau cvasi-debutanți în primul eșalon, care promit lucruri frumoase pe viitor.