REPORTAJ EXCLUSIV / Luptătorii Chintoan și Alexiuc se pregătesc pentru Jocurile Olimpice pe nisipul plajei din Mangalia

Autor: Andrei Szabo

Doar doi reprezentanți are România la lupte în evenimentul londonez, dar atât Rareș Chintoan, cât și Alin Alexiuc speră la o medalie la Jocurile Olimpice. Pe cei doi i-am găsit pregătindu-se din greu pe plajă, unde și-au desenat pe nisip terenul de luptă.

Cum trece arșița, cei doi sportivi, alături de antrenorii lor, se pun pe treabă. Iar duelul coloșilor place, pentru că de multe ori, numărul privitorilor este impresionant.

De la exerciții fizice până la simularea unor lupte, Chintoan și Alexiuc variază sistemul de antrenament pentru a fi într-o formă sportivă cât mai bună la Campionatele Naționale din iulie, dar mai ales la Londra, acolo unde ambii speră la medalii, atâta vreme cât în cariera lor au avut victorii împotriva favoriților.

„Cred că i-am învins pe majoritatea luptătorilor care sunt cotați acum cu primele șanse, deci se poate. Șansele sunt destul de mari la medalie. Totul depinde de ziua pe care o prinzi. Dacă ești inspirat și odihnit poți face câteva meciuri care te duc spre aur”, mi se destăinuie colosul Rareș Chintoan.

Optimismul său este împărtășit și de mai tânărul Alin Alexiuc. „Nimic nu este imposibil dacă îmi fac categoria bine. Îi cunosc pe aproape toți participanții, l-am învins pe campionul mondial, deci știu cum ar trebui să procedez. Mă gândesc că pot să ies în primii 3”, declară plin de patos Alexiuc, cel care este reprezentantul nostru la greco-romane, acolo unde România nu a mai luat medalie din 1992. Ultimul performer a fost Ioan Grigoraș, care a obținut bronzul la 130 kg.

La lupte libere situația este și mai dificilă, deoarece România a obținut ultima medalie în 1988. „Situația nu e deloc grozavă. Noi tot sperăm la medalie, dar să nu uităm că avem doar doi sportivi, în timp ce alte țări vin cu 8-10. Suntem în declin, cel puțin în ultimii 20 de ani”, spune antrenorul Nicolae Ghiță. 

Între două exerciții și câteva sfaturi pentru cei doi luptători, antrenorul oferă totuși o rază de speranță pentru suporterii luptelor din România. „Cred că avem o șansă bună, mai ales prin Chintoan, care a acumulat o experiență și are capacitatea de a se mobiliza și a judeca extrem de bine situațiile limită”, mai spune Nicolae Ghiță.

Chintoan și Alexiuc sunt gata să intre în rândul marilor luptători români, care au scris istorie la Jocurile Olimpice, precum Dumitru Pârvulescu, Gheorghe Berceanu, Nicolae Martinescu, Ştefan Rusu, Ion Draica sau Vasile Puşcaşu. Până acolo însă, munca e multă, vara e grea și banii sunt puțini. Din fericire, la speranțe nu ne taxează nimeni.

După pregătirea de la Mangalia, Rareș Chintoan va pleca pentru un stagiu în Germania, iar Alexiuc va merge în Poiana Braşov, urmând ca ei să revină pentru „antrenamente” la Campionatele Naţionale din iulie, ultimul hop înaintea Jocurilor Olimpice.  

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!