Analiză/ Continuă minunea de la Sf. Gheorghe și în Liga I?

Autor: Viorel Berbece

Sepsi OSK Sf. Gheorghe a promovat surprinzător în Liga 1, continuându-și ascensiunea fulminantă, mai ales pentru o formație înființată în 2011. Întrebarea care se pune este dacă prima reprezentantă a Covasnei în Liga I va reuși o figură frumoasă și printre cele mai puternice formații din țară?

Deja putem spune că echipa condusă de Valentin Suciu și-a depășit condiția prin faptul că a ajuns aici. Dar, cu stabilitate pe bancă, în birouri și în conturi, de ce nu ar reuși Sepsi măcar să se mențină în prima ligă, la primul ei sezon din istorie printre granzi, pentru ca mai apoi să își propună obiective mai importante pentru anii următori?

Banca tehnică - reprezintă unul dintre principalele atuuri ale covăsnenilor. Valentin Suciu este un antrenor tânăr și cu foame de performanță. În plus, el este alături de proiectul Sepsi Sf. Gheorghe încă de la început, fiind unul dintre principalii artizani al promovărilor succesive reușite de această echipă, culminând cu performanța extraordinară reușită sezonul trecut. Discret în presă și axat pe jocul formației sale, Suciu se află de asemenea în fața provocării carierei, aceea de a demonstra ca poate fi o soluție și pentru banca tehnică a unor formații mai puternice din prima ligă.

Echipa - în mod evident, aici au intervenit schimbări la nivelul lotului, după promovare, dar nucleul de jucători care a dus greu în sezonul trecut a fost păstrat, mulți dintre aceștia primind prelungiri de contracte. Astfel, nume precum portarul Niczuly, mijlocașii Issa Thiaw și Dragoș Huiban, dar și veteranul atacant și golgheter Attila Hadnagy vor rămâne cel mai probabil piese de bază în echipa din Sf. Gheorghe.

Lor li s-au alăturat experimentații Cristi Oros (fundaș central, fost la Astra), Constantin Grecu (fundaș stânga, fost la Pandurii Tg. Jiu), Victor Astafei (aripă stângă, fost la Petrolul și ASA Tg. Mureș), dar și jucători mai tineri, veniți împrumut, precum Patrick Petre (20 de ani, mijlocaș, venit de la Dinamo) și Szabolcs Kiliyen (17 ani, fundaș, venit de la Viitorul).

Acestora li se adaugă și două prezențe mai „exotice”, doi lituaneni, și ei cu multă experiență, Linas Pliibaitis (32 de ani, mijlocaș central) și Marius Papsys (28 de ani, aripă dreaptă).

O surpriză frumoasă ar putea fi reprezentată și de evoluțiile lui Claudiu Herea, 27 de ani, fratele mai cunoscutului Ovidiu, de la Viitorul, fostul golgheter al Baloteștiului fiind adus și el la Sepsi, în vreme ce fostul junior al lui Dinamo, Constantin Dima, 17 ani, fundaș central, a fost adus și el de la Metalul Reșița pentru a o ajuta pe Sepsi să respecte regula jucătorului U21 prezent tot timpul pe teren. Semn că în liga secundă există soluții interesante și ieftine pentru orice echipă de primă ligă.

Sepsi Sf. Gheorghe a întâmpinat probleme în cantonamentul din Ungaria, fiind refuzată (sau țepuită) de nu mai puțin de patru adversari, astfel numărul de meciuri amicale jucate acolo a fost sub ceea ce își dorea Valentin Suciu. Totuși, nu credem că Sepsi va avea probleme legate de omogenitatea lotului sau de pregătire fizică.

Dacă este să intuim un prim 11, el ar arăta în felul următor: Niczuly - Răduțoiu, Kiliyen (Dima), Oros, Grecu - Thiaw, Pilibaitis, Herea (Huiban) - Papsys, Hadnagy, Astafei, o formație care nu arată rău, dar care mai lasă loc la câteva ”plombe„ care să fie aduse pe parcurs.

Finanțele - Și aici, Sepsi Sf. Gheorghe stă foarte bine, având peste 15 sponsori locali, în frunte cu un investitor principal tăcut și pus pe treabă. Din acest punct de vedere, Sepsi este deja bine peste linia retrogradării și nu ar fi exclus să vedem o creștere graduală a investițiilor la acest club, mai ales că există un interes real și constant și din Ungaria pentru destinele acestei formații, astfel încât banii chiar nu reprezintă o problemă la Sepsi.

Fanii - Pătimași, bine organizați și care își urmează peste tot echipa. Însă, drapelele cu așa-zisul Ținut Secuiesc și cântecele în limba maghiară vor atrage un val de antipatie pe care atât echipa, cât și suporterii ei (în marea lor majoritate) nu le merită. Dar cum trăim într-o realitate social-politică tot mai întoarsă înspre naționalism și acte patriotarde, cu siguranță vom asista la multe „bătălii” în tribune duse dincolo de limita bunului simț pe această temă, cu ambele părți impicate. Să sperăm că ne înșelăm și că nu va fi așa.

Și tot legat de fani, cel mai probabil aceștia nu-și vor putea încuraja favoriții la meciurile considerate ”acasă„ pe stadionul de 5000 de locuri pe care Sepsi a evoluat în ligile inferioare. Și asta pentru că respectiva arena nu este, cel puțin nu încă, la standardele Ligii I, deși s-au anunțat eforturi serioase pentru ca acest lucru să se schimbe cât mai curând. Cum varianta Brașov este și ea exclusă, din același motiv, cel mai probabil formația din Sf. Gheorghe va evolua la Târgu Mureș până la finalul acestui an.

În concluzie, cu o bancă tehnică solidă, cu o formație care a crescut mult în experință și cu un stil de joc axat pe ofensivă, dar și cu niște conturi mereu pline, Sepsi Sf. Gheorghe are toate condițiile pentru a rămâne în prima ligă și în sezoanele următoare. Cu încă trei-patru transferuri bine gândite, Valentin Suciu și „ajutoarele” sale, Sandor Nagy si Kulcsar Laszlo, se pot gândi la un obiectiv chiar mai îndrăzneț decât evitarea retrogradării.

UPDATE: Până la urmă, se pare că Sepsi va juca meciurile de „acasă” la Brașov, la staidionul „Tineretului” urmând a fi făcute lucrări de modernizare, suportate de clubul covăsnean, informează gsp.ro. Șanele celor de la Sf. Gheorghe de a face un sezon bun cresc simțitor cu suporterii aproape de echipă.

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 

FOTO: Facebook Sepsi OSK

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Mar. 2024

Editorial / Pedrazzini, alegerea bizară a FRF pentru naționala de fotbal feminin a României

 Federaţia Română de Fotbal l-a schimbat pe Cristian Dulca din funcția de selecţioner al naţionalei de fotbal feminin a României cu Massimo Pedrazzini.

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mar. 2024

Opinie / CSA Steaua, încă un an pierdut

Oprița se leagă de scaun și insistă cu fotbaliști mai degrabă la apusul carierei.

Autor: Nicolae Comănescu / 04 Dec. 2023

Enes Sali, transferat de Farul în SUA

 Farul Constanţa și-a vândut unul dintre cei mai talentați fotbaliști. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.