Interviu exclusiv cu Adelin Iliescu, portarul lui KV Mechelen: ”Am încredere că pot ajunge cât mai sus. Și în Premier League, de ce nu?”

Autor: Viorel Berbece

A trecut neobservată știrea, dacă ea există pe undeva, că un tânăr internațional român de juniori, pe numele său Adelin Iliescu, a semnat cu prim-divizionara belgiană KV Mechelen. Noi am vrut să aflăm mai multe despre talentatul portar de 18 ani, dar sincer nu ne așteptam la o astfel de poveste, ce denotă o determinare și o încredere puțin întâlnită în rândul fotbaliștilor de la noi. Unde mai pui că, mai nou, el este impresariat de aceeași firmă ca Marouane Fellaini!

ZdS: Am să te rog pentru început să ne faci un scurt rezumat al carierei tale: unde ai început fotbalul, cine ți-a îndrumat primii pași, precum și de ce ai optat sau cine te-a încurajat să alegi postul (deseori ingrat) de portar? De ce fotbal și nu oricare alt sport?

Adelin Iliescu: Fotbalul de performanță l-am început la vârsta de opt ani la Sport Kids Drobeta. Domnul profesor Mihai Calițoiu a fost cel care mi-a îndrumat fiecare pas în fotbal, am lucrat impreună pană în această iarnă. Am ales postul acesta din 2006. Atunci am urmărit meciul Steaua-Real Madrid 1-4. Mi-a plăcut Carlos în disputa aceea și mi-am zis că vreau și eu să fiu portar. Și asta deși la vârstă de nouă ani îmi doream să devin atacant, cum altfel, însă domnul profesor Mihai Calițoiu mi-a explicat că am calități pentru postul de portar și asta m-a făcut să continui pe acest drum.

De ce fotbalul? Pentru mine fotbalul încă de când eram mic a însemnat totul. Îmi aduc aminte că după ce îmi terminam orele la scoală mergeam acasă, mâncăm și îmi făceam temele, apoi ieșeam afară și mă jucăm fotbal pană foarte târziu. Pe orice vreme, eu eram afară să joc fotbal cu prietenii.

ZdS: Cum ai ajuns la KV Mechelen? Știu că aici e o întreagă poveste, care îți dovedește talentul, dar și determinarea deopotrivă...

Adelin Iliescu
: La KV Mechelen am ajuns datorită tatălui meu, care lucrează aici în construcții și care mi-a propus să vin și să îmi încerc șansa. La început totul nu a fost cum mi-am dorit eu, a fost o perioadă fără antrenamente. Am mers și la muncă pentru a-mi câștiga existența să zic așa. Dar nu mi-e rușine să zic că am lucrat într-un depozit, aranjând gresie și faianță și că am fost pe șantier alături de tatăl meu. Pentru că într-un final eforturile mi-au fost răspătite.

Am luat contact cu fotbalul din Belgia la o echipă de amatori, unde unul dintre colegii tatălui meu juca. Aici am avut și un gram de noroc, pentru că acesta din urmă cunoștea un om care lucrează pentru FSB Limited, o firmă de impresariat din Manchester. A venit impresarul respectiv la un antrenament, m-a văzut și apoi mi-a propus un contract cu ei și am acceptat, având în vedere că pe lista lor se află și numele Marouane Fellaini. El m-a propus celor de la KV Mechelen la care am mers trei zile în probe și apoi aceștia mi-au oferit contractul pentru a deveni jucătorul lor.

ZdS:
Cu un lot tânăr și lipsit de mari vedete (poate doar numele lui Sotiris Ninis ce sare în ochi) și cu un antrenor tânăr, crezi că Mechelen este clubul potrivit pentru viitoarea ta ascensiune?

Adelin Iliescu: Da, țin să cred că este clubul potrivit, deoarece au jucători foarte tineri ce joacă și se antrenează cu prima echipă. Se vede faptul că viitorul contează pentru ei și asta nu poate decât mă bucure, pentru că simt că în cel mai scurt timp voi avea șansa să debutez la seniori   .

ZdS: Cum fost impactul cu metodele de pregătire din Belgia și cu viața de acolo în general, știut fiind faptul juniori se pierd acest proces de adaptare?

Adelin Iliescu: Când am ajuns aici fost un impact puternic, totul era diferit. Impactul cu pregătirea de aici fost de asemenea unul de tip ”wow, unde am ajuns!” . Antrenamentele sunt  dure și intense, dar m-am acomodat rapid pentru am avut familia de la bun început alături de mine și asta mi-a oferit liniște.

ZdS: Cum vezi competiția pentru postul de portar. Cât de repede crezi că te vei impune în poarta galben-roșilor?

Adelin Iliescu: E o concurență mare, dar e concurența de care am nevoie, ținând cont că la Severin nu am avut așa ceva. Sunt conștient că trebuie să muncesc de cel putin două ori mai bine decât ceilalți pentru a reuși să mă impun, dar mi-e nu mie frică nici de competiție, nici de muncă. Sigur, voi incepe de la nivelul de U21, antrenorul cu portarii de acolo insistând pentru mine și propunând de asemenea ca eu să mă antrenez cu echipa mare. Dar belgienii au un campionat puternic la nivel de tineret și asta mă va ajuta să progresez.

ZdS: Totuși, trebuie să te întreb asta, înainte de a ajunge in Belgia, ai avut vreo oferta si din România? Știu ca la un moment dat te-ai antrenat și ai și jucat pentru echipa secundă a lui Dinamo...

Adelin Iliescu: Înainte sa plec, domnul profesor Marian Brihac, care este director și antrenor la CSS Drobeta, a discutat cu cei de la FC Botoșani, insa nu s-a concretizat nimic. Dar tot răul spre bine, nu?

ZdS: Apropo, ai vreo echipă de suflet în România?

Adelin Iliescu: Am o echipă de suflet la care mi-aș fi dorit să joc. Este vorba de Rapid București. Fanii de acolo au fost extraordinari, tot ce a însemnat Rapid a fost o iubire adevarată, din păcate nu știu dacă pe viitor voi avea șansa să joc pentru acest club minunat. Poate, totuși, cineva va lua atitudine și acest minunat fenomen va renaște!

ZdS: Măcar te vei consola cu gândul că te vei întâlni în Jupiler League cu doi oameni care au scris istorie pentru Rapid, Mircea Rednic și Marian Rada, ambii acum la Mouscron.

Adelin Iliescu: Sigur, va fi un moment deosebit, sper să le iau autrografele, dar și cele trei puncte!

ZdS: Să vorbim un pic și despre reprezentativele de juniori, pentru că tu ai trecut rând pe rând pe la toate categoriile, urmând a ajunge, cel mai probabil, și la selecționata de tineret cât de curând. Cu atâtea nume interesante de jucători, de la cluburi bune din Europa, dar și de la cele mai bune academii din România, de ce crezi că rezultatele întârzie să apară? Și când crezi tu că această situație se va sfârși?

Adelin Iliescu: Îmi doresc să revin cât mai repede între buturile echipei naționale. Mereu a fost o plăcere pentru mine să îmi reprezint țara. Rezultatele întârzie să apăra pentru că nu se menține grupul cu care se pleacă la drum, pe parcurs se schimbă aproape toată echipă și e greu să obții ceva într-un timp foarte scurt în acest fel. Eu sper cât mai curând această situație să ia sfârșit și echipele reprezentative ale României, la toate nivelurile de vârstă, să devină o prezența constantă la turneele finale.

ZdS: Chipciu și Stanciu, Marin, Rotariu, până de curând Manea și acum tu. Mircea Rednic alături de Marian Rada pe bancă la Mouscron, Loți Boloni la Antwerp. Colonia de români se mărește în Belgia. Cum vezi viitoarele dueluri cu conaționalii tăi? Crezi că în recentul exod de jucători români în Belgia un rol important îi revine și secundului domnului Daum?

Adelin Iliescu: Duelurile cu ceilalți compatrioți le văd foarte puternice și deschise oricărui rezultat. O să fie o mândrie să pot să îmi reprezint țara alături de ei. Și, da, cred că și domnul Rudi Verkempinck a pus o vorbă bună, pentru că, până la urmă, e și în interesul echipei naționale ca jucătorii să evolueze în campionate cât mai puternice.

ZdS: Unde visezi să ajungi și cine este modelul tău în carieră?

Adelin Iliescu: Visul meu este să ajung în Anglia, îmi place mult fotbalul lor și cred că m-aș putea impune, de ce nu? Modelul meu este Victor Valdés. De mic îl urmăresc meci de meci și cred că avem aceeași poveste.

ZdS: Portarii tineri au nevoie de mult talent, dar și de un dram de noroc pentru a debuta repede la echipele lor de club (vezi Casillas, Donnarumma, s.a.). Crezi că ești pregătit pentru debutul într-un campionat destul de puternic precum cel al Belgiei și de acolo pentru alte borne și mai înalte?

Adelin Iliescu: În momentul de față sunt conștient că nu sunt pregătit pentru a debuta, însă vreau și sper că în maxim un an de zile să o fac.

ZdS: Stadion frumos la Turnu Severin, condiții bune, dar nicio echipă locală care să joace acolo. De ce crezi tu că s-a ajuns aici și dacă întrevezi vreo speranța pentru viitorului fotbalului mehedințean?

Adelin Iliescu: Din păcate am ajuns aici pentru că oamenii de la putere nu vor fotbal în acest oraș. Pentru mine e trist să văd asta, mai ales că de mic mi-am dorit să joc în orașul meu natal, pentru echipa de seniori. Nu cred că se pune problema de a avea o echipă locală, simt că nu se vrea asta.

ZdS: Cămătaru, Rădoi, Dorel Stoica, pentru a da doar câteva nume. Adelin Iliescu, următorul pe lista fotbaliștilor de valoare din zonă?

Adelin Iliescu: Sper să fiu pe această listă de mari jucători mehedințeni și nu numai. Eu mi-am propus ca pe viitor să readuc orașul Drobeta-Turnu Severin pe harta fotbalului românesc! Îmi cunosc potențialul și am încredere că pot ajunge sus!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Autor: Pompiliu Constantin / 26 Mai 2023

Interviu cu Xavier Dietlin, fost fotbalist în naționala Elveției, devenit designer în industria ceasurilor: Accidentarea m-a salvat de fotbal

 Elvețianul este considerat o figură inovatoare în domeniul orologeriei, însă puțini știu despre el că  a jucat fotbal profesionist.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2023

VIDEO / Simona Halep rupe tăcerea și răspunde la mai multe întrebări despre cazul său de dopaj

 Simona Halep are mai bine de jumătate de an de când așteaptă să fie judecată.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!