Interviu exclusiv cu antrenorul și profesorul Florin Mănescu (CFR Cluj): Schimbarea trebuie să înceapă cu noi, antrenorii!

Autor: Viorel Berbece

Dacă de obicei vă prezentăm tinere speranțe din sport, astăzi încercăm să mergem în spatele camerelor, către antrenori.

Florin Mănescu și-a dedicat toată viață formării tinerilor. De la catedră sau de pe gazon, acesta s-a implicat mereu în a-i îndruma pe aceștia pe drumul cel bun.

De trei ani face acest lucru și la juniorii lui CFR Cluj. Și cu rezultate care încep să se vadă. Despre asta, dar și despre multe alte aspecte legate de dezvoltarea tinerilor fotbaliști am vorbit în cele ce urmează.

Până la urmă, nu în orice zi ai posibilitatea de a vorbi cu un antrenor care a văzut la lucru, pe viu, cum merg lucurile la Academia Ajax!

 

ZdS: Domnule profesor și antrenor Mănescu, sunteți de trei ani la CFR Cluj, având deja ceva realizări, atât pe plan intern, cât și internațional. Urmează vremuri și mai bune pentru sectorul juvenil de la club, odată ieșit clubul din insolvență?

F.M: Plecând de la ideea că nu există „antrenor" care să pornească la drum cu o echipă și care să nu și stabilească anumite principii de antrenament și joc, o anumită strategie care de fapt reprezintă filosofia acestuia, așa am plecat și eu la drum spre clubul CFR 1907 Cluj . Venirea mea la CFR s-a datorat șefului centrului de copii și juniori care mi-a prezentat o filosofie de funcționare a centrului de copii și juniori pe termen lung și care a coincis cu propria mea filosofie . Consider că fotbalul trebuie jucat cu capul și nu la întâmplare. În acest sens, consider că tehnica trebuie învățată și șlefuită încă de la o vârstă fragedă, pentru a nu apărea mai târziu deficiențe de exprimare. Am convingerea și speranța că vom avea o academie bine pusă la punct, care să funcționeze după niște reguli și principii bine definite, unde fiecare trebuie să știe ce are de făcut . Din punctul meu de vedere rezultatul muncii depuse în cadrul unei academii constă în formarea de jucători și nu în formarea de echipe.

ZdS: Visați la o academie pe profilul Ajax, pe care îl admirați foarte mult? Credeți că se pot integra principiile olandeze în fotbalul românesc?

F.M: Modelul Ajax reprezintă după părerea mea un exemplu de urmat de orice academie din lume, care vrea și dorește să implementeze din filosofia lor. Ca exemplu, toți copii din academie trebuie să fie antrenați folosind același concept și să joace același sistem de joc ca al echipei de seniori. Pe baza aplicării acestei filosofii am speranța și încrederea că jucătorii, la terminarea academiei, vor avea un bagaj de cunoștințe cu care să poată face cu succes pasul spre marea performanță. 
 
ZdS: Antrenați grupele de copii născuți în 2008 și 2009. Ce valori încercați să le insuflați, astfel încât pe puștii de astăzi să îi vedem peste opt-nouă ani la echipe bune din Liga I și din afară? Deobicei cam pe atunci se cerne sita, dacă nu chiar mai devreme.

F.M: Încă de la această vârstă încerc să implementez propria filosofie despre reușită în fotbalul de performanță, prin formarea spiritului de învingător, prin inocularea motivației de a învinge, prin cultivarea mentalității  de a fi cel mai bun. Nu am o rețetă anume pentru a putea spune că, dacă facem așa, peste 8-10 ani acești copii vor deveni fotbaliști profesioniști, dar făcând pas cu pas aceste lucruri, de la o vârstă fragedă și ținând cont de caracteristicile specifice fiecărei categorii de vârstă și de factorii antrenamentului sportiv, cresc șansele de reușită spre a ajunge la fotbalul de performanță .
 

ZdS: Pe lângă a fi un bun antrenor, sunteți și un bun pedagog, din ce spun foștii dumneavoastră elevi sau colegii dumneavoastră din învățământ. Dar un bun antrenor trebuie să fie neapărat  și un bun pedagog? Și cât de mult v-a ajutat experiența de la școală să vă impuneți (și) în antrenorat și viceversa?

F.M: În dezvoltarea mea personală, un rol importat l-au avut feedback-urile de la foștii elevi, atât cei care au reușit, cât și cei care nu au reușit, în sensul că de la cei care au reușit am înțeles că am parcurs bine procesul de formare al jucătorului , iar de la cei care nu au reușit am încercat să aflu unde s-a greșit , ce s-a greșit, precum și cine a greșit.  Am încercat să lucrez acolo unde s-a constatat că nu s-a lucrat suficient. În munca mea de la stadion și cea de la școală numitorul comun sunt ,,copiii”, iar acest lucru m-a ajutat atât la fotbal cât și la școală, deoarece aceasta s-a bazat și se bazează pe tactul pedagogic care face diferența între antrenori și profesori. Faptul că predau și la școală constituie un avantaj deoarece sunt mai tot timpul printre copii, îi cunosc mai bine în medii diferite și asta mă face să fiu mai apropiat de ei, să-i înțeleg mai bine.

ZdS: În trecut, a existat o tentativă de construire a unei academii internaționale a CFR Cluj, cu jucători veniți din toate colțurile lumii. A venit repede, însă, insolvență și toate acele planuri au eșuat. Dar, poate, se va mai face o încercare în viitor. Credeți că ar fi o soluție sau mizați mai degrabă pe talentul tinerilor jucători români?

F.M: Consider că jucătorii români sunt talentați , că se poate lucra foarte bine cu ei, dar în cadrul unei academii care se vrea a fi cea mai bună trebuie să ai cei mai buni copii, indiferent de naționalitate. Iar aici selecția este cea mai importantă!

ZdS: Poate că, păstrând o limită, insolvență a avut și un efect pozitiv la CFR, în sensul în care unii tineri jucători formați de club s-au ridicat și s-au impus în echipă sau joacă acum prin primele două ligi ale țării. Din ce ați văzut, să ne așteptăm cât mai curând la jucători de tipul Horj, Ene sau Păun venind din urmă?

F.M: Politica clubului este de a promova cei mai buni jucători din cadrul centrului de copii și juniori, indiferent de vârstă,  iar în acest sens au fost promovați mai mulți jucători, care au jucat și joacă la echipa mare. Cei mai buni jucători din cadrul centrului de copii și juniori la terminarea junioratului au fost promovați atât la echipa mare cât și împrumutați în ligile inferioare pentru a juca și a avea continuitate. Din acest punct de vedere, vă asigur că veți mai avea nume interesante în anii care vor urma. Nu vreau să nominalizez, pentru că am încredere în toți băieții de la grupele de juniori pe care le avem la club.

ZdS: Multe cluburi din Liga I s-au plâns de regula cu jucătorul U21 tot timpul pe teren. Dar, treptat, s-au conformat, ba chiar au ajuns să și câștige din asta. Credeți că ar merge inclusiv marșat pe o mărire a acestui număr sau pe impunerea unui număr de jucători români în lotul unei echipe?

F.M: Sincer, regula U21 a fost binevenită pentru juniori, deoarece li s-a dat șansa să joace, dar consider că un campionat de tineret ar fi mult mai benefic deoarece am vedea la lucru tineri care termină junioratul și nu reușesc să se impună la prima echipă. Dacă ar fi să luăm modelul de afară din fotbalul consacrat, precum ar fi cel din Spania, Italia sau Germania, unde valoarea jucătorilor nu are vârstă, constatăm că se merge pe principiul dacă ești bun joci, dacă nu, te mai pregătești. În orice caz, vârsta nu trebuie să constituie un impediment în promovarea jucătorului .

ZdS: De ce credeți că nu avem rezultate la juniori, tineret și, implicit, la naționala mare?

F.M: Rezultatele la nivel de junori și tineret, implicit echipa mare, întârzie să apară atâta timp cât la bază piramidei care este formată din copii până la 10 ani antrenorii gândesc în locul copiilor, dau soluții în teren copiilor, nu-i lasă să fie creativi! Acești copii se vor dezvolta până la un anumit nivel, apoi carențele își pun amprenta pe jocul lor. Iar rezultatele tuturor acestor probleme enumerate le vedem la această oră la nivel de reprezentative de juniori și implicit seniori.

ZdS: Spuneați mai sus că dumneavoastră  credeți că e nevoie din nou de o ligă de tineret-speranțe, în care cei tineri să aibă posibilitatea de a juca meci de meci, sub monitorizarea constantă a celor de la club. Nu considerati că, mai degrabă, ei trebuie împrumutați către echipe profesioniste, pentru a prinde experiența necesară?

F.M: Consider că este imperiosă  necesară formarea campionatului de tineret speranțe, este mai mult decât benefică, atât pentru cluburi cât mai ales pentru jucători, deoarece acei jucători care încă nu au avut timp să confirme la echipă au șansa de a o face în cadrul clubului pe aceeași filosofie , dar la echipa de tineret-speranțe. Având jocuri, un fotbalist poate să se dezvolte atât individual cât și colectiv. 

ZdS: Dacă, într-o bună zi, va suna telefonul de la Federație, sunteți dispus să preluați o națională de juniori, chiar și pentru un an-doi, cât stau majoritatea selecționerilor la acest nivel?

F.M: Ar fi o provocare personală să pot să implementez propria filosofie, plecând de la premisa că trebuie antrenată în primul rând mintea jucătorului. Este mult de povestit pe această temă, ce anume trebuie făcut pentru a avea rezultate, dar rezultatele la juniori cât și la seniori vor veni în urma muncii calitative depuse cu jucătorii la antrenamente, iar calitatea individuală a jucătorilor este cea care face diferența într-o echipă. Se vor pune întrebări de genul: și alți antrenori au gândit ca tine și nu au reușit, de ce ai reuși tu sau ce vei face tu deosebit față de ce fac alții ? Rapunsul meu este că am propria filosofie despre reușita în fotbalul de performanță, am propriile metode, pe care le-am acumulat de-a lungul anilor și pe care le-am implementat la nivelul unde am antrenat .

ZdS: În final, spuneți-mi cum vedeți fotbalul românesc peste zece ani? Avem vreo șansă să ne vindecăm, începând de la sectorul juvenil și până la fotbalul mare?

F.M: Fotbalul românesc se va dezvolta și va ajunge la un nivel în care să jucăm de la egal la egal cu marile forțe fotbalistice ale lumii numai atunci când noi, antrenorii de copii și juniori, ne schimbăm mentalitatea, în ziua în care vom avea regului bine definite, metode de antrenament la care să aderăm cu toții și, mai ales, atunci când îi vom lăsa pe copiii să gândesca pe teren și să fie creativi!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!