Istoria uitată a pushball-ului, un sport inventat în America

Autor: Pompiliu Constantin

Moses Crane a fost un american pasionat de invenții în secolul al XIX-lea.

Nu era îndrăgostit de sport, deși cei trei fii ai săi jucau fotbal la Harvard.

I se părea că ideea de a urmări o minge mică nu e deloc plăcută, astfel că s-a gândit să inoveze și să pună bazele unui sport mai degrabă fizic.

Așa că a găsit soluția de a inventa un sport cu o minge uriașă, împinsă din mai multe părți.

În 1894 a găsit un meșter care să-i construiască o minge gigantică. I-a plătit acestuia 175 de dolari, echivalentul a 4500 de dolari în ziua de azi, iar după câteva luni de experimente alături de fiul lui Edwin, a pus bazele noului sport, pushball.

Sportul lui a găsit destui practicanți, iar ideea a ajuns chiar și în presa britanică. În 1902 s-a jucat primul meci de pushball în Marea Britanie în fața a 4000 de spectatori. Mingea era construită din pielea a șase cai și a durat peste două ore pentru a fi umflată. Jocul implica angrenarea a două echipe a câte opt oameni, cu puncte bonus pentru echipa care împinge mingea în terenul de țintă advers.

Impresiile au fost împărțite. Mulți au respins noul joc, în timp ce alții l-au descris drept amuzant și distractiv. Nu a reușit să ia fața unor sporturi precum cricketul, tenisul de masă sau fotbalul. Marele dezavantaj era legate de faptul că era un sport lent, iar cei fără forță s-au arătat nemulțumiți.

Pentru a diminua din necesitatea forței fizice, inventatorul american a încercat să înlocuiască oamenii cu cai. Apoi au fost folosite mașinile pentru a împinge mingea. Toate aceste încercări au îndepărtat curioșii, dar și pasionații acestui sport. Treptat, pushballul a pierdut din interes până când a ajuns o activitate anonimă. Iar în timp ce alte sporturi au evoluat și au fost organizate sub cupola unor federații, pushballul a dispărut.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !
 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 08 Iul. 2018

Studiu / Ședințele de pilates îmbunătățesc performanțele alergătorilor

 Pilates-ul este un sistem de exerciții fizice dezvoltate de către neamțul Joseph Pilates în prima jumătate a secolului al XX-lea. 

Autor: Maria Sorescu / 06 Iun. 2018

UNEFS lansează un material educațional privind avertizarea asupra neregulilor din sport în cadrul unui workshop internațional

 Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS) va organiza workshop-ul „Avertizarea sportivă - ca mediu educaţional pentru formarea unei atitudini etice”.

Autor: Maria Sorescu / 06 Iun. 2018

Romfilatelia lansează timbre dedicate Cupei Mondiale din Rusia

 Romfilatelia, instituţia desemnată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti, a pus în circulație o serie de timbre dedicate Cupei Mondiale din Rusia.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Ziua CR7 la Torino. Cristiano Ronaldo a acaparat atenția presei din Italia

 Portughezul Cristiano Ronaldo a fost în centrul atenției în ultimele zile, iar astăzi a acaparat spațiul media.

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Chivu debutează în cariera de antrenor la Inter Milano

 După ce a cochetat cu ideea de lucra în zona administrativă a unui club de fotbal, Cristian Chivu a luat o decizie surprinzătoare.

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2018

10 tineri jucători de urmărit în noul sezon de Liga 1

 Înaintea startului de sezon 2018/2019 în Liga 1, vă propunem zece tineri jucători, debutanți sau cvasi-debutanți în primul eșalon, care promit lucruri frumoase pe viitor.