Interviu cu rutierul Valentin Vasiloiu despre provocările unui junior în ciclismul românesc

Valentin Vasiloiu este ciclist la Petrolul Ploiești.

În mai puțin de doi ani de ciclism, juniorul a impresionat la nivel național, câștigând numeroase medalii. 

Valentin Vasiloiu este dublu campion național la fond și contratimp în acest an la juniori, a câștigat Velo Tour Sălaj, are locul 1 la Cristian Grand Prix U23, dar și două locuri secunde la Novak Cycling Academy Cup. Anul trecut a cucerit 4 medalii la Campionatul Național de pistă: două de aur, două de argint.

Rutierul de 17 de ani ne-a răspuns la întrebări în drum spre un nou concurs la care speră să impresioneze.

 

Ziarul de Sport : Cum te-ai apucat de ciclism și cand ți-ai dat seama că ești talentat ?

Valentin Vasiloiu : M-am apucat de ciclism datorită colegului meu Andrei Ionuț, cel care practica acest sport și care mi-a zis la începutul lui 2016 să vin la ciclism cu el. Când am văzut că într-o perioadă atât de scurtă am început să câștig mi-am dat seama că pot face perfomanță.


Ziarul de Sport : Nu ești singurul din comuna Albești-Pelologu care se remarcă în ciclism la tineret. De unde această pepinieră la voi în localitate ?

Valentin Vasiloiu : Nu e ceva întâmplător. Ne-am cooptat unul pe altul, cum a fost cazul meu. Andrei Ionuț a fost cel care m-a ajutat foarte mult la început și acum colaborăm la concursuri pentru a câștiga.

Ziarul de Sport : Care este competiția care ți-a plăcut cel mai mult?

Valentin Vasiloiu : Îmi plac toate competițiile. Cred că încă sunt în faza în care mă bucur de orice tip de concurs, încerc să scot maximum din fiecare, deși încep să-mi placă tot mai mult cursele pe munte și cele de contratimp individual.



Ziarul de Sport : Cât de mult te antrenezi ?

Valentin Vasiloiu : Mă antrenez aproape în fiecare zi. Am doar o zi de pauză. Spre exemplu, avem o zi în care pedalăm peste 100 de km, a doua zi ceva mai puțin, după care iar peste 100 de km și tot așa. Tehnica fierăstrăului, cum ne spune domnul antrenor Constantin Ciocan. Avem și antrenamente de refacere, care constau în plimbări scurte.

Ziarul de Sport : Antrenamentele fizice în ce constau ?

Valentin Vasiloiu : Antrenamentele la sală le facem de obicei iarna. Eu prefer să fac pregătirea fizică tot în aer liber. Mă pregătesc prin zăpadă și prin pădure, deseori trăgând cauciucuri. 

Ziarul de Sport : Cum vezi fenomenul ciclismului în România ?

Valentin Vasiloiu: Ciclismul în România nu este chiar la un nivel ridicat și un indicator în acest sens este că avem puțini sportivi care concureză pentru echipe pro continentale.

Ziarul de Sport: Care este ciclistul sau sportivul care te inspiră ?

Valentin Vasiloiu: Chris Froome este ciclistul care mă inspiră, deoarece a câștigat de patru ori Turul Franței.


Ziarul de Sport: Care a fost cel mai urât lucru care ți s-a întamplat într-o cursă ?

Valentin Vasiloiu: Căzăturile sunt cele mai urâte momente. Am căzut de doua ori urât, o dată anul trecut și o dată anul acesta, la prima competiție. Este destul de dureros să câștigi, în condițiile în care știi că poți câștiga cursa respectivă. Spre exemplu, la Turul Dobrogei, în primi 5 km, am intrat într-o mașină de pe margine. Am spart cu mâna oglinda și cum nu aveam experiență și curse în picioare m-am panicat și mi-am așteptat antrenorul cu mașina. Până când a venit el, am pierdut destul de mult timp. Apoi am fost nevoie să pedalez 20 de km singur prin ploaia torențială, prin vântul foarte puternic, să prind plutonul, dar până la urmă am reușit. Mai sunt probleme și cu roțile sparte, dar acestea se rezolvă relative repede. Te oprești și o schimbi imediat.


Ziarul de Sport: Constantin Ciocan este antrenorul vostru la Petrolul. Cu fiul lui, Alex Ciocan, v-ați pregătit ?

Valentin Vasiloiu: Da, domnul Constantin Ciocan are multă experiență, este dedicat și ne ajută mult. Cu Alex Ciocan ne-am pregătit doar de câteva ori. Ne întâlnim însă la evenimentele organizate de el.


Ziarul de Sport: Părinții tăi cum privesc performanțele tale și pasiunea pentru ciclism, mai ales că niciunul nu a avut legătură cu acest sport ?

Valentin Vasiloiu: Părinții mai îmi dau tot ce am nevoie și mă încurajează foarte mult.

Ziarul de Sport: Cât de scump ți se pare acest sport ?

Valentin Vasiloiu: Ciclismul nu este un sport tocmai scump, cel puțin pentru nivelul nostru, dar necesită o investiție destul de mare.


Ziarul de Sport:
Care sunt obiectivele tale legate de ciclism ?

Valentin Vasiloiu: Obiectivele mele sunt variate. Pentru acest sezon vreau un loc bun la Balcaniadă. Eu mai sunt și la anul junior și vreau să ajung la Mondiale. În afară de asta îmi doresc să câștig curse în afara țării, iar pe viitor să activez la o echipă în străinătate.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !  

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iul. 2023

Ce consumă Vingegaard ? Performanțele danezului sunt de pe altă planetă

 Jonas Vingegaard este lider în Turul Franței, iar ceea ce a arătat în ultimele două etape, a 16-a și a 17-a sunt rezultate uimitoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mai 2023

Mark Cavendish se retrage. Longevitatea și setea de victorii, atât de rare pentru un sprinter

 Expresia "sfârșitul unei ere" este folosită tot mai des, dar în cazul lui Mark Cavendish ea se aplică perfect.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.