Interviu exclusiv cu Ronaldo Deaconu (Concordia Chiajna): Meciul cu Craiova e un nou început

Ronaldo Deaconu are 20 de ani și evoluează pe postul de mijlocaș la Concordia Chiajna.

Crescut la Academia lui Gheorghe Hagi, fotbalistul și-a continuat cariera în Olanda, unde vreme de patru ani a îmbrăcat tricoul celor de la Feyenoord și Twente.

Anul trecut a revenit în România și a făcut pasul către seniori, la ASA Târgu Mureș.

La începutul lui 2017 a venit oferta de la Chiajna, iar Ronaldo Deaconu s-a transferat aproape de București.

Mijlocașul ne-a oferit un interviu în care ne-a vorbit despre situația de la club, obiectivele sale și statutul tânărului fotbalist.


Ziarul de Sport: Ați schimbat antrenorul după numai o etapă. Cum a fost această perioadă pentru voi ?

Ronaldo Deaconu: A fost o perioadă grea pentru câteva zile. Pentru noi a fost destul de bulversant pentru că nu ne așteptam să avem parte de asemenea zile. A fost însă o problemă între antrenor și conducere. Nu a depins de noi rezolvarea acestei situații. Însă este important ca asemenea probleme să se rezolve repede, să nu afecteze echipa.


Ziarul de Sport: Cum a fost primul contact cu noul antrenor Vasile Miriuță ?

Ronaldo Deaconu: Am avut primele antrenamente cu dânsul. Încearcă să ne cunoască cât mai bine și într-un timp scurt pe fiecare. Pregătim etapa următoare. Am vorbit despre meciul cu Timișoara și îl pregătim pe următorul. Încercăm să facem tranziția cât mai repede pentru că deja meciurile sunt foarte importante. Noi nu mai vrem să avem emoțiile din sezonul trecut și trebuie să strângem cât mai multe puncte chiar dacă se vor înjumătăți.

Ziarul de Sport: Să înțeleg că obiectivul este rămânerea în prima ligă fără emoții, nu ?

Ronaldo Deaconu: Da. Ne-au ajuns emoțiile din sezonul anterior. Am avut o vară în care să ne pregătim foarte bine și cred că avem o echipă mai puternică decât în campionatul trecut.

Ziarul de Sport: Cum a fost pentru tine sosirea la Chiajna? Cum ai simțit pasul de la juniori la seniori, la o echipă unde ai responsabilități crescute ?

Ronaldo Deaconu: Eu mă simt foarte bine la Concordia Chiajna. Am fost primit bine. A fost o solicitare fizică, dar și mentală, provocări destul de ridicate. Presiunea există în permanență la orice echipă, însă cu ajutorul colegilor am depășit momentele grele. Avem jucători buni, iar pentru mine obiectivul a fost să mă integrez cât mai repede.Mi s-a dat încredere, iar asta a fost foarte important. Trecerea a fost dificilă, pentru că la seniori sunt multe lucruri diferite. E vorba de un plus de forță, de o concentrare sporită.

Ziarul de Sport: Ce obiective ai pentru acest sezon ?

Ronaldo Deaconu: Vreau să joc cât mai mult, să fiu titular și să-mi fac treaba în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită. Întotdeauna caut să evoluez. Vreau să dau cât mai multe goluri, să ofer assisturi. Și mi-am propus să fiu selecționat și la națioala sub 21 de ani.

Ziarul de Sport: Legat de acest număr, 21, cum ți se pare regula care obligă cluburile să folosească măcar un fotbalist tânăr ?

Ronaldo Deaconu: Pentru cei din generația mea e un mare câștig. Sunt mulți fotbaliști valoroși născuți în 1997, 1998 și 1999 și cred că de pe urma lor poate beneficia și echipa națională de tineret. Generațiile anterioare nu au avut o asemenea șansă și mulți tineri au renunțat. În afară mai toate echipele care se respectă au măcar un jucător tânăr titular.

Ziarul de Sport: Cum ai caracteriza grupul de jucători de la Concordia Chiajna ?

Ronaldo Deaconu: Eu l-am simțit un grup foarte unit. Ne respectăm între noi, încercăm să formăm o echipă solidă. Sunt jucători cu filosofii asemănătoare de joc.

Ziarul de Sport: Ai avut parte de un „botez” când ai venit la Chiajna? La multe cluburi de practică.

Ronaldo Deaconu: Da. Nu știu dacă îi pot spune botez. Le-am dat băieților pizza când am ajuns la club. La refacere.

Ziarul de Sport: Ai învățat să gestionezi presiunea ? În Olanda știu că se lucrează la acest aspect.

Ronaldo Deaconu: Eu cred că presiunea e normală în fotbal, așa cum e normală în fiecare activitate, la fiecare job. Dacă ne place ceea ce facem, dacă muncim, e normal să vină și presiunea, fie că e vorba de rezultate sau că ne dorim performanțe mai bune. De multe ori avem de a face cu presiunea pe care noi o impunem, în alte rânduri ea vine din exterior. Însă e important să știi să gestionezi, de aceea e bine să lucrezi și mental.

Ziarul de Sport: Deci un psiholog e important și în fotbal ?

Ronaldo Deaconu: Da. Fără îndoială. Spre exemplu, în Olanda, fiecare echipă avea psiholog, inclusiv cele de juniori și tineret. El te poate ajuta să rămâi mereu la un nivel cât mai înalt sau să te echilibreze când ai perioade mai puțin bune. Ca jucător nu ești mereu concentrat sau mulțumit. Poate că ești supărat, îți mai pierzi din încredere, iar el te poate ajuta. Însă e important ca fiecare fotbalist să învețe cum să se ajute și singur.

Ziarul de Sport: Te-ai format în fotbalul olandez. Cum ți se pare infrastructura de la Chiajna comparat cu ce ai văzut în Olanda ?

Ronaldo Deaconu: Poate că o să te surprindă, dar la acest capitol Concordia stă bine. Nu știu ce impresie are lumea despre Chiajna, dar echipa are condiții foarte bune. Dispunem de trei terenuri cu iarbă, de sintetic, avem modalități de recuperare moderne. Eu zic că se compară cu ce vedem prin străinătate.

Ziarul de Sport: Pentru voi urmează meciul cu CSU Craiova. La ce vă așteptați ?

Ronaldo Deaconu: Ne așteptăm la un meci greu. Craiova are fotbaliști de calitate, este destul de omogenă. Echipa a câștigat în prima etapă, așa că are încredere. Însă pentru noi e un nou început și sper să facem un meci bun.

Ziarul de Sport: L-au pierdut însă pe Ivan. Nu crezi că va fi un avantaj ?

Ronaldo Deaconu: Ba da. Ivan era un atacant important, dădea multe goluri, își crea faze periculoase. Probabil că îi vor simți lipsa, însă asta nu înseamnă că va fi un meci mai ușor. Jocul va fi complicat pentru că echipa de la Craiova joacă pe teren propriu și va încerca să pună presiune, să domine, să-și impună jocul. Însă cred că noi avem fotbaliști cu care să contracarăm acest stil.
 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.