Interviu exclusiv cu antrenorul Per Johansson despre experiența CSM București, noua echipă a Capitalei și șansele României la Campionatul Mondial

Autor: Viorel Berbece, Alexandru Pavel

Exuberant, pasionat și dedicat, sunt câteva din calitățile antrenorului Per Johansson, cel care a pregătit-o pe CSM București în ultima parte a sezonului.

Tehnicianul de 46 de ani a rămas în memoria fanilor handbalului românesc deși nu a stat mult pe banca „tigroaicelor”.

A redresat corabia lui CSM București și a condus echipa către un loc 3 în Liga Campionilor. 

Per Johansson are ca reper de performanță perioada petrecută pe banca naționalei Suediei între 2009 și 2012, cu care a cucerit medalia de argint la Campionatul European din 2010, după o semifinală câştigată în faţa României.

Antrenorul suedez ne-a răspuns întrebărilor legate de perioada petrecută la CSM București, cum vede noua formulă a „tigroaicelor”, dar și cum anticipează prestația naționalei României la Campionatul Mondial.


Ziarul de Sport: În primul rând, spuneți-mi cum ați caracteriza timpul petrecut pe banca CSM-ului și experiența românească per total?

Per Johansson: Aș vrea să spun pentru început că sunt foarte onorat că am avut ocazia să fiu antrenorul principal al unui astfel de club, precum CSM. A fost o perioadă grozavă din cariera mea de antrenor. Și a fost de asemenea un sentiment plăcut să mă întorc la un nivel de top.

M-am înțeles foarte bine încă din start cu Adrian Vasile, Linus Persson și ceilalți membri ai staff-ului. Am avut un timp limitat la dispoziție pentru a întoarce lucrurile, dar cred că am reușit să progresăm mult în timpul mandatului meu la CSM. Iar experiența mea în România per total a fost și ea una foarte bună. Am întâlnit o grămadă de persoane prietenoase care m-au susținut atât pe mine, cât și echipa. Pot spune că m-am îndrăgostit un pic de România...

Ziarul de Sport: Ați știut de la bun început că nu veți fi decât un antrenor intermediar în proiectul CSM București, nu unul de lungă durată. V-a deranjat asta vreodată?

Per Johansson: Nu, chiar deloc. Acel contract pe o perioadă scurtă de timp a fost cel mai potrivit lucru, atât pentru mine, cât și pentru club. Și cred că a făcut ca provocarea să fie și mai mare. Am fost încântat cu nivelul de presiune și am știut că erau multe puse în joc și că am doar două jocuri la dispoziție (cele cu FTC) pentru a-mi demonstra abilitățile și a conduce echipa pe drumul cel bun. Am fost foarte fericit că am reușit o „dublă” atât de bună contra lui Ferencvaros și că am ajuns în Final 4.

Ziarul de Sport: Dacă vi s-ar fi oferit o poziție de antrenor secund la CSM, ați fi acceptat să rămâneți?

Per Johansson: CSM are deja în Adrian Vasile cel mai bun antrenor secund pe care orice tehnician îl poate avea. Este implicat cu toată inima în acest proiect și pe deasupra este foarte talentat în ceea ce privește pregătirea fizică, dar și ca secund. Fetele îl plac foarte mult, iar eu pot să spun că a fost cel mai bun asistent pe care l-am avut. CSM ar trebui să fie foarte mândră că îl are pe Adrian în acest proiect.

Ziarul de Sport: Personalitatea dumneavoastră puternică și maniera uneori vulcanică de a vă exprima pe bancă a fost foarte apreciată de către publicul din România. Cum a fost să aveți fanii CSM-ului în spate, în acel sfert de finală cu Ferencvaros, jucat la București?

Per Johansson: Jocul de „acasă” împotriva celor de la FTC a fost o experiență uluitoare pentru mine. Îmi amintesc când am intrat în arenă și am văzut că era plină cu suporteri români. Mi-am zis că am să le ofer lor și echipei fiecare strop de energie pe care îl pot produce. Publicul m-a transformat într-un leu abia scăpat din cușcă. Iar una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele legate de România sunt acele ultime trei minute din meciul de la Sala Polivalentă în care am înscris trei goluri la rând în ultimele 90 de secunde (de la 27-25 la 30-25) și arena a sărit în aer, efectiv! A fost o experiență incredibilă pentru mine. Puteam atinge, ca să spun așa, toată iubirea pe care fanii CSM-ului o transmiteau echipei.

 

Ziarul de Sport: Tot legat de acel sfert de finală, ați reușit să treceți peste lucrurile șocante care s-au petrecut la meciul din deplasare cu Ferencvaros?


Per Johansson: Eram pregătiți ca publicul să fie foarte gălăgios și să creeze o atmosferă care să o împingă pe FTC de la spate. Și că s-ar putea să apară și probleme pe parcursul jocului. Dar aș vrea să spun de asemenea că fanii FTC au creat un zid de sunet fantastic și că și-au încurajat echipa într-un mod pozitiv. Dar e păcat, totodată, că au fost și unii fani care nu au respectat-o deloc pe CSM ca echipă, strigând lucruri foarte urâte și aruncând cu tot felul de lucruri pe parchet. Dar cât timp meciul a fost întrerupt fetele au rămas foarte calme și concentrate și pot spune că am fost tare mândru de ele.

Am jucat cel mai bun handbal al nostru după ce jocul s-a reluat. Pentru mine aceste jocuri, cât și atmosfera de derby estic din „dubla” cu FTC va rămâne o amintire de neuitat. A fost mai degrabă un fel de meci România-Ungaria decât unul CSM-FTC. Îmi amintesc că după victoria din Ungaria, după ce ne-am întors la București, o femeie în jur de 60 de ani a venit la mine și m-a îmbrățișat, plângând și zicându-mi: „Vă mulțumim că ați ajutat România să învingă Ungaria, nu vom uita asta niciodată!”. După acele meciuri am înțeles cât de importante sunt sporturile pentru oamenii din România.

Ziarul de Sport: Acum să vorbim și despre acel Final Four. Privind înapoi, ar fi putut CSM să facă mai multe sau a fost Vardar pur și simplu mai bună? Regretați vreo decizie luată în timpul acelui Final Four?

Per Johansson: Am avut chiar o pregătire foarte bună înainte de Final Four, iar echipa era într-o stare de spirit bună și ne concentram cu toții pe ce aveam de făcut. Ne-am antrenat bine și pot spune că fetele au dat totul pentru a pregăti cum se cuvine turneul. Cred că am analizat-o corect pe Vardar și nu cred că un lucru anume din tot ce au făcut ele ne-a surprins, înafara faptului că au fost foarte exacte și că a fost „ziua lor”, cum se spune.

Nu mi-am recunoscut fetele în timpul meciului și pot spune că am avut o zi chiar foarte proastă. Am început foarte prost și asta ne-a făcut să deviem de la planul de joc și să acționăm sub stres. Am lucrat foarte mult pe partea de defensivă în pregătirea jocului, dar cred că oricine a văzut meciul își poate da seama că am fost depășiți la toate capitolele de Vardar. Adversarele au jucat cu multă încredere și chiar și după pauză au controlat jocul.

Bineînțeles că am fost foarte dezamăgit după meci, pentru că eu eram antrenorul și deci principalul responsabil pentru jocul echipei. Am eșuat. Dar pot să vă spun că apoi fetele s-au pregătit din greu pentru meciul de bronz, cu Buducnost. Pentru mine a fost cel mai important meci din carieră. Și asta pentru că a fost un meci foarte greu de pregătit. În echipă aveam cam 80% dintre jucătoare foste câștigătoare de CL cu diferite cluburi. Nu știam cum vor reacționa înaintea unui meci pentru medaliile de bronz. Dar s-a dovedit că ele își doreau foarte mult și acest loc și au arătat asta, când au depășit-o fără probleme pe Buducnost. La final, echipa a fost foarte fericită pentru medaliile de bronz câștigate, dar mai ales pentru marea revanșă pe care și-a luat-o după meciul cu Vardar.

Ziarul de Sport: Cum credeți că se va descurca echipa de acum, mai ales că a venit și Cristina Neagu?

Per Johansson: Sezonul viitor CSM va avea cea mai bună echipă din istoria clubului. Asta e clar. Câteva jucătoare foarte bune au venit la club. Hagman e o marcatoare pur sânge și o fată de aur, Kurtovic e o jucătoare foarte solidă, Frafjord a avut un sezon foarte bun cu Larvik, Jacobsen este de mulți ani o apărătoare foarte bună. Și, bineînțeles, mai e și Neagu, care e Regina României, din toate punctele de vedere. Totuși, Györ și Vardar rămân niște adversare foarte puternice, iar CL nu va fi ușor de câștigat. E clar, însă, că sunt în top trei în ceea ce privește șansele de câștig.

Ziarul de Sport: Dar Helle Thomsen? Va reuși ea să controleze o echipă plină de superstaruri?

Per Johansson: Helle este o antrenoare foarte experimentată, cu multe merite în handbal și are atât experiența cluburilor, cât și a naționalelor, la un nivel înalt. Va fi o mare provocare pentru Helle această veritabilă „dream team”. Dar cred cu tărie că ea este alegerea corectă și că va reuși să aducă titlul suprem înapoi în București și în România.

Ziarul de Sport: Dacă ați avea posibilitatea să luați cu dumneavoastră o jucătoare dintre cele antrenate la CSM, care ar fi aceea?

Per Johansson: Camille Ayglon pentru faza de apărare, pentru că ea este una dintre cele mai bune jucătoare din lume pe acest segment și pot spune că ea respiră și gândește „defensivă” mereu. Iar pentru ofensivă, pe Isabelle Gulldén pentru că e un geniu.

Ziarul de Sport:  Ce planuri de viitor aveți? Vă gândiți să vă întoarceți în România, dacă o astfel de oportunitate reapare în viitor?

Per Johansson: O voi antrena pe Boden Handboll IF, o echipă din prima ligă suedeză de handbal. Au un proiect interesant. Handbalul este foarte important pentru oraș, echipa are mulți oameni la meciuri, dar și mulți sponsori. Iar combinația de jucătoare e cam la fel ca la CSM, cu 50 % handbaliste din afară, 50 % din țară. Am prevăzută o clauză în contract prin care pot pleca la orice club european mă dorește după 1 Februarie 2018, mai ales dacă apare cumva vreo șansă precum cea ivită cu CSM-ul în această primăvară. Chiar îmi place Europa de Est și sunt încrezător că voi mai primi oferte din zonă pe viitor.

Legat de România, așa cum am mai spus, am avut foarte plăcute și în mod cert, dacă voi primi o ofertă corectă de la un club bun de la voi, m-aș întoarce cu cea mai mare plăcere.

Ziarul de Sport: Dumneavoastră ați făcut o treabă bună și cu naționala Suediei, astfel că v-am putea numi un expert și în ceea ce privește echipele naționale. Ce șanse are România să obțină o medalie la următorul Campionat Mondial? Și cine credeți că se va impune acolo?

Per Johansson: Eu voi fi un suporter al Suediei, dar și al României pe durata Campionatului Mondial. Voi lucra pentru Eurosport ca expert-comentator, deci voi vedea multe meciuri în Germania. România cred că trece printr-un fel de schimb de generație, dar tot are o echipă bună și un antrenor foarte experimentat, pe Martin Ambros. Nu cred că România va lua o medalie, ci mai degrabă un loc 5-8. Iar Norvegia va câștiga Campionatul Mondial.

Ziarul de Sport: La final, dar nu în cele din urmă, un mesaj pentru suporterii CSM București?

Per Johansson: Mi-a plăcut modul în care v-ați încurajat echipa în acel sfert de finală cu FTC, dar și la Budapesta, pe toată durata acelui Final Four. Mai ales m-a impresionat modul în care v-ați susținut echipa pe durata acelui meci de tristă amintire cu Vardar. Iar pe durata meciului pentru bronz cred că fiecare jucătoare a simțit încurajările venite de la voi. Voi sunteți și veți fi mereu foarte importanți pentru echipă, mai ales la meciurile europene. Sunteți grozavi!
 

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

English version of the interview


Ziarul de Sport: First of all, how would you rate your time at CSM and the Romanian experience per total?


Per Johansson: First of all I am very honored that I was the head coach for such a big club as CSM. It was a great time in my coaching career. For me it was really nice to be back on the international top level. I had a great team with many great players who supported me and my ideas from the beginning. I also connected really good from the start with Adrian Vasile, Linus Persson and the other members of the staff around the team. We had short time to turn things but I think we really managed to develop a lot during the time I was the head coach in CSM. My experience from Romania in total is also very good. I met a lot of friendly persons who really supported me and the team. I actually got a little in love with the Romania.


Ziarul de Sport: You knew right from the start that you will be an intermediate coach in the CSM project, not a long-term one. Did that ever bother you?

Per Johansson: No it didn't bother me. The short-term contract suited both me and the club in a good way. It actually made the challenge even bigger. I was thrilled over the pressure and I knew it was a lot at stake and that I just got 2 games (games vs FTC) to show my skills together with the team. I was very happy that we did such a good performance vs FTC over the two games in the quarterfinal and went through to the Final 4.


Ziarul de Sport: If it were for you to receive an offer to stay on as a assistant coach at CSM, would you have accepted it?


Per Johansson: CSM have in Adrian Vasile already the best assistant-coach a head-coach can have. He has his heart in this project and he is very skilled as a physical coach and also very skilled as an assistant handball coach. The girls like him a lot and for me he was the best assistant coach I have ever had. CSM should be very happy to have Adrian in this project.


Ziarul de Sport: Your strong personality and sometimes volcanic way of manifestation were very appreciated by the Romanian public. How did it feel to have the CSM fans behind you, especially in that quarterfinal match played against Ferencvaros, in Bucharest?

Per Johansson: The home game vs FTC was an outstanding experience for me. I remember when I entered the arena and it was packed with Romanian supporters. I said to myself I will give them and the team every inch of energy I can produce. The crowd transformed me in to a lion who recently got released from the cage. One of my biggest memory from the time in Romania is the last three minutes from the game in Sala Polivalenta when we scored 3 goals in a row in the last 90 seconds (from 27-25 to 30-25) and the arena totally exploded. It was a amazing experience for me. I could touch the love that the CSM fans gave to the team.


Ziarul de Sport: About that quarterfinal, have you managed to get over the shocking things that happened when playing against Ferencvaros away?

Per Johansson: We were prepared that the crowd should be very loud and trying to create a atmosphere tosupport the FTC and that things really could get messy during the game. But first of all I also want to say that the FTC-fans created a great sound-wall and really supported their team in a good way. But its a pity that some fans also showed very bad respect to the CSM-team by shouting really bad things and throwing things onto the floor. When the game was interrupted my girls acted extremely calm and focused and I was so proud of them. We played our best handball after the game started again. For me the games and the Eastern-derby vs FTC both home and away is a memory for life. It was more like Romania vs Hungary instead of CSM vs FTC. And after the victory when I came back to Bucharest a lady in her late 60s came up to me hugging and crying and saying ’Thank you so much that you helped Romania beat Hungary, we will never forget that’. After those games I understood how important sports is for the people in Romania

Ziarul de Sport: Now to talk about that Final 4. Looking back, could CSM have done better, or was Vardar simply better? Do you regret anything, any call that you made during the Final 4?

Per Johansson: We hade really nice preparation before Final 4 and the team had good spirit and were dedicated. We trained good and the girls gave everything to prepare for the final tournament. I think we analyzed Vardar correctly and nothing they did surprised us except that they were extremely sharp and really had ’the day’. I didn't recognize my girls during the game and we had a really bad day. We got a really bad start and left our game-plan very early in the game and acted stressed. We had worked a lot on the defensive part in the preparation but everyone who saw the first half could see that we got outplayed by Vardar. Vardar came with confidence and even after the halftime break they controlled the game. Of course I was very disappointed after the game as I was the head-coach and I was the main responsible for the team. We failed. But I will also say that the team made a extremely hard work to prepare for the Bronze game vs Buducnost. For me it was my most important game in my career. It was a very difficult game to prepare for. In my team I had like 80% of the players who had already won a CL-title in different clubs. I didn't knew how they should react before a bronze game. But they really wanted the bronze medal and they showed it when they outplayed Buducnost. The team was extremely happy for the bronze medal and that they took a big revenge after the bad game vs Vardar.

Ziarul de Sport: How do you think the team will do now, especially with Cristina Neagu now on board?

Per Johansson: Next year CSM will get the greatest squad in the clubs handball history. That's a fact. Some really good players came to CSM. Hagman is a goalgetter and a golden girl, Kurtovic is a very solid player, Frafjord was extremely good in Larvik last season, Jacobsen has been good for many years as a center defender. And of course Neagu who is the Romanian Queen in every aspect. Still they have really strong opponents as Györ and Vardar and it will not be easy to win CL. But for sure they will be among the top 3 favorites to win.


Ziarul de Sport: How about Helle Thomsen? Will she manage to cope with a team full of superstars?


Per Johansson: Helle is a very experienced coach with lots of good merits and she has experience from both club and national teams at high level. It will be a big challenge for Helle with the ’dream team’ she will coach. But I think she definetly is the right choice to bring the CL-title back to Bucharest and Romania.


Ziarul de Sport: If it were for you to have the possibilty to take one player that you trained at CSM, who would that be?


Per Johansson: Camille Ayglon in the defense, because she is one of the best defensive players in the world and that she always breath and think defense a lot. Isabelle Gulldén as a offensive player because she has a mastermind.


Ziarul de Sport: What are your future plans? Ever thinking of coming back to Romania, should the opportunity arise?


Per Johansson: I will coach a team in the Swedish 1st Division called Boden Handboll IF. They have a interesting project. Handball is very big in the city, they have lots of people on the games and lots of sponsors. The combinations of players is almost the same as in CSM with 50% players from outside Sweden and 50% of the players from Sweden. I have a paragraph in my contract saying I can leave for a club in Europe after 1 Febrruary 2018 if I get the same chance as I got with CSM this spring. If I don't leave Sweden this season I will probably do it in 1-2 years. And I really want to come to a club who can win titles. I really like Eastern Europe so I am hopeful there will come some new offers in the future.


As I said I have very good memories from my time in Romania and of course if I get the right offer from a good club in Romania I will be pleased to come back.

Ziarul de Sport: You did a fine job with Sweden, so we can say that you are an expert in the field of national teams as well. How do you rate Romania's chances of getting a medal at the upcoming World Championship? And who do you think will win it?


Per Johansson: I will cheer for Sweden and Romania during the World Championship. I will work for Eurosport as an expert commentator so I will see a lot of games in Germany. Romania is in some kind of generations change I think but they stil have a good team and a very experienced coach in Ambros. I don't think they gonna take a medal but maybe 5-8 place. Norway will win World Championship.

Ziarul de Sport: Last, but not least, a message for the CSM supporters?

Per Johansson: I really loved the way you supported our team in the quarterfinal vs FTC and in Budapest during Final 4 it was totally amazing how you supported CSM when we hade a really tough time when we played Vardar. Also in the bronze game every player could feel the support you gave the team. You are and will always be very important for team when it comes to big European games. You are really great…

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 17 Dec. 2023

Franța, campioană mondială la handbal feminin

 La Herning, în Danemarca, finala Campionatului Mondial a fost o confruntare de cinci stele. 

Autor: Mihai Constantin / 13 Dec. 2023

Oficial / Cristina Neagu s-a retras de la echipa națională

 Reacțiile nu au întârziat să apară.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.