Interviu exclusiv cu trăgătoarea Laura Ilie : Vreau să fiu prima fată din România care se califică la Jocurile Olimpice la pușcă

Laura Ilie este cea mai valoroasă trăgătoare la pușcă a României.

Rezultatele din ultimii ani îi validează acest statut.

Sportiva legitimată la Dinamo a stabilit mai multe recorduri naționale în ramura ei și se întrece cu sine.

Laura Ilie are 24 de ani și este antrenată de Olimpiu Marin. Notorietatea ei a crescut după ce în acest an a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de la Munchen în proba de 10m pușcă aer comprimat.

Laura Ilie ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre obiectivele ei, provocările și secretele tirului.

 

Ziarul de Sport : În primul rând cum merg pregătirile pentru Cupa Mondială de la New Delhi ?

Laura Ilie : Pregătirile pentru Finala Cupei Mondiale din India merg foarte bine. Sunt relaxată și increzatoare. Cred că sunt în grafic.

Ziarul de Sport : Ce înseamnă pentru tine acest eveniment și ce obiectiv ți-ai propus ?

Laura Ilie : Acest eveniment nu este diferit față de alte concursuri. Încerc să le tratez pe toate cu aceeași seriozitate. Obiectivul este calificarea la Jocurile Olimpice. Aș fi prima fată din istoria sportului românesc care reușește acest lucru la pușcă.

Ziarul de Sport : Ai reușit deja să stabilești cateva recorduri naționale. Cum ai ajuns în acest punct ? Cât de complicat a fost ?

Laura Ilie : Da. Momentan dețin toate recordurile naționale la probele olimpice. Le-am depășit acum ceva vreme pe cele vechi și de atunci mi-am mai îmbunatățit recordurile mele. Nu îmi vine greu să fac acest lucru pentru ca asta fac zi de zi. Încerc să fiu mai bună și e normal să mă autodepășesc. Sunt momente de blocaj în care ai impresia că nu iese așa cum iți dorești, dar trec dacă crezi în tine.

Ziarul de Sport : Ai avut parte de mediatizare în momentul în care ai triumfat la Munchen ? Ai simțit că ai făcut un salt valoric sau ți se pare că evoluția a fost firească ?

Laura Ilie : Am avut parte de mediatizare și sunt încântată de acest lucru. Este foarte important pentru un sportiv să se simtă apreciat după un succes. Era normal să explodez din punct de vedere al performanțelor pentru că am avut antrenamente foarte bune. M-am confruntat cu o perioadă de plafonare la aer comprimat, cam un an de zile, în care trăgeam constant, dar nu cât știam eu că pot. Cu răbdare a trecut, și, drept urmare, aceste rezultate de excepție. Autodepășirea este firească doar că trebuie bine gestionată. Sunt multe concursuri și este foarte bine dacă ea apare, mai ales când este un concurs mare. Nu poți să câștigi fiecare concurs, dar poți să crezi în tine de fiecare dată.

Ziarul de Sport : Aș vrea să știu cum ai ajuns să practici tir sportiv ? Nu e tocmai un sport atât de popular.

Laura Ilie : Am început tirul sportiv din întâmplare și destul de târziu. Aveam 17 ani. Am luat o notă de trei la sport pentru că nu stăteam liniștită în pauză. Doamna profesoară m-a trimis la tir. Cei de la CSS1 Pajura aveau nevoie de fete pentru a crea o echipă feminină. După două săptămâni am câștigat prima medalie la o etapă de campionat național. Am evoluat foarte repede într-un timp foarte scurt. Da, într-adevăr, nu este popular. Nici eu nu știam că există acest sport. Am fost surprinsă când am ajuns în poligon și abia atunci am înțeles în ce constă.

 

Ziarul de Sport: Cât de mult te antrenezi ?

Laura Ilie : Eu mă antrenez zilnic, însă durata antrenamentelor diferă de la o zi la alta. Variază de la două ore și poate ajunge o ședință de pregătire la cinci ore.

Ziarul de Sport : Cât de mult contează psihicul în asemenea concursuri și cum lucrezi la acest capitol ?

Laura Ilie : După părerea mea psihicul face diferența. De tras e cel mai simplu. În schimb, lupta cu tine e grea. Trebuie să te detașezi de tot ce te înconjoară. Sunt foarte multe etape prin care un sportiv trebuie să treacă pentru a ajunge la marea performanță. Tirul este un sport individual, dar care se face în echipă. Marin Olimpiu este antrenorul meu. Cu el mă pregătesc tehnic și uneori mă ajută și din punct de vedere psihologic, dar particularitățile le discut cu psihologul meu George Vescan. Este foarte multă muncă din partea tuturor pentru a ajunge să ți se cânte imnul la o competiție.


Ziarul de Sport : Care este obiectivul tău pe termen scurt, dar și pe termen lung ?

Laura Ilie : Obiectivul meu pe termen scurt este să reușesc să am statistici bune atât la Campionatul European de glonț, din luna iulie, cât și la Finala Cupei Mondiale din India, iar pe termen lung este calificarea la Jocurile Olimpice, de care am amintit.


Ziarul de Sport : Care este cea mai mare dificultate cu care te confrunți ca sportiv ?

Laura Ilie : Ca sportiv te confrunți cu foarte multe lucruri. Unele sunt negative, altele sunt pozitive. Trebuie să creezi un echilibru între ele. În final, lupta cu tine este cea mai mare greutate a unui sportiv. Cel puțin așa percep eu lucrurile.


Ziarul de Sport : Care este cea mai mare satisfacție ca sportiv ?

Laura Ilie : Cea mai mare satisfacție este să fii pe podium. Atunci uiți tot ce nu a mers bine în trecut și ai motiv să o iei de la capăt.

 

Ziarul de Sport : Cât de costisitor este acest sport pentru tine ?

Laura Ilie : Poate că o să vă surpindă, dar pentru mine tirul nu este constisitor. Nu plătesc să fac acest sport, ba mai mult, sunt plătită să îl practic. Acest lucru este foarte important. Este job-ul meu.

Ziarul de Sport : În încheiere ai vreun sfat pentru copiii care vor să se apuce de sport ?

Laura Ilie : Îi sfătuiesc pe toți să se orienteze către un sport, indiferent care este acela. Îi va ajuta enorm, chiar dacă nu doresc să îl facă de performanță. În loc să stea cu telefonul în mână, mai bine își dezvoltă abilitățile și nu vor regreta mai târziu

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim ! 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!